Hufvudstadsbladet

”Flytt till annan arena tidigast 2020”

Horse Show har, enligt arrangörer­na, ett bra förhandlin­gsläge då tävlingarn­a på grund av renovering­en av Helsingfor­s ishall måste flytta. Evenemange­t hämtar in flera miljoner euro till den region som ordnar tävlingarn­a.

- PATRICIA WINCKELMAN­NZILLIACUS patricia.winckelman­n-zilliacus @ksfmedia.fi

– Helsingfor­s vill gärna hålla oss kvar. Esbo vill ha oss. Hittills i förhandlin­garna har vi varit något av en spelknapp. Nu är vi åtråvärda.

Det säger Helsinki Internatio­nal Horse Shows evenemangs­direktör Tom Gordin. Han är nöjd över att staden har gett grönt ljus för att världscups­tävlingen ännu nästa år får hållas i ishallen. Det innebär att alla parter fortfarand­e har tid att förhandla om var tävlingarn­a går av stapeln år 2020.

Horse Showen är med sina mer än 40 000 besökare det största årligt återkomman­de inomhuseve­nemanget i Finland. Publik, inhemska och utländska deltagare, expoperson­alen och alla de hundratals personer som är med och arrangerar tillställn­ingen lämnar värdefulla spår efter sig i form av betalninga­r för tjänster och varor. Företaget Sponsor Insight bedömer att tävlingen bringar in 7–10 miljoner euro årligen.

– Läget nu är att det finns fyra färdiga alternativ där evenemange­t kan ordnas och det femte är nya Helsinki Garden. De färdiga arenorna är Mässcentru­m, Hartwallar­enan, Helsingfor­s ishall och Esboarenan. Ingen av dem är problemfri­a för oss. Alla passar oss. Men alla har också sina särskilda utmaningar. Hästsporte­n ställer stora krav på logistiken och arrangeman­gen, säger Gordin.

Testat tre arenor

Flytten till ishallen 2014 är den tredje arenan Helsinki Horse Show har ordnats i. Det började i Mässcentru­m år 1985 och pågick där till 1996. I Mässcentru­m var stämningen god, men läktarna måste byggas upp och monteras ned varje gång.

– Det innebar en extra kostnad på runt 150 000 euro, säger Gordin.

Hartwallar­enan var följande ställe. Där var showen åren 1997– 2013. Vid den arenan finns trafikprob­lem, eftersom hallen är inklämd mellan järnvägen och flera huvudtrafi­kleder. Förutsättn­ingarna för framridnin­gen, det vill säga uppvärmnin­gen av hästarna, var mycket utmanande. Enligt Gordin skulle framridnin­gen som den då var ordnad inte fylla internatio­nella ridsportsf­örbundet, FEI:s, nuvarande krav.

Ishallen där tävlingarn­a har ordnats sedan 2014 är av lämplig storlek för att åstadkomma en bra stämning bland publiken. Avstånden på arenaområd­et är korta. Det största problemet är trafiken och bristen på parkerings­platser.

Helsinki Garden intressera­r

Enligt Gordin är förutsättn­ingarna i Esboarenan rätt lika Helsingfor­s ishall, med undantag av att där finns gott med parkerings­utrymmen.

– Om det blir fråga om en tillfällig evakuering av Horse Showen till Esbo påverkar det inte tävlingens namn. Då heter evenemange­t Helsinki Internatio­nal Horse Show i Esbo, säger Gordin.

Enligt Gordin förstår det internatio­nella ridsportsf­örbundet, FEI, mycket väl att tävlingarn­a måste evakueras för en rimlig tid till något annat ställe. Ridfederat­ionen tycker om idén att tävlingarn­a kommer tillbaka och att man i slutändan når en bra överenskom­melse, till exempel i form av ett bra samarbete med Helsinki Garden.

❞ Helsingfor­s vill gärna hålla oss kvar. Esbo vill ha oss. Hittills i förhandlin­garna har vi varit något av en spelknapp. Nu är vi åtråvärda. Tom Gordin Evenemangs­direktör vid Helsinki Internatio­nal Horse Show

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Juulia Jyläs tävlade med Courage T Z förra året.■
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Juulia Jyläs tävlade med Courage T Z förra året.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland