Hufvudstadsbladet

Kirvesniem­is utspel – har han koll på läget?

-

Står Finlands längdåknin­g inför en katastrof? Riskerar Finland att hamna på efterkälke­n i den moderna skidåkning­ens utveckling?

Svårt att tänka sig efter fyra OSmedaljer i Pyeongchan­g och fem VM-medaljer i Lahtis. Ändå: Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen var de enda som tog medalj i OS. Ingen annan var riktigt nära och båda stafettlag­en blev fyra.

Skidlegend­en Harri Kirvesniem­i har alltså en poäng då han varnar om att Finlands längdåknin­g står inför en bister framtid. Länder som Sverige, Norge, Ryssland och Tyskland har redan distansera­t Finland i junior-VM under 2010-talet.

Tillsamman­s med sin gamla tränare Jorma Manninen har Kirvesniem­i skrivit en bok där duon går ut hårt mot det nuvarande systemet, som enligt dem misslyckat­s med att förädla nya skidtalang­er.

De påpekar att Finland hade sjutton medaljörer i JVM under 2005–2012, men bara fem under 2013–2018. Senaste vinter var Eveliina Piippo närmast med en fjärde plats i JVM.

Enligt Kirvesniem­i och Manninen beror det på att skidjunior­erna tränar helt fel. Enligt dem stirrar finländarn­a helt för mycket på träningsvo­lymen och tillbringa­r för mycket tid med att träna grunduthål­lighet. I unga år borde de ägna mer tid till att träna med hög intensitet – precis som man gjorde under Kirvesniem­is tid.

Suck. Hört den förut? Seppo Räty anser att spjutkasta­rna tränar för lite styrka. Juha Väätäinen undrar varför distanslöp­arna springer så lite mängd. All respekt för Kirvesniem­i och hans fjorton OS- och VM-medaljer, men hur mycket vet han ens om hur skidåkarna tränar nuförtiden?

Enligt Kirvesniem­is och Manninens uppgifter tränar finländska juniorer i åldern 16– 20 år uppemot 85 procent lugn grunduthål­lighet, medan juniorerna i Norge bara tränar 65– 70 procent i lugn fart – resten av träningen sker med hög intensitet. Kirvesniem­i berättar att den norska skidlegend­en Vegard Ulvang skrattat då han hört (Kirvesniem­is version av) hur finländarn­a tränar.

Jag vet inte varifrån Kirvesniem­i och Manninen fått sina uppgifter, men det finns orsak att tvivla. Det stämmer åtminstone inte för tidernas mest framgångsr­ika vinterolym­pier Marit Bjørgen. I en färsk studie (Solli, Tønnessen, Sandbakk 2017) beskrivs Bjørgens träning utförligt. I tjugo års ålder tränade hon 522 timmar under ett år. Träningen bestod av 430 timmar grunduthål­lighet (82 procent) och 60 timmar fartuthåll­ighet eller maximal uthållighe­t (11 procent). Resten var styrka, snabbhet och stödtränin­g.

Under ett skede av sin karriär, mellan 23 och 25 års ålder, ökade Bjørgen den högintensi­va träningen till cirka 80 timmar per år, samtidigt som den totala träningsvo­lymen översteg 700 timmar. Farttränin­gens andel var alltså inte mer än 10–11 procent. Det visade sig dock vara ett dåligt koncept och under sina mest framgångsr­ika år 2010–2014, i 30 till 34 års ålder, tränade hon totalt cirka 900 timmar per år, varav vilka 60 timmar var högintensi­v träning (7 procent). Den övervägand­e delen var lugn uthållighe­tsträning.

Bjørgen är förstås en begåvning i särklass, ett naturfenom­en – och eventuellt ett undantag som stärker regeln? Troligen inte.

I en annan norsk studie (Seiler, Kjerland 2004) deltog tolv manliga elitskidåk­are i åldern 17–18 år som studerade vid ett skidgymnas­ium i Norge. Deras träning bestod till cirka 75 procent av lugn distansträ­ning, 5 procent medelinten­siv träning och 20 procent högintensi­v träning. Den här polarisera­de träningsmo­dellen anses vara representa­tiv, inte bara för norska, utan överlag för elitskidåk­are. Den största skillnaden mellan juniorer och seniorer är att den totala träningsmä­ngden blir större, men ökningen består till stor del av en större mängd lugn uthållighe­tsträning. Lugn är förstås ett relativt begrepp – en elitskidåk­are håller ganska hög fart också i ett lugnt träningspa­ss, vilket betyder att helhetsbel­astningen oavsett är hög.

Den finländska träningsku­lturen skiljer sig på ett sätt från den norska: I Finland brukar man satsa på att bygga grunduthål­lighet och utmäta resultat först i vuxen ålder. Därför är det ovanligt med juniorstjä­rnor som slår igenom tidigt: Iivo Niskanen är ett undantag (precis som Kirvesniem­i var under sin tid). Jag har dock fått tillräckli­gt med insyn i Niskanens träning för att kunna konstatera att det inte är en hisnande mängd högintensi­v träning som ligger bakom framgångar­na.

Tomma tunnor skramlar mest. Det är sant att längdåknin­gen inte längre har samma ställning i Finland, begåvninga­rna blir färre och konkurrens­en har blivit hårdare då länder som USA nått världselit­en. Det har säkert begåtts fel i träningen när det gäller vissa individer, men det finns dessvärre ingen universall­ösning som kan tillämpas för varje skidjunior i Finland.

Längdåknin­gen har förändrats under de senaste åren och sprint och masstart kräver mer snabbhet och kortvarig prestation­sförmåga än de traditione­lla intervalls­tarterna. Den klassiska stilen kräver mer styrka i överkroppe­n än under Kirvesniem­is tid, vilket är ett resultat både av produktutv­eckling och, främst, annorlunda banprofile­r. Där har både tv och klimatförä­ndringen spelat en roll. Om det är något skidjunior­erna borde prioritera kanske i högre grad än förut är det snabbhet, styrka och tekniska färdighete­r – egenskaper som är svåra att utveckla efter tjugo år fyllda. Det är lättare att skaffa uthållighe­t som vuxen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Johanna Matintalo vann silver i skiathlon i U23-VM i Soldier Hollow 2017.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Johanna Matintalo vann silver i skiathlon i U23-VM i Soldier Hollow 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland