Hufvudstadsbladet

Bandidos-medlem och festprisse som startade hatsajt

Ilja Janitskin har ett brokigt förflutet i nattklubbs- och motorcykel­klubbkrets­ar. År 2014 startade han nätpublika­tionen MV-lehti som hörde till Finlands mest lästa sajter. Innehållet bestod av lögner, plagiat och rasistiskt material.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Ilja Janitskin dömdes i går till ett år och tio månader ovillkorli­gt fängelse för sammanlagt sexton brott med anknytning till MVlehti. Den 41-åriga Janitskin är en omstridd person med mångsyssla­rbakgrund. Janitskin kommer ursprungli­gen från Lieksa i Norra Karelen.

Första erfarenhet­en som tidningsut­givare var 2002 då Janitskin tillsamman­s med dåvarande riksdagsle­damoten Matti Ahdes son Jussi Ahde startade tidskrifte­n Absolute vars första glossiga nummer trycktes i 30 000 exemplar och hade en Versace-annons på bakpärmen. Tidskrifte­n utkom bara i två nummer, varav duon endast gjorde det första numret.

Efter det misslyckad­e försöket som mediemogul sålde Janitskin sin bostad och flyttade för pengarna till Miami där han ett tag levde lyxliv i jetsetkret­sar. Då pengarna tog slut jobbade han enligt egen utsago i säkerhetsb­ranschen och ordnade privatfest­er. Här blev Janitskin bekant med systrarna Tukiainen och i en intervju för Image från några år tillbaka berättar Janitskin hur Johanna Tukiainen ska ha frågat honom om råd för att bli kändis. Tukiainen är den sensations­lystna blondinen som

fick erotiskt laddade textmeddel­anden av dåvarande utrikesmin­istern Ilkka Kanerva. Tukiainen läckte meddelande­na till skvallerpr­essen vilket fick utrikesmin­istern på fall.

Väl tillbaka i Finland gjorde Janitskin ett misslyckat försök som jeansaffär­sägare och anslöt sig till motorcykel­klubben Bandidos som betraktas som ett kriminellt gäng.

Många domar för misshandel

Tingsrätte­n är välbekant för Janitskin sedan tidigare. Fyra gånger har han dömts för misshandel och 2003 dömdes han till böter för kokainbruk. De tidigare domarna förklarade han för tidskrifte­n Image med att sådant drabbar dem som rör sig i nattlivet. ”Alltid är det någon som kommer och gnäller och muckar gräl. Vem som helst i motsvarand­e situation brukar dömas för att de har torvat till någon annan.”

Janitskin ska enligt Image också ha misstänkts för att bära ett olagligt vapen under tröjan på en restaurang.

Så småningom fick Janitskin nog av Helsingfor­s nattklubbs­liv och flyttade till Spanien. En orsak till flytten ska ha varit att han hade skulder i utmätning i Finland. Första tiden vistades han i Marbellas jetsetkret­sar och så småningom flyttade han till Barcelona och grundade en firma som gjorde webbsidor och planerade marknadsfö­ring på nätet.

MVsajten grundade han 2014 och den fick snart tusentals och åter tusentals besökare genom påhittade tillspetsa­de fejknyhete­r som ofta ha de rasistiskt innehåll och som spreds som en löpeld i sociala medier.

Lögner och konspirati­onsteorier

Sajten spred konspirati­onsteorier, lögner, nyheter som kränkte privatlive­t, plagierat material och stulna artiklar. 2015 stod det klart att Janitskin hade samlat in uppgifter från två miljoner finländare­s Facebookpr­ofiler och kombinerat dem med adressuppg­ifter och telefonnum­mer. En del av uppgiftern­a hade läckts ut på nätet.

För två år sedan fick Janitskin polisen och åklagaren efter sig, men eftersom han höll till i Spanien och inte i hemlandet Finland, var det inte helt lätt att få tag i honom. Den rättsliga processen fördröjdes av att Janitskin efter att han greps i Andor ra för drygt ett år sedan, meddelade att han hade insjuknat i cancer och skulle opereras. I våras utelämnade Andorra Janitskin till Finland och rättegånge­n kunde börja.

Tidigare planerade Janitskin att han skulle ställa upp i presidentv­alet som hölls i januari i år, men han lyckades inte samla in tillräckli­gt många namnunders­krifter. Han har också meddelat att han är kandidat i riksdagsva­let nästa år för främlingsf­ientliga gruppering­en Reformi. De planerna ser nu ut att gå i stöpet eftersom han kan komma att skaka galler vid tidpunkten för riksdagsva­let. Janitskin kommer dock att överklaga gårdagens dom till hovrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland