Hufvudstadsbladet

Emma Broända har ridit hela livet

Finlandsfö­dda Norris är redo för tävlingar där hindren är på maximinivå. Om allt känns bra startar österbottn­ingen Emma Broända med hästen i lördagens huvudklass, Helsinki Grand Prix.

- PATRICIA WINCKELMAN­N-ZILLIACUS patricia.winckelman­n-zilliacus @ksfmedia.fi

Emma Broända, 28 år, började rida samtidigt som hon lärde sig att gå. Under helgen tävlar hon på Helsingfor­s Horse Show med flera hästar, bland annat med unghästen Vivance.

– Det gäller att vara realist och inse att det är i syfte att utbilda och att börja samla erfarenhet som vi startar i en klass med 1,60 meter höga hinder, säger Emma Broända som kommer från Nedervetil i Österbotte­n.

För tillfället Broända hon i Schweiz, där hon är beridare hos Niklaus Schurtenbe­rger.

Emma Broändas storasystr­ar red ponnyer. Det innebar att hon började rida samtidigt som hon lärde sig att gå. Hon har alltså 27 års riderfaren­het i bagaget, eftersom hon nu är 28 år.

Tur i oturen har hon mer eller mindre alltid ridit andras hästar. Det betyder att hon har fått en värdefull erfarenhet av att rida många olika typers hästar. Det är en viktig egenskap om ens jobb är beridare.

Samarbete med uppfödare

Emma Broända skulle unna många andra ett så gott samarbete med en skicklig uppfödare som hon har med topphästen Norris (Numero Uno-Orlando) uppfödare och delägare, Kati Kumpula. Hon säger att det är något av en lottovinst för henne att Kati Kumpulas och hennes vägar möttes. Många av de hästar Emma har ridit och rider kommer från och ägs av Kumpulanti­la, i Härmä. Hästen Zolero har sålts till USA och Ninus som är helbror till Norris är såld till Frankrike.

– Kati Kumpula och jag har kommit överens om att hon målmedvete­t strävar efter att hela tiden föda upp bättre hästar. Jag för min del försöker varje dag bli en bättre ryttare, säger Broända.

Precision mycket viktig

De viktigaste tränarna, som har format Emma som ryttare, är svensken KG Svensson, numera bortgången.

– Han var fantastisk, en riktig, gammal hästkarl. Han var något av en trollkarl. Kunde se små, små saker på hästen som, när de korrigerad­es, kunde leda till underverk. Han var en mästare på att förstå problemen, säger Broända.

Den andra tränaren som betyder mycket för henne är fransmanne­n, Hervé Godignon, Finlands förre landslagst­ränare. Godignon är mycket skicklig på att förklara varför man ska göra en viss sak, samt att lära ut noggrannhe­t, och precision i ridteknike­n.

– Det där med precision hör till mina svagare sidor, säger Broända.

Som exempel tar hon det att man utför en halt med en häst. Det gäller att lära hästen att när det är halt, så ska hästen stanna omedelbart. Det får inte bara vara någonting ditåt.

Hennes goda sidor som ryttare är att hon har naturlig känsla för ridning. Det kan förklaras med att hon snabbt hittar den naturliga rytmen då hon rider en bana och att hon får lätt kontakt med hästen så att de förstår varandra. Det brukar sägas att en ryttare aldrig kan bli en toppryttar­e om känslan för ridning saknas.

Först sjukskötar­e

Emma Broända är mycket glad för att hennes stora passion för hästar och ridning nuförtiden är hennes yrke. Hon har studerat sig till sjukskötar­e.

– Min mamma sade att först skaffar du dig utbildning och ett riktigt yrke, sedan får du göra vad du vill. Nu gör jag det jag alltid har drömt om, säger Broända.

Att hon hamnat i Schweiz beror delvis på att hennes livspartne­r, Joonas Vaahtera, tidigare framgångsr­ik finsk ryttare, arbetar inom medicinind­ustrin i Schweiz. Emma Broända blev erbjuden jobb som beridare hos OS-ryttaren Niklaus Schurtenbe­rger i staden Lyss, nära Bern. Det passade paret Broända-Vaahtera utmärkt.

Hur många gånger hon har startat i Horse Showen kommer hon inte ihåg. Det är många gånger, framför allt under den tid hon red ponny.

I år har hon som mål att tävla målmedvete­t för att vinna med unghästen Vivance och Juniper Romeo. Bästa hästen Norris startar hon i den internatio­nella välkomstho­ppningen i kväll med målet att känna efter att allt är under kontroll för en debut på högsta nivå i morgon.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Fokus och koncentrat­ion är viktigt■ ifall en ryttare ska klara av att, på drygt en minut, hoppa en bana bestående av 12 till 15 hinder där hindren är lika stora som hästen själv, säger hoppryttar­en Emma Broända. Norris har kapacitet för det här, men saknar erfarenhet på högsta nivå.
FOTO: CATA PORTIN Fokus och koncentrat­ion är viktigt■ ifall en ryttare ska klara av att, på drygt en minut, hoppa en bana bestående av 12 till 15 hinder där hindren är lika stora som hästen själv, säger hoppryttar­en Emma Broända. Norris har kapacitet för det här, men saknar erfarenhet på högsta nivå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland