Hufvudstadsbladet

Jamaicas ”Reggae Girlz” klara för VM-spel

Jamaicas damfotboll­slandslag, med smeknamnet ”Reggae Girlz”, besegrade Panama i bronsmatch­en i Concacaf Cup och är därmed klart för VM i Frankrike nästa år. På Twitter gratulerar landsmanne­n Usain Bolt – sprintlege­ndaren som sadlat om till fotbollssp­elare

- Tt/emma Gyllestad

”Grattis till Reggae Girlz som kvalificer­at sig till 2019 års VM i Frankrike”, skriver Bolt som just nu provspelar för australisk­a Central Coast Mariner.

Det är första gången som ett karibiskt damlandsla­g tar sig till ett världsmäst­erskap. För fyra år sedan föll Trinidad och Tobagos damer på målsnöret när de förlorade mot Ecuador i playoff om en VM-plats. Onsdagens möte på Toyota Stadium i Frisco, Texas, blev en både långdragen och spännande historia.

Avgjordes på straffar

Jamaica tog ledningen genom Khadija Monifa Shaw efter 14 minuters spel. Och jamaicaner­na behöll ledningen in i halvtidsvi­lan. Panama kvitterade knappt tjugo minuter in i andra halvlek genom Natalia Mills, och ställninge­n 1–1 höll sig hela den ordinarie speltiden.

Efter 2–1 till Jamaica genom Jody Brown i 95:e minuten och sedan ytterligar­e ett mål av panamanska Lineth Cedeño i 115:e minuten slutade det hela med strafflägg­ning som Jamaica vann med 4–2.

Stöds av Bob Marleys dotter

Jamaica hade inte något damlandsla­g i fotboll mellan åren 2008 och 2014.

Men med stöd av Bob Marleys äldsta dotter, Cedella Marley, återuppsto­d ”Reggae Girlz” 2014.

Panama och Jamaica har bara mötts en gång tidigare, 2006, då vann Jamaica med 2–0.

I och med vinsten är alltså Reggae Girlz klara för VM-spel nästa år. Jamaicas herrlandsl­ag ”Reggae Boyz” debuterade också i VM-sammanhang just i Frankrike, 1998. De tog sig dock inte vidare från gruppspel den gången och har inte spelat i VM sedan dess.

Panama som inte heller tagit sig till VM tidigare har, trots förlust, fortfarand­e chans att åka till Frankrike nästa år. Laget kommer att möta Argentina i en avgörande playoffmat­ch.

Regerande världsmäst­arna USA vann Concacaf-finalen över Kanada med 2–0. Målgörare var Rose Lavelle och Alex Morgan.

Båda lagen var genom att de tagit sig till final i Concacaf Cup redan är klara för VM nästa år.

?? FOTO: AP/RONALD MARTINEZ ?? Jamaicas damlandsla­g firade segern över Panama.■