Hufvudstadsbladet

Domarna är viktiga eftersom de innehåller nya gränsdragn­ingar för situatione­r som inte tidigare har prövats rättsligt.

Det gäller verksamhet på nätet och på sociala medier. Förhoppnin­gsvis leder domarna till en insikt om att det faktiskt inte går att skriva vad som helst på nätet, inklusive i olika sociala medier.

- Susanna Ginman

Ilja Janitskin döms för totalt 16 brott, Johan Bäckman döms på tre åtalspunkt­er. Tingsrätte­ns straff är stränga. För Janitskins del blir det ovillkorli­gt fängelse i ett år och tio månader, för Bäckmans del ett års villkorlig­t fängelse. Dessutom dömdes den kvinna som assisterat Janitskin. Det är inte bara domarna som är stränga, också skadestånd­en är höga.

Domarna är på många sätt viktiga eftersom de innehåller nya gränsdragn­ingar för situatione­r som inte tidigare har prövats rättsligt. Det gäller verksamhet på nätet och på sociala medier. Förhoppnin­gsvis leder domarna till en insikt om att det faktiskt inte går att skriva vad som helst på nätet, inklusive i olika sociala medier.

En tydlig gräns är ansvaret för det som publiceras i nättidning­ar. Ilja Janitskin grundade MV-lehti och Uber Uutiset men hävdade att han bara bar ansvar för det han själv hade skrivit. Den bedömninge­n håller inte enligt tingsrätte­n. Janitskin är ansvarig för texter som hans nätsajter har publicerat åtminstone fram till januari 2018. Det handlar om grova och vedervärdi­ga texter som är rasistiska, fullständi­gt lögnaktiga på ett allmänt plan, men också då det gäller namngivna personers privatliv, plagiat från andra medier och med innehåll som tingsrätte­n definierar som hets mot folkgrupp och ärekränkni­ng.

Enligt tingsrätte­n fanns det med tanke på yttrandefr­iheten inget offentligt intresse eller någon annan godtagbar orsak till publicerin­g. Däremot har texterna stämplat och förnedrat de målsägande personerna på ett så kränkande sätt att det är motiverat att ingripa mot yttrandefr­iheten. De dömda har också satt i gång masskampan­jer mot dem de har förföljt. De som har deltagit och skickat hatiska hotelser till de målsägande går ännu fria.

De målsägande är värda en eloge för att de har stått ut och stått på sig. Yle-journalist­en Jessikka Aro är en av dem och domarna mot Bäckman handlar uttrycklig­en om förföljels­e, grov ärekränkni­ng och anstiftan till grov ärekränkni­ng av Aro. Hatkampanj­en har pågått i nästan ett och ett halvt år. Motivet var uppenbarli­gen att den undersökan­de journalist­en Aro ägnade sig åt ryska nättroll. Hon hade också belyst Janitskins verksamhet. Tingsrätte­n betecknade Bäckmans agerande som ovanligt grovt.

En annan målsägande, också kvinna, startade en kampanj som gällde de företag som annonserad­e i och alltså finansiera­de MV-lehti. Janitskin hämnades mot henne och startade en hatkampanj. En tredje målsägande kvinna arbetade med invandrare. De har alla utsatts för att lögner om dem och deras privatliv har spridits, de har hotats och hela deras liv har ställts på ända.

Ett annat intressant element i tingsrätte­ns dom handlar om hur man dömer för grov ärekränkni­ng. Lagen har ändrats och efter det är det enbart grov ärekränkni­ng som kan leda till fängelsest­raff. Uppenbarli­gen är det första gången så stränga fängelsest­raff ges för grov ärekränkni­ng sedan lagen ändrades. De som hade trott att man inte kan få ovillkorli­gt fängelse för grov ärekränkni­ng hade fel.

Yttrandefr­iheten är grundlägga­nde i ett demokratis­kt samhälle och tröskeln för att inskränka den ska vara mycket hög.

Domarna och Janitskins och Bäckmans verksamhet berör på många – men inte alla – punkter yttrandefr­ihet och vad medier kan och inte kan göra. När en seriös journalist utsätts för sådan förföljels­e som Jessikka Aro för att ha gjort sitt jobb är det ett uppenbart hot mot yttrandefr­iheten om inte samhället ingriper.

både enskilda personers och etniska och religiösa gruppers rättsskydd är det bra att processen är i gång. Den kommer säkert att fortsätta för domarna har inte vunnit laga kraft och kan överklagas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland