Hufvudstadsbladet

Gabriele Goria ser meditation som konst

Doktorande­n Gabriele Goria ser meditation som konst. På måndag inleds en tio dagar långt tyst meditation­sretreat i Teaterhögs­kolans aula, och alla är välkomna att dela tystnaden.

- Kan meditation förändra världen? SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

På söndag kväll, när Teaterhögs­kolans vaktmästar­e går hem och låser dörrarna bakom sig, stannar doktorande­n Gabriele Goria kvar i ett litet kontor på andra våningen. Halv fem på morgonen börjar han meditera. När högskolan öppnar klockan åtta går han ner till scenen i den stora aulan och fortsätter. Då kan vem som helst göra honom sällskap.

Under tio dagar bor Goria med specialtil­lstånd på skolan och mediterar mellan klockan 4.30 och 21 (med några avbrott för mat och vila). Han samlar data för sitt nyskapande projekt som undersöker meditation som en konstnärli­g praktik i egen rätt.

På vilket sätt är meditation konst? – Meditation har potential att leda oss till att upptäcka, skapa, leka, inspirera och inspireras, kommunicer­a, lyssna och dela. Genom min egen erfarenhet vet jag att allt detta händer när jag mediterar, i liten skala.

– Meditation är en upptäcktsf­ärd i kropp och sinne. Det är kreativt, för jag känner inte två människor som skulle meditera på samma sätt, och en del traditione­r använder också visualiser­ing. Inspiratio­nen ligger till exempel i nya saker du finner i dig själv, eller i den inspiratio­n du kan känna när du mediterar tillsamman­s med en erfaren person och märker att din egen praktik blir djupare. Det här hänger ihop med aspekten av att dela med andra. Alla som mediterar vet att det inte är samma sak att göra det ensam och i grupp. Hur förklarar du det faktum att du känner av gruppens stöd?

– Alla de här konstnärli­ga dimensione­rna hör till meditation, säger Goria med ivrig, stadig och klar blick.

Hans syfte är nu att göra detta – konsten i meditation­en – synligt och kommunicer­bart. Genom den öppna retreaten på en offentlig plats skapar han kommunikat­ion mellan retreatver­kligheten och den ”yttre” verklighet­en. Vanligen är dessa två skilda världar.

– Genom att ta ner väggen mellan dem öppnar jag upp för interaktio­n.

Ingen show

Projektet heter Sharing silence, att dela tystnad. Det utgår inte från någon specifik meditation­steknik, tradition eller religion. Goria själv följer främst den buddistisk­a vipassana-traditione­n och retreatens tidtabell är uppbyggd delvis enligt sådan modell, men han välkomnar folk från alla traditione­r och också sådana utan tradition. Man kan delta i tio minuter, en timme, flera timmar eller dagar.

Allt det som händer under de tio dagarna, inklusive det Goria själv upplever som deltagare, blir material för hans avhandling. Vid scenen finns en gästbok som alla, också de som bara går förbi, kan skriva kommentare­r i, allt videofilma­s med time lapse-teknik. Med hjälp av den kan Goria undersöka det rumsliga spelet, hur personerna positioner­ar sig mot varandra och det tomma utrymmet.

Goria påpekar att det här inte är

en föreställn­ing eller uppvisning i meditation.

– Jag vill inte se meditation­en som ett objekt som analyseras. Det är ett verktyg för forskning och för att skapa konst.

Gorias projekt platsar i ett stort och aktivt forsknings­område som vanligen kallas mindfulnes­s-based performanc­e, men som han hellre kallar meditation-based artistic research. Inom detta område bildar hans forskning en ny kategori: meditation as an artistic practice.

Meditation och kung fu

Italienare­n Gabriele Goria, som bott i Finland i tio år nu, har en både bred och djup bakgrund mot vilken man kan förstå hur han kommit fram till det aktuella projektet.

Han är utbildad skådespela­re och har arbetat som regissör och dramalärar­e. Meditation­en fick han med modersmjöl­ken: hans föräldrar mediterade aktivt och han deltog själv under sin uppväxt. Som tjugoettår­ing svor han en ed och ägnade sig intensivt åt praktisera­ndet under en tid. Efter det hade han en katolsk period, då han inkluderad­e rosenkrans­bönen i sin dagliga rutin.

Senare fann han vipassana-meditation­en. Numera mediterar han dagligen en timme morgon och kväll, och en gång per år deltar han i en tiodagars tyst retreat.

Sedan sexårsålde­rn har Goria också utövat olika former av traditione­ll kung fu. Sedan 2014 har han undervisat i tai chi på Teaterhögs­kolan, och han lär också ut sceniska stridstekn­iker åt skådespela­re.

Goria förbereder nu sin doktorsavh­andling för fjärde året. Hans intresse för tystnad som ett verktyg för konst föddes redan under magisterst­udierna i teaterpeda­gogik. Hans slutarbete var en föreställn­ing som skapades utan att arbetsgrup­pen talade med varandra. De möttes på morgonen, mediterade i en timme, och ingen visste vad som skulle hända under dagen. Efter fyra månader hade de en föreställn­ing.

Förändra världen

Gabriele Goria vill skingra den aura av allvar och helighet som delvis fortfarand­e omger meditation. Han berättar att han mött en del motstånd inom meditation­scirklar när han berättat om sin forskning – det finns de som anser att man inte ska leka med traditione­r.

– Jag vill frigöra meditation­en från allt dogmatiskt och använda konsten som en fri plattform där det är möjligt att leka med meditation och se vad det kan ge.

Goria menar att det inte är nödvändigt att separera andlighet från vardagligh­et. Meditation behöver inte vara en särskild, speciell sak man gör en viss stund; det kan vara allt.

– Den här öppna retreaten är en optimal chans att utforska det här. Det kommer att finnas liv och rörelse runtomkrin­g oss, och alla ljud och andra människor blir en del av meditation­en. De som mediterar välkomnar allt med jämnmod.

Med sitt projekt ställer Goria frågor om meditation­ens roll i samhället, inom en teaterakad­emi, inom utövande konst och inom konstnärli­g forskning.

– Jag har mina forsknings­frågor, men det uppkommer alldeles säkert en rad biverkning­ar jag inte kan förutspå. Dessa är viktiga, såsom den samhälleli­ga inverkan och hur den yttre miljön och meditation­smiljön påverkar varandra. Det här är oerhört intressant och relevant.

– Ja, om inre arbete och yttre arbete går hand i hand. Meditation och medkänsla hör ihop. Och om det fanns plats för meditation i den tidiga utbildning­en skulle vi försnabba mänsklighe­tens evolution.

Hur har meditation påverkat ditt eget liv? – Det borde finnas en kopia av mig som aldrig har mediterat, vi kunde diskutera det! skrattar Goria och fortsätter:

– Meditation hjälper mig att möta vardagens utmaningar. Det handlar inte om att flyga i väg ut i rymden, utan om att möta sig själv. Det gör det också lättare att möta och relatera till andra människor.

– Förutom en attityd av jämnmod, är vänlighet och ärlighet centralt. Och med den medvetenhe­t om mina inre mönster som meditation­en ger mig kan jag, i stället för att blint reagera på saker i livet, välja att agera. Sharing silence på Teaterhögs­kolan 22–31.10. Alla är välkomna må–fr 8-21, lö–sö 10–15. Se även gabrielego­ria. wordpress.com.

 ??  ?? FOTO: CATA PORTIN
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Gabriele Goria har mediterat i hela sitt liv, och nu kombinerar han sin livsstil med sin konstnärli­ga forskning.
FOTO: CATA PORTIN Gabriele Goria har mediterat i hela sitt liv, och nu kombinerar han sin livsstil med sin konstnärli­ga forskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland