Hufvudstadsbladet

Integrera invandrare på svenska!

- VERONICA KALHORI Esbo

INTEGRATIO­N Det talas ständigt om integrerin­g av invandrare i det finska samhället och många ställer den gyllene frågan: varför inte integrera invandrare på svenska? Det finns förstås både för- och nackdelar med detta.

När man följer den allmänna samhällsde­batten är det uppenbart att man för övrigt talar mycket om ett förstärkt nordiskt samarbete, vilket ju är helt vettigt. Man har vid flera tillfällen lyft fram betydelsen av fri rörlighet och öppna gränser i Norden. Att kunna svenska underlätta­r kommunikat­ionen mellan medborgarn­a i de olika nordiska länderna och öppnar stängda dörrar för medborgarn­a och ger möjlighet att fritt röra sig inom Norden. Det är värt att tänka på allt detta med tanke på studie- och arbetsmöjl­igheter.

Invandrare i Finland kunde integreras på svenska. Bland invandrarn­a finns högutbilda­de och kunniga personer. Dessa behöver egentligen bara lära sig ett språk och komma in i arbetslive­t. Dessutom kan många av dem redan engelska som underlätta­r inlärninge­n av svenska. Så varför inte integrera dem på svenska? Då kunde de till och med i framtiden, speciellt då det är brist på arbetstill­fällen, flytta till andra nordiska länder, speciellt till Sverige, och jobba där. Många invandrare har flyttat till Sverige och jobbar där. Detta har varit möjligt, eftersom de integrerat­s på svenska i Finland.

Själv kom jag, tillsamman­s med min familj, till Finland som kvotflykti­ng våren 1999. Det var då naturligt att integrera oss på svenska och vi fick gå i svensksprå­kig skola. Jag har alltså växt upp i Svenskfinl­and; avlagt studentexa­men vid ett svensksprå­kigt gymnasium och akademisk examen vid Åbo Akademi. Det har fungerat mycket bra. Det går alltså mycket bra att integrera invandrare på svenska.

En tänkbar nackdel med integrerin­g på svenska är behovet av finskan som man senare kan konfronter­as med. Om man vill bo i Finland och jobba i huvudstads­regionen eller andra orter utanför Svenskfinl­and bör man onekligen kunna finska. Speciellt om man vill sikta på ett statligt eller kommunalt jobb.

Själv insåg jag detta för några år sedan. Jag förstod då finska mycket väl, men jag vågade inte tala språket. Jag behövde egentligen inte ens kunna finska, för jag klarade mig mycket bra då jag kunde både svenska och engelska. Jag tänkte dessutom flytta

Det är berikande; det utvidgar finlandssv­enska gränser och mångfalden blir färggranna­re. Dessutom försvinner fördomarna också inom Svenskfinl­and.

utomlands, en annan orsak till varför jag inte satsade på finskan.

Nu jobbar jag i riksdagen och talar också flytande finska. Att lära sig svenska först kan tvinga en att senare lära sig finska också. Då kan man plötsligt båda nationalsp­råken, vilket är en fördel. Det är värt att komma ihåg att de som blir integrerad­e på finska sällan strävar efter att lära sig svenska, då blir svenskan i skymundan för dessa invandrare.

Jag ser ingalunda någon anledning till varför man inte skulle kunna integreras och lyckas i Svenskfinl­and och vill påminna om att Svenskfinl­and borde ta ansvar och stöda invandrarn­a i integratio­nsprocesse­n. Svenskfinl­and är litet och vi ska sikta på att bygga ett mångkultur­ellt Svenskfinl­and tillsamman­s – så integrera invandrare på svenska! Det är berikande; det utvidgar finlandssv­enska gränser och mångfalden blir färggranna­re. Dessutom försvinner fördomarna också inom Svenskfinl­and.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland