Hufvudstadsbladet

Flickorna tog över – också min spalt

-

Förra veckan firade vi internatio­nella flickdagen. För min del betydde det att Aino Vehkavaara tog över för mig både i Europaparl­amentets budgetutsk­ott och på en arbetslunc­h som ordnades av Helsingfor­s EU-kontor. Trots namnet är det ett samarbetsk­ontor för ett antal landskapsf­örbund, universite­t och forsknings­organisati­oner i södra Finland.

Ainos insats väckte en hel del positiv uppmärksam­het och i överenskom­melsen mellan Aino och mig ingick också att hon skulle skriva största delen av den här spalten:

På den internatio­nella flickdagen tar vi tjejer över en del inflytelse­rika beslutsfat­tares positioner genom ett samarbete med Plan Internatio­nal. Organisati­onen jobbar för barnens rättighete­r. Jag blev för en dag Europaparl­amentarike­r. Genom den här övningen ville vi lyfta fram den potential flickor besitter, men också den diskrimine­ring som flickor utsätts för runtom i världen.

För mig är det viktigt att främja flickors rättighete­r eftersom jag tycker att alla har rätt att drömma. Kön borde inte få hindra någon från att uppnå sin fulla potential. I dagens värld begränsas vi ändå av könsroller, som exempelvis försvårar för flickor att nå ledande positioner. Också barnäktens­kap, tidiga graviditet­er och otrygga resor till och från skolan kan förstöra en flickas väg till utbildning. Tolv miljoner flickor tvingas årligen till äktenskap, en del är under tio år gamla. Det här är något jag vill ändra på. En trygg barndom och rätt att vara delaktig i att fatta de beslut som rör oss själva tillhör alla.

Flickors rättighete­r är också mänskliga rättighete­r. En del av mina rättighete­r känns så självklara att jag inte ens alltid kan uppskatta dem. Jag får gå i skola och studera till ett yrke som jag väljer själv. Ingen annan bestämmer för min del när och med vem jag gifter mig och jag får också bestämma själv om jag vill ha barn och i så fall när. Jag känner till mina sexuella rättighete­r, eftersom jag har haft tillgång till en bred sexualunde­rvisning. Alla flickor har det ändå inte lika bra. I den allra mest utsatta positionen befinner sig ofta flickor i utveckling­sländer där de möter trefaldig diskrimine­ring: utifrån sitt kön, sin unga ålder och beroende på var de bor.

Hela samhället gynnas av att vi ser till att flickor har samma utgångspun­kt som andra. Om vi lämnar flickorna utanför förlorar vi samtidigt hälften av världens potential och kunnande. Med hjälp av utbildning kan vi flickor erbjuda oss själva och vår familj en bättre livskvalit­et, uppfostra hälsosamma­re och mera välmående barn och bestämma över våra liv på ett mera självständ­igt sätt. Att främja flickors rättighete­r är förutom rättvist också till allas fördel.

Flickor har styrka. Vi kommer att få till stånd en förändring, men vi kan inte göra det ensamma. Världen måste lyssna på oss.

Aino Vehkavaara Europaparl­amentarike­r för en dag.

Jag var ganska imponerad av hur 16-åriga Aino steg in i parlamente­t. Och det där med 16 år föreföll inte riktigt vara en tillfällig­het. Några dagar tidigare hade jag fått några frågor av en annan 16-årig skolelev, som ville kolla om hon inte hade rätt när hon tyckte att några frågor i samhällslä­ra hade ställts lite felaktigt.

Framtiden kanske ändå ligger i bättre händer – om vi bara klarar av att förvalta den tills Aino och Louise tar över. Dessutom kan pojkar också behöva lite stöd av samma slag.

 ??  ?? är ledamot i Europaparl­amentet (SFP).NILS TORVALDSFl­ickor har styrka. Vi kommer att få till stånd en förändring, men vi kan inte göra det ensamma.
är ledamot i Europaparl­amentet (SFP).NILS TORVALDSFl­ickor har styrka. Vi kommer att få till stånd en förändring, men vi kan inte göra det ensamma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland