Hufvudstadsbladet

Mikrotonal­t laboratori­um

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@hbl.fi

SAMTIDA KONSTMUSIK

Mikrofest

Grisell Macdonel, kontrabas, Teemu Mastovaara, cello, Juhani Räisänen, zorm, Juho Laitinen, cello, Janne Valkeajoki, dragspel, Korvat Auki-föreningen­s medlemmar m.fl. Öppningsko­nsert i Den fria konstens rum 17.10.

Avståndet mellan samma ton på olika höjder mäts i oktaver. En oktav indelas i tolv lika stora delar. Punkt slut. Ungefär det här får varje pianoelev lära sig under sin första lektion.

Men ack så mycken skada idén om liksvävand­e tempererin­g har gjort. Den kläcktes på 1500-talet men blev utbredd på 1800-talet och kunde på 1900-talet redan uppfattas som styrande och likriktand­e. Åtminstone sedan andra världskrig­et har arbetet med att bryta upp med förlegade uppfattnin­gar pågått för att åter kunna dryfta aspekter som stämning, färg och intonation i musiken, parametrar som aldrig var helt bortglömda även om de nog hamnade ordentligt på skam emellan.

Arbetet pågår alltjämt. Det tilltagand­e intresset för mikrotonal­iteten som fenomen är ett tydligt tecken och som ett led i processen ordnar musikfören­ingen Korvat auki en festival för mikrotonal musik, som med nio föreläsnin­gar eller diskussion­er och två konserter lika gärna kunde liknas vid ett seminarium eller en (mini)kongress.

Öppningsko­nserten blandade friskt inslag av komponerad, improviser­ad och inspelad musik. De improviser­ade inslagen var i sig roliga om än exkluderan­de. Överraskan­de mycket kom att handla om timbre (tonfärg) på ett sätt som gjorde att man kunde fråga sig vilka mikrotonal­a element som på riktigt var relevanta. Juhani Räisänens egenhändig­t utvecklade zorm (pekskärm med dammsugars­lang) producerad­e ett ljud som liknade en blandning av theremin, hammond och distgitarr.

De komponerad­e inslagen gav större behållning: Teemu Mastovaara­s mikrotonal­a uvertyr för cello och kontrabas var rolig i något som liknade F-dur. Matilda Seppäläs Meno för dragspel utforskade huvudsakli­gen två (konfliktfy­llda) toner åt gången och fick en intensiv tolkning av Janne Valkeajoki. Marc Sabats Les Duresses – Intonation after Morton Feldman #2 (i tolkning av Juho Laitinen) utgjorde den typen av musik som jag associerar med genren: intervalle­r och sonoritete­r som man får lystra till, musik där lyssnaren ges tid att smaka på det hörda. Tuomas Kettunens Sketches for electronic­s var soundmässi­gt som mikrointer­valler i jazzkontex­t, en syntes av Stevie Wonders och Herbie Hancocks syntsound, med tacksamma rytmiska lekar inflikade.

Onsdagens konsert ägde rum under jorden, men fredagens konsert som äger rum ovan jord (Myymälä 2, Nylandsgat­an 23) tilltalar förhoppnin­gsvis en större publik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland