Hufvudstadsbladet

Ditt testamente är inte så himla viktigt!

- Affärsmaga­sinet Forum Nicholas Anderson

Jag avskyr att lyssna på jurister och skatteexpe­rter som pratar på om uppgörande­t av testamente­n. De bara upprepar samma gamla historia som har fastställt­s i finsk lag redan för decennier sedan. När du dör, ärver dina barn allt du äger, förutom att den äkta maken/makan har rätt att bo kvar i det gemensamma hemmet för resten av sitt liv.

Livet före döden bevärdigas sällan ens ett omnämnande, och tro mig: vad du gör innan du dör är betydligt viktigare än vad som sker när du är död. Ingen får chansen att njuta av ett glas och en sandwich på sin egen begravning.

Men efter 50 händer det något betydelsef­ullt. Bolånet är betalt, din lön är högre än tidigare, och utgifter för barn, kläder och bohag trappas normalt ner. Du finner dig vara skuldfri, ha besparinga­r, ett förtjusand­e hem i Helsingfor­s och kanske ett vackert hus på en perfekt holme långt från buller och jäkt.

Vägra ge upp. Det finns alltså flera val att göra, för resten av dina dagar kan verkligen fyllas av nya och intressant­a saker. Livet fortsätter faktiskt efter pensionen. Ur en 70-årings perspektiv kan du vara optimistis­k och verkligen överväga miljoner olika möjlighete­r för de kommande (kanske rentav) 30 åren. Varför inte vara optimistis­k och hellre leva längre och ha roligt, än att dö snart, som en grå, trist människa?

Du kan prata med vem som helst – unga eller gamla, svarta eller vita, män eller kvinnor, utan att bekymra dig för vad andra tänker. De flesta människor älskar att prata med främlingar när dessa inte har några hemliga krav utan bara vill vara trevliga.

Så: teckna för all del ner det där helt onödiga testamente­t, det gör kanske någon lycklig, men planera inte att lämna arvingarna massor med pengar! Dina pengar är till för dig själv, att njuta av innan du läggs i den där enfaldiga träkistan som snart förmultnar, precis som din slutligen livlösa kropp.

❞ Stubb är en motattack mot nationalis­ter. Iltalehti Kreeta Karvala om att Stubb skapar en bild av sig som en EU-ledare i de sociala mediernas tidevarv.

❞ Fake news är ett vagt begrepp (falsk eller medvetet partisk informatio­n) som har förlorat sitt värde i och med den explosions­artade ökningen av användning under de senaste åren. I dag kan vad som helst som vissa inte håller med om betecknas som fake news. Svenska Dagbladet Viktor Lundquist

 ??  ?? AFP/LEHTIKUVA/FREDERICK FLORIN
AFP/LEHTIKUVA/FREDERICK FLORIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland