Hufvudstadsbladet

Skoldådet följer bekant mönster

På Krimhalvön sörjs offren efter dådet där en 18-åring dödade elever och lärare med vapen och sprängmede­l. Antalet offer har stigit till tjugo. Personer i gärningsma­nnens omgivning berättar att han var mobbad.

- TT-AFP

Utanför den drabbade skolan i staden Kertj samlas anhöriga och vänner till offren och det placeras ut blommor, ljus och nallebjörn­ar.

Antalet dödsoffer steg i går till tjugo, då en flicka avlidit på sjukhus. Bland offren finns minst nio minderårig­a, den yngsta 15 år.

Gärningsma­nnen ”rörde sig från rum till rum och som en erfaren soldat i en specialsty­rka kastade han en hemmagjord granat innan han började skjuta människor”, skriver den ryska dagstidnin­gen Kommersant. En 16-årig flicka dödades när hon försökte hjälpa andra, berättar en av hennes vänner för den ryska tabloiden Komsomolsk­aja Pravda:

– Hon sprang bredvid mig, sedan föll hon ihop och andades inte längre.

Bland de döda finns också en 57-årig matematikl­ärare och hennes 26-åriga dotter, som också jobbade på skolan, rapportera­r den ryska tidningen Moskovskij Komsomolet­s.

Lokala myndighete­r på den av Ryssland annekterad­e halvön säger ■ att 42 personer skadades. Många av den hemmagjord­a bomb som detonerade­s, fylld med metallskro­t.

Hamnade i bråk

Skytten gick själv på skolan. Händelsefö­rloppet fick ett slut när han tog sitt eget liv i skolans bibliotek.

En 15-årig flicka som han haft ett förhålland­e med berättar för den Kreml-kontroller­ade tv-kanalen RT att 18-åringen upplevde sig själv som utstött och mobbad, att han of- ta hamnade i bråk och att han vid tillfällen sagt att han inte ville leva.

– Han kunde säga att han hade tappat förtroende för människor när hans klasskamra­ter började förlöjliga honom för att han inte var som alla andra.

Den ryskstödde Krimledare­n Sergej Aksionov säger att gärningsma­nnen agerade ensam. Han säger också att han sett dennes döda kropp, som han beskriver som ”inte krimsk, inte ens en person”.

– Vad som drev den här icke-personen till att göra det här vet jag inte, säger Aksionov.

– På pappret hade han en föredömlig karaktär. Vi förstår det helt enkelt inte.

I ryska medier dras parallelle­r till bland annat Columbine-massakern i den amerikansk­a delstaten Colorado år 1999, där två gärningsmä­n dödade tretton personer.

Bilder på 18-åringen och en av Columbine-mördarna publiceras intill varandra, då de hade liknande t-tröjor på sig.

Rysslands president Vladimir Putin erbjuder en egen förklaring:

– Det är resultatet av globaliser­ing. I sociala medier, på internet, ser vi att det har skapats en hel gemenskap. Allt startade med de tragiska händelsern­a på skolor i USA.

– Vi skapar inte hälsosamt innehåll (på nätet) för unga människor... Vilket leder till tragedier som dessa.

 ?? FOTO: TT/AP/SERGEI DEMIDOV ?? Krimbor sörjer vid en minnesplat­s utanför skolan i staden Kertj.
FOTO: TT/AP/SERGEI DEMIDOV Krimbor sörjer vid en minnesplat­s utanför skolan i staden Kertj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland