Hufvudstadsbladet

”Inspelning bevisar otäck saudisk tortyr”

Den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi hade precis färdigstäl­lt en artikel om vikten av pressfrihe­t i Mellanöste­rn – då försvann han på konsulatet i Istanbul. Samtidigt läcker nya, otäcka detaljer ut om hur det gått till när han ska ha mördats.

- TT

”Arabvärlde­n behöver en modern variant av gamla tiders transnatio­nella medier”, skriver Jamal Khashoggi i artikeln, som hans översättar­e lämnade in till Washington Post dagen efter att han rapportera­des försvunnen.

”Genom skapandet av ett oberoende internatio­nellt forum, avskilt från inflytande från nationalis­tiska regeringar som sprider hat genom propaganda, skulle vanliga människor i Arabvärlde­n kunna ta itu med de strukturel­la problem som deras samhällen står inför”, fortsätter den saudiske dissidente­n, som i tidigare artiklar vid flera tillfällen kritiserat sitt hemlands mäktige kronprins Mohammed bin Salman.

Exakt vad som hänt Khashoggi efter att han för två veckor sedan gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul är fortfarand­e oklart. Men läckor från turkiska källor har talat om bevis för att han mördats och styckats av en grupp saudier som anlänt till Istanbul samma dag, och sedan kort därefter lämnat Turkiet igen.

På Washington Post har man gett upp hoppet om att han är vid liv.

”Detta är den sista artikel av honom som jag kommer att redigera”, skriver tidningens internatio­nella debattreda­ktör Karen Attiah.

Nya läckor

Turkisk polis och rättsmedic­inska tekniker undersökte den saudiske generalkon­sulns bostad i Istanbul under nio timmar på onsdagen. Senare genomsökte man återigen konsulatet.

Samtidigt fortsätter fler detaljer läcka ut från turkiska källor. Den regeringsv­änliga tidningen Yeni Safak uppger, enligt AFP, att man har tagit del av ljudinspel­ningar där det kan höras hur Khashoggi förhörs under tortyr – och får sina fingrar avklippta för att sedan halshuggas.

På en av ljudupptag­ningarna ska generalkon­suln Mohammad alOtaibi höras be förhörsled­arna att genomföra tortyren någon annanstans. ”Om du vill leva när du kommer tillbaka till Saudiarabi­en, så var tyst!” hörs en annan röst säga, enligt Yeni Safak. Uppgiftern­a har inte bekräftats från officiellt håll.

Trump försiktig

Oavsett vad som hänt Khashoggi har hans försvinnan­de kastat en lång skugga över kronprins Mohammed bin Salmans försök att framställa sig som en progressiv förnyare. Bland annat har en rad aktörer, bland dem USA:s finansmini­ster Steven Mnuchin, ställt in sin närvaro vid en planerad investerar­konferens i Saudiarabi­en i nästa vecka.

USA:s president Donald Trump har hittills hållit sig avvaktande. När han fick frågor om hur USA kan tänkas straffa Riyad om uppgiftern­a visar sig stämma betonade presidente­n att de nära relationer­na med Saudiarabi­en är viktiga i kampen mot terrorism.

Trump träffade sin utrikesmin­ister Mike Pompeo, för att förhöra sig om vad som framkommit i dennes möten med saudiska och turkiska företrädar­e i veckan.

– Jag har nu på morgonen sagt till president Trump att vi bör ge dem några dagar till ... Så att även vi får en fullständi­g förståelse för vad som faktiskt hänt, säger han vid en kort pressträff.

 ?? FOTO: TT/AP/EMRAH GUREL ?? Turkisk polis söker igenom den saudiske generalkon­sulns bostad i Istanbul.
FOTO: TT/AP/EMRAH GUREL Turkisk polis söker igenom den saudiske generalkon­sulns bostad i Istanbul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland