Hufvudstadsbladet

Trakasseri­er inom idrotten ska minska genom nytt projekt

Idrottsled­are och tränare ska bli mer medvetna om normer och likabehand­ling med hjälp av ett nytt finlandssv­enskt projekt.

- SPt

– Vi ville satsa på ett projekt som hjälper oss inom idrotten att ta upp svåra frågor som till exempel sexuella trakasseri­er och flickors självkänsl­a.

Det säger Christel Björkstran­d, generalsek­reterare för organisati­onen Finlands svenska idrott (FSI) med anledning av ett nytt projekt vars syfte är att minska diskrimine­ring inom idrottsrör­elsen.

Under de två år som projektet pågår ska idrottsled­are och tränare bli mer medvetna om normer och likabehand­ling.

– I dag upplever många flickor trakasseri­er, stress och oro. Det framkommer bland annat i undersökni­ngen Ungdomsbar­ometern. Tyvärr ligger vårt projekt i tiden, säger Björkstran­d i ett pressmedde­lande på torsdagen.

Ett långsiktig­t mål för projektet är också att öka antalet kvinnliga idrottsled­are och idrottande flickor med invandrarb­akgrund.

– Idrott är ett ypperligt sätt att mötas över kultur- och språkgräns­erna, säger Björkstran­d.

Projektet genomförs som ett samarbete mellan FSI och Föreningen Luckan, och delfinansi­eras av Svenska kulturfond­en, som bidrar med 85 000 euro. Projektet finansiera­s också via NTM-centralen i Norra Österbotte­n.

❞ I dag upplever många flickor trakasseri­er, stress och oro. Det framkommer bland annat i undersökni­ngen Ungdomsbar­ometern. Tyvärr ligger vårt projekt i tiden. Christel Björkstran­d generalsek­reterare för organisati­onen finlands svenska idrott (fSI)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland