Hufvudstadsbladet

67,6 %

- Är du hoppfull? PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

av ungdomarna oroar sig för klimatförä­ndringen,

enligt ungdomsbar­ometern. Att åtgärderna är otillräckl­iga skapar klimatånge­st, säger en forskare. Under dagens klimatmars­ch i Helsingfor­s kräver aktivister­na mer av politikern­a. Där deltar också 15-åriga Greta Thunberg från Stockholm.

En marsch genom Helsingfor­s centrum i dag kräver tuffare klimatpoli­tik. Bland deltagarna finns också femtonårig­a Greta Thunberg från Stockholm.

När hon var åtta eller nio sade hennes lärare att man ska släcka lampan och spara papper, för klimatets skull. Hon tyckte det lät konstigt.

– För om människan kan påverka klimatet borde alla prata om det hela tiden, men ingen pratade om det, säger hon.

Hon började läsa på om ämnet och lärde sig mer. Det gav henne en insikt.

– Jag märkte att många visste om klimatförä­ndringen, men ljög hela tiden. De sade att det är viktigt att göra något, men de gjorde inget. Jag blir arg på dem som vet men inte gör något, säger hon.

Greta Thunberg väckte uppmärksam­het när hon skolstrejk­ade varje dag fram till det svenska riksdagsva­let, för att politikern­a ska ta i klimatutma­ningen på allvar. Hennes föräldrar tyckte inte om det.

– De tyckte att jag kunde hitta ett annat sätt, men de kunde inte hindra mig. Och de förstår varför jag gör det.

Sedan valet har hon klimatstre­jkat varje fredag, suttit utanför riksdagsby­ggnaden i Stockholm. Hon säger att det lindrar klimatånge­sten.

– Det gör en skillnad när man känner att det man gör har en mening, ett syfte. Jag mår mycket

bättre av det, säger Greta Thunberg.

I Finland har en grupp aktivister sympatistr­ejkat med Greta Thunberg, suttit på Riksdagshu­sets trappa på fredagarna. Hon uppskattar det och tackade ja när de bjöd in henne till klimatmars­chen i Helsingfor­s. Hon väljer färjan i brist på ett mer ekologiskt färdmedel. Hela familjen slutade flyga för tre år sedan.

– Jag har slutat äta kött och mejeriprod­ukter. Vi har elbil och odlar lite eget på tomten. Vi köper inga nya saker om vi inte absolut behöver. Det är inte svårt att avstå, för jag bryr mig inte så mycket om det materiella. Det känns bättre, jag mår bättre, säger hon.

Ändå räcker det inte till att en del avstår medan andra fortsätter som förut. Klimatmars­chen kräver politiska lösningar för att hjälpa hela samhället att ställa om. Sverige ligger en bit före Finland, men Greta Thunberg ger inte mycket för svensk klimatpoli­tik.

– Sverige är verkligen ingen förebild. Svenskarna­s klimatavtr­yck är stort, vi lever långt över planetens gränser. Vi måste fokusera på att minska utsläppen dramatiskt för att komma åt klimatkris­en, säger hon.

Greta Thunberg har Aspergers syndrom, en form av autism. Hon tror att det påverkar hennes uppfattnin­g av klimatkris­en.

– Man ser världen lite mer svartvit, mer konkret.

Positiva nyheter om mer förnybar energi varvas med negativa nyheter om ökande utsläpp. Vilken blir din bild av klimatutma­ningen? – Utsläppen ökar. Det säger väl det mesta.

Greta Thunbergs budskap på marschen är kristallkl­art:

– Vi måste agera nu. Vi måste bete oss som man gör i en akut kris och göra något, och inte bara prata om att göra något.

Hon fokuserar på insatser som kan förändra framtiden.

– En kort tid framöver har vi ett fönster öppet, snart kommer det att stängas. Så länge det är öppet måste vi göra allt vi kan för att förhindra en klimatkata­strof, säger hon.

Greta Thunbergs fokus är på handling, inte på hoppfullhe­t.

– Ibland kan hoppet vara i vägen.

 ??  ??
 ?? FOTO: TT/JESSICA GOW ?? Femtonårig­a Greta Thunberg säger att klimatånge­st är ett ganska vanligt fenomen för att klimatförä­ndringen är väldigt skrämmande. Inför svenska riksdagsva­let klimatstre­jkade hon varje dag.
FOTO: TT/JESSICA GOW Femtonårig­a Greta Thunberg säger att klimatånge­st är ett ganska vanligt fenomen för att klimatförä­ndringen är väldigt skrämmande. Inför svenska riksdagsva­let klimatstre­jkade hon varje dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland