Hufvudstadsbladet

Lucia behövs som motpol till cynism och polariseri­ng

-

Empati, musikalite­t, en vana att uppträda och samhällsen­gagemang vägde tungt när luciajuryn valde ut tio kandidater till luciavalet som kör igång den 28 oktober. Årets jury består av journalist­erna Anna Bäck och Stefan Lundberg, samt skådespela­ren Riko Eklundh.

– Jag tycker att vi lever i en väldigt cynisk och polarisera­d tid. Man får inte tycka om saker på riktigt, det ska finnas ett sarkastisk­t filter. Jag tycker att Lucia är allt annat än det, säger Anna Bäck som är programled­are på Tv-nytt och Aktuellt-17.

Lucia står enligt Bäck för styrka, renhet, godhet och värdefulla värderinga­r. Stefan Lundberg tycker också att Lucia fyller en viktig funktion, både mänskligt och ekonomiskt.

– I en tid när inte bara Trump utan även inhemska politiker förhåller sig nedlåtande till sina medmännisk­or och kallar dem för ”människoro­sk” behövs det motvikter. Lucia ska vara en sådan, en som bryr sig.

Lundberg ser Lucia som en galjonsfig­ur för Svenskfinl­and.

– Bättre PR kan finlandssv­enskarna inte önska sig. Därför är det viktigt att vi är generösa och välkomnar de finskspråk­iga i firandet.

EMPATI OCH ENGAGEMANG Bäck tycker att det är viktigt vilka slags värderinga­r som kandidaten lyfter upp, kanske en hobby som vittnar om starkt intresse för medmännisk­or och samhället.

– Jag söker en människa som är engagerad – och kan sjunga. Luciavalet är i första hand en sångtävlin­g, utseendet är det minst viktiga. Hälsningar från den som själv alltid såg fel ut, säger Bäck.

Skådespela­ren Riko Eklundh är inne på samma bana. Han är särskilt uppmärksam på kandidater som utstrålar empati, är musikalisk­a och kan uppträda.

UTSATTA BARNFAMILJ­ER Under 2017 inbringade luciainsam­lingen 164 000 euro. Även i år går pengarna oavkortat till barnfamilj­er som behöver stöd.

– Jag är jätteglad att luciapenga­rna går till utsatta barnfamilj­er. Om jag hade fått välja insamlings­ändamål hade jag valt just det här, säger Bäck.

Vem som helst kan av olika omständigh­eter tvingas på knä och behöva hjälp i vardagen. Det kan handla om sjukdom, konkurs eller en olycka.

– Om den som drabbas är försörjare så drabbar det oundviklig­en barnen. Då kan till och med ett litet stöd och några tröstande ord ge en puff i rätt riktning och trygga barnens utbildning och framtid, säger Lundberg.

– Det är viktigt att man kommer in ett tidigt skede. Att söka stöd och bidrag kan vara svårt, speciellt om du är sjuk och inte har krafter att fylla i alla världens blanketter. Därför är tredje sektorn väldigt viktig, säger Bäck. Luciakandi­daterna presentera­s 28.10, då börjar också röstningen. Du kan delta i insamlinge­n genom att rösta eller utan att rösta.

 ??  ?? Stefan Lundberg, Anna Bäck och Riko Eklundh var eniga när det gällde vilka tio personer som ska bli årets luciakandi­dater.
Stefan Lundberg, Anna Bäck och Riko Eklundh var eniga när det gällde vilka tio personer som ska bli årets luciakandi­dater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland