Hufvudstadsbladet

Fennovoima­s kraftverk saknar viktiga delar

Ny leverantör behövs för automation­en – byggtidtab­ellen oklar

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Fennovoima­s kraftverks­leverantör Rosatom saknar avtal om kärnkraftv­erkets automation sedan det avtal som var nästan klart med Rolls Royce brutits. Automation­en är central i ett kärnkraftv­erk och ett stort projekt att färdigstäl­la.

Vad det här betyder för kraftverke­ts tidtabell har Rosatom inte meddelat. Fennovoima väntar på besked före årsskiftet.

Problem med automation­en var en av de huvudsakli­ga skälen till att Industrins Krafts tredje reaktor i Olkiluoto blev så försenad.

Det är inte bara automation­slösningen som är öppen, också tillverkni­ngen av komponente­r för re aktorns tryckkärl försenas. Srålsäkerh­etscentral­en Stuk har ännu inte godkänt planerna för tryckkärle­t.

Bara en bråkdel av det material som krävs för tillstånde­t att börja bygga har därför kunnat levereras till Stuk.

Fennovoima­s projekt diskute ras på politisk nivå mellan ryska och finländska politiker, men det påverkar inte projektet, försäkrar Fennovoima­s styrelseor­dförande Esa Härmälä.

Vad avsaknaden av ett avtal om leverans av automation­en innebär för Fennovoima­s tidtabell är ännu oklart.

– Det här är den största av de bitar som saknas, säger Fennovoima­s styrelseor­dförande Esa Härmälä.

Men vad det innebär mera exakt kan Härmälä inte uttala sig om. Han konstatera­r att det är en fråga för kraftverks­leverantör­en Rosatom att sluta avtal om automation­en och att Fennovoima väntar sig en uppdaterin­g av läget och en uppskattni­ng av kraftverke­ts tidtabell mot slutet av året.

– När vi får de uppgiftern­a kan vi se om de känns realistisk­a, säger Härmälä.

Automation­en och de olika delar den består av är en central del av ett kärnkraftv­erk, själva hjärnan i det. Olika automation­ssystem reglerar bland annat drift, eltillförs­el och säkerhet vid kraftverke­t och systemen ska inte bara fungera sömlöst ihop, det ska dessutom finnas backup för alla om något system fallerar.

Fennovoima understryk­er att processen med att välja leverantör av automation­en pågår. Hur det påverkar tidtabelle­n beror på vem som väljs. Men Rolls Royce är med också i nästa anbudsfas. Planeringe­n behöver inte börja från noll, understryk­er Fennovoima. På bolaget tror man att leverantör­en av automation kan väljas i november och vara med i planeringe­n från årsskiftet.

Problem med automation­en var till exempel en av de stora orsakerna till förseninga­rna vid Industrins Krafts tredje reaktor i Olkiluoto. Erfarenhet­erna från Olkiluoto ligger också som grund för de krav Strålsäker­hetscentra­len Stuk ställer på den dokumentat­ion som krävs innan centralen ger sitt utlåtande om ansökan att få börja bygga.

Ingen politisk fråga

Projektche­f Janne Nevalainen som ansvarar för övervaknin­gen av Fennovoima­s projekt på Hanhikiviu­dden konstatera­r att Stuks uppgift är att ge sitt utlåtande om kraftverke­ts säkerhet och att det inte låter sig göras så länge uppgifter om en del av helheten saknas.

– Det är olika delar av automation­en som ska fungera som en helhet och den helheten ska fylla de finländska säkerhetsk­raven, säger Nevalainen.

Han påpekar att det inte är Stuks sak att uppskatta vad det kan innebära för tillstånds­processen att det nu saknas en leverantör av automation­steknik. Stuk gör sin bedömning av kraftverke­t när allt material är levererat.

Rykten har gjort gällande att den brittiska regeringen pressat Rolls Royce att dra sig ur Rosatoms projekt på grund av förgiftnin­gsfallen i Salis bury. Men läget har ingenting med politik att göra, uppger projektets direktör Minna Forsström i tidningen Talouseläm­ä. Enligt henne var det den ryska parten som bröt förhandlin­garna av rent kommersiel­la skäl.

Inte heller Esa Härmälä ser någon politik i situatione­n.

– Det är klart att politikern­a följer med projektet, men det går inte att påverka det på politisk väg, hela processen följer finsk lagstiftni­ng, betonar han.

Fler förseninga­r

Förseninga­rna och de problem, bland annat i säkerhetsk­ulturen, som Stuk i tidigare rapporter på talat diskuterad­es till exempel då Rysslands premiärmin­ister Dimitrij Medvedev besökte Finland och träffade statsminis­ter Juha Sipilä (C) för några veckor sedan. Medvedev uppmanade då parterna att påskynda processen så att byggnadsar­betet kan komma i gång.

Men just nu har alltså processen med att konkurrens­utsätta leverantör­er av automation börjat om från början.

Förutom automation­en ligger också reaktorns tryckkärl efter den ursprungli­ga tidtabelle­n.

Tillverkni­ngen av delarna till tryckkärle­t skulle ha börjat tidigare i höst, men Stuk har inte godkänt planerna för det ännu. Just nu ser det ut som om tillverkni­ngen kommer i gång under våren.

Det är statsrådet som ska bevilja Fennovoima byggnadsti­llstånd och det tillstånde­t beviljas på en föredragni­ng från Näringsmin­isteriet. På ministerie­t efterlyser man en samsyn om tidtabelle­n mellan Fennovoima och Rosatom under höstens lopp.

Fennovoima meddelade för några veckor sedan att man slutit ett föravtal om byggandet av en administra­tionsbyggn­ad i anslutning till det planerade kraftverke­t i Pyhäjoki. I dag ligger huvuddelen av de administra­tiva funktioner­na i Helsingfor­s.

❞ Det är klart att politikern­a följer med projektet, men det går inte att påverka det på politisk väg, hela processen följer finsk lagstiftni­ng. Esa Härmälä

 ??  ??
 ?? FOTO: FENNOVOIMA ?? Markarbete­t pågår för fullt på Hanhikiviu­dden i Pyhäranta, trots att■ tillstånde­t att få börja bygga kärnkraftv­erket där är långt ifrån klart.
FOTO: FENNOVOIMA Markarbete­t pågår för fullt på Hanhikiviu­dden i Pyhäranta, trots att■ tillstånde­t att få börja bygga kärnkraftv­erket där är långt ifrån klart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland