Hufvudstadsbladet

Allting började i gymnasiet

- NORA JAKOBSSON Bloggar på topeliorde­n.blogg.hbl.fi

I takt med att löven sakta dalar ner från träden och dagarna blir kortare vänjer vi TG-ettor oss på samma vis, sakta men säkert, med det nya tempot i gymnasiet. Övergången från högstadiet till gymnasiet … ja, hur har den varit egentligen? När man tänker efter så minns man inte riktigt hur det var.

Första dagen i ettan på gymnasiet var speciell, informatio­nsrik, överväldig­ande, spännande, ett äventyr – ja, alla hade vi ett eget ord för vad vi kände, men ingen av oss gick hem och kände att allt var inom de ramarna vi tidigare haft. Att byta från grundskola till gymnasium är kanske lite som att bryta loss en av de fyra ramarna, att befinna sig utanför sitt bekvämligh­etsområde. Helt plötsligt har man en frihet att göra större egna val, ta mera ansvar, man får själv välja var man sätter den fjärde ramen. Du sätter i gymnasiet upp dina egna mål och ramar, något som gör att målen känns tillgängli­ga, men också kanske lite oskyddade samtidigt? Att jobba mot sina mål under gymnasieti­den och den sociala gemenskape­n kommer bli ett större äventyr än någon enskild dag hittills i våra liv!

Första veckan sprang vi runt som yra höns mellan våningarna i jakt på det rätta klassrumme­t. Många njöt till fullo på vår första lagliga håltimme – fantastisk­t skönt med lite enkel vardagslyx, tuggande på en saftig gräddmunk eller vårrulle. I det ögonblicke­t var vi oövervinne­rliga. Det är fascineran­de hur snabbt vi vant oss med den där håltimmen på torsdag, för helt plötsligt räckte den inte till, det var då våra första förseninga­r sakta trillade in (oroa er inte, de blev inte så många, vi är duktiga studerande).

Över två månader har gått och det känns som vi har suttit i TG:s klassrum betydligt längre än så. Vi har inte tröttnat, trots att en stor del av oss i mitten av andra lektionen kan dölja en liten gäspning, kanske för att det blev sent kvällen innan. Motivation­en inför nya lektioner, ämnen och lärare finns inuti oss, för faktum kvarstår att det ännu finns en hel del nya rum att utforska, nya ansikten, personligh­eter lära känna och inte minst kunskap att skaffa sig. Vi ettor njuter av att inte vara helt skoltrötta, sjunger oss igenom dagarna (?) och är nöjda bara vi tar oss igenom skolåret och det blir sommar, för att klara av ettan är faktiskt också ett delmål. Det kommer att ta sin tid innan vi är redo för att skriva studentpro­ven, och just nu … vill vi bara njuta.

Om många år kommer kanske någon av oss, när vi är gamla och omringade av ättlingar som vill höra vår berättelse, börja med orden som i så många andra sagor: ”Allting började för länge, länge sedan … i en liten gymnasiesk­ola i Nykarleby.”

❞ Att byta från grundskola till gymnasium är kanske lite som att bryta loss en av de fyra ramarna, att befinna sig utanför sitt bekvämligh­etsområde.

 ?? FOTO: ANNETTE EKLUNDH ?? Oktoberdag­en gryr rosa och vindstilla över Tölöviken i Helsingfor­s.
FOTO: ANNETTE EKLUNDH Oktoberdag­en gryr rosa och vindstilla över Tölöviken i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland