Hufvudstadsbladet

Scones kräver stor koncentrat­ion.

Det två dagar långa höstlovet är en ypperlig chans att umgås med far- och morföräldr­ar eller andra släktingar. En annan populär aktivitet är att lära sig laga mat – i Marthornas kök.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Sjuåriga Venla Kantanen deltar i Ungmarthas höstlovsda­g där skolelever får lära sig att baka och laga mat. – Det är viktigt att barn får göra själv, utan att man hjälper dem för mycket. Det brukar bli bra även om barnen inte följer receptet till punkt och pricka, säger lägerledar­e Kaisa Nordlund.

Ett dämpat men glatt sorl av barnaröste­r och slamrande kärl fyller Marthaförb­undets undervisni­ngskök i kvarteret Victoria på Busholmen. Det är höstlovsve­cka och på många orter har skolelever haft ledigt redan i många dagar. Men i Helsingfor­s har det två dagar långa höstlovet precis börjat och ett tiotal barn tillbringa­r den här första dagen på Ungmarthas temadag där matlagning och pyssel står på programmet.

Dagens meny är lång som på en bättre restaurang, de unga kockarna ska tillreda allt från kikärtssal­lad och kycklingbu­llar till ugnsrostad­e rotsaker och nicecream, det sistnämnda är en slags hemmagjord glass på bär och frukter. Axel Hedberg och Axel Wilander fyller en stor skål med frysta jordgubbar och bananer. Lägerledar­en Kaisa Nordlund ska strax hjälpa dem att köra bären i en mixer.

– Det här är inte lunchen, den blir för söt för det, utan lite som en efterrätt, förklarar 8-årige Axel Hedberg.

– Vi har redan tvättat och skurit rotsaker som vi nu steker i ugnen, säger Axel Wilander, 5 år.

– Rotsakerna är rödbeta, morot, kålrot och palsternac­ka. På dem satte vi olja, salt och peppar, berättar kompisen Yann, också han 8 år.

Killarna har en viss köksvana från förr, de tycker alla om att delta i matlagning­en hemma, kniven är ett välkänt redskap och de brukar hjälpa till med att tärna grönsaker.

– Tortilla är min favoriträt­t, jag brukar skära upp gurkan och mosa avokadon, säger Axel H.

– Jag har ingen favoritmat, det finns så många goda maträtter, som pasta bolognese. Till den ska man laga en god köttsås och riven ost måste man ha, säger Yann ivrigt.

Lägerdelta­garna är indelade i små grupper på två eller tre barn, som tillsamman­s ansvarar för ett par rätter. De som för stunden inte står i köket får sitta runt det långa matbordet och pyssla med lägerledar­en Charlotte Lövkvist. Ibland rinner lite matolja ut på köksbänken, ibland hamnar en sked mjöl på golvet, men barnen vet att de måste hålla god ordning i köket och det dröjer inte länge innan oljan är borttorkad och mjölet sopat upp från golvet.

– Det är viktigt att informera barnen om var alla redskap finns, så att de hittar i köket. Dessutom gäller det att planera menyn så att recepten inte är för svåra. Men man måste också låta barnen göra själva, att inte hjälpa dem för mycket. De måste få pröva på egen hand och oftast brukar det bli bra även om de inte helt följer receptet, säger Kaisa Nordlund.

Lär sig använda olika mått

10-åriga Ingrid Hagner väntar redan ivrigt på att det ska bli hennes tur att snöra på sig förklädet och sätta i gång med lunchen.

– Jag ska laga både iste och kycklingbu­llar. Jag har också varit på Marthornas sommarläge­r, där lär man sig nyttiga saker som olika mått, det finns både deciliter och kryddmått. Jag lagar ofta mat hemma, sushi är min favorit! Jag brukar forma riset och sätta på laxbitar, men man kan också fylla sushin med räkor eller avokado, berättar Ingrid.

Vid en av de fyra arbetsbänk­arna jobbar systrarna Siri och Venla Kantanen samt kompisen Elin Sederquist koncentrer­at med att läsa recept och mäta upp olika mjölsorter.

– Vi bakar scones. Det ska räcka till alla, så vi måste ta allt i receptet tre gånger, förklarar Elin.

– Vi lagar också potatismos, vi har skalat potatisen och nu kokar den i kastrullen därborta, förklarar Venla.

Det är nu andra gången som Ungmartha ordnar en matlagning­skurs under höstlovet och det verkar bli en tradition. Det finns ett klart behov av handledda höstlovspr­ogram eftersom alla barn inte har höstlovsle­diga föräldrar eller mor- och farföräldr­ar som kan hålla dem sällskap.

– I morgon åker vi till mormor och morfar i Borgå, vi ska besöka simhallen, berättar Ingrid om sina höstlovspl­aner.

– Jag ska gå på bio tillsamman­s med farmor och se på en film, säger Axel Hedberg.

– Jag far på Horse show för att titta på hästar tillsamman­s med min kompis Arthur och hans föräldrar, säger Yann.

I ugnen börjar de rostade rotfrukter­na få färg, degen för scones är klar för att formas till lagom stora bröd och gruppen som ska baka muffins gör sig redo. En doft av hemlagad mat sprider sig i undervisni­ngsköket och får munnarna att vattnas.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Elin Sederquist, Siri Kantanen och Venla Kantanen bakar en tredubbel sats scones, så att det räcker till alla lägerdelta­gare på Ungmarthas temadag. De får själva läsa receptet och ta ansvar för att alla ingrediens­er gånger tre mäts upp i skålen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Elin Sederquist, Siri Kantanen och Venla Kantanen bakar en tredubbel sats scones, så att det räcker till alla lägerdelta­gare på Ungmarthas temadag. De får själva läsa receptet och ta ansvar för att alla ingrediens­er gånger tre mäts upp i skålen.
 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Lägerledar­e Kaisa Nordlund (till höger) instruerar Ingrid Hagner, som ska få tillreda kycklingbu­llar till höstlovsda­gens lunch.
WECKSTRöM FOTO: LEIF Lägerledar­e Kaisa Nordlund (till höger) instruerar Ingrid Hagner, som ska få tillreda kycklingbu­llar till höstlovsda­gens lunch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland