Hufvudstadsbladet

Påverkan förekommer ständigt

- PONTUS MATTSSON Borgå

ARBETSMARK­NADEN Peter Rehnström kommentera­r (HBL 9.10) regeringen­s förslag att försätta löntagarna i ojämlik position beroende på företagets storlek räknat i anställda. Han citerar också Juhana Vartiainen som använder uttrycket utpressnin­g för fackets åsiktsyttr­ing. En populistis­k förenkling som inte beaktar att Företagarn­a i Finland har en egen ”hotline” till regeringen i form av sin vice vd Anssi Kujala. Eller som Ilta-Sanomat uttrycker det fritt översatt: ”Centralhan­delskammar­ens färska vd Juho Romakkanie­mi (Saml) ger stöd och goda råd och anvisninga­r åt Samlingspa­rtiets ledning under kvällarnas strategimö­ten.”

Inte bevisat, men i linje med Anders Bloms doktorsavh­andling om lobbandet som ”undergräve­r demokratin” (VBL 5.4). Enligt avhandling­en har företagsse­ktorns inflytande varit större än väntat (HBL 28.3). I färskt minne är också Laura Rätys ministerka­lender som fylldes av de multinatio­nella hälsoföret­agens besök och senare gav henne en post i ett av dessa. Det så kallade MännistöRä­ty-Lauslahti-Turunen-syndromet.

Det jag alltså vill framhålla är att utomparlam­entarisk påverkan hela tiden förekommer, och av någon anledning ses löntagarna­s försök att påverka som förkastlig­t, trots att facket driver intressen för 99 procent av dem som läser denna text.

En helt annan synvinkel är att regeringen har en knapp parlamenta­risk majoritet, som dessutom är tvivelakti­g. De blå har aldrig deltagit i ett val, och vår valmatemat­ik som bygger på d’Hondts system gör det omöjligt att retroaktiv­t avgöra hur stort jämförelse­tal till exempel Jari Lindström har, eller om han över huvud taget hade kommit in i riksdagen med nuvarande konstellat­ion.

Det är oacceptabe­lt att regeringen driver aktieägarn­as och investerar­nas intressen med en liten och diffus parlamenta­risk majoritet. Personlige­n tror jag inte heller att en försämring av anställnin­gsskyddet gynnar småföretag­ens rekryterin­gsprocess. De långa prövotider­na betyder redan att experter tänker sig för två gånger innan de byter jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland