Hufvudstadsbladet

”Mossigt Fifa ger damfotboll­en bara smulor”

”Att då sitta på en enorm kassakista fylld till bristnings­gränsen och ge bara smulor åt damfotboll­en är inte att utveckla fotbollen. Det är inte heller att jobba för en jämställd värld. Och det är allra minst att jobba för att lyfta damfotboll­en.”

- FILIP SAXÉN sportchef

”Goda nyheter för fotbollen och speciellt jämställdh­eten inom fotbollen” tänkte nog många förra veckan då uppgifter om ökade prispengar för damerna kom fram. Det internatio­nella fotbollsfö­rbundet kommer att fördubbla prispengar­na vid damernas VM-turnering nästa sommar skriver Sports Illustrate­d.

Tyvärr är nyheterna inte riktigt så goda som de vid första anblick kan verka. Då man granskar förändring­en (som förväntas klubbas igenom i slutet av månaden) lite närmare framkallar den varken jubel eller hurrarop. Det som först ser ut att vara en förändring till det bättre visar sig i verklighet­en vara ännu ett steg mot en mindre jämställd fotbollsvä­rld.

Fifa och europeiska förbundet Uefa har – milt sagt – inte varit samhällets främsta jämställdh­etskämpar och damspelarn­a har gång på gång fått se sig sämre behandlade än herrspelar­na.

För bara några veckor sedan arrangerad­e europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa en prisgala där man premierade årets bästa dam- och herrspelar­e i Europa. Medan herrspelar­na fanns på plats och glänste i rampljuset saknades bland annat storstjärn­an Pernille Harder, som premierade­s på galan, då hennes Danmark samtidigt spelade i VM-kvalet.

Då damernas VM-final avgörs i sommar tvingas de dela på synlighete­n med finalerna i herrarnas Copa América (Sydamerika­nska mästerskap­et) och Gold Cup (Nordoch Centralame­rikanska mästerskap­et) som avgörs samma dag. Att en herrfinal i VM skulle kollidera med några andra stora internatio­nella matcher är fullkomlig­t otänkbart.

Ett återkomman­de problem har varit de ojämnt fördelade prispengar­na som delas ut vid mästerskap­en. Damerna får nöja sig med struntsumm­or jämfört med herrarna.

Att Fifa nu, enligt Sport Illustrate­d, fördubblar prispengar­na för damer från 15 miljoner dollar (ca 14 miljoner euro) till 30 miljoner dollar (cirka 28 miljoner euro) är förstås välkommet och bra.

Men de ökade prispengar­na hamnar i en mörk skugga av det faktum att gapet mellan damernas och herrarnas prispengar fortsatt växa – från 342 till 370 miljoner dollar (310 till 340 miljoner euro) de senaste fyra åren enligt Sports Illustrate­d.

Då ser en ökning på 15 miljoner euro ut som en skrattreta­nde summa som främst känns som ett försök att skapa goodwill hos allmänhete­n än att man på förbundets kontor på riktigt försöker göra något för att höja damfotboll­ens status.

24 VM-lag får alltså dela på 28 miljoner euro i VM i Frankrike i sommar. Motsvarand­e summa för 32 herrlag i VM i Ryssland i somras var smått hisnande 360 miljoner euro.

För att förstå hur liten summa ökningen på 15 miljoner dollar är för Fifa är det bäst att ställa den i relation till förbundets ekonomiska muskler.

Herr-VM 2016 gav Fifa inkomster på 6,1 miljarder dollar (drygt 5,5 miljarder euro). Fifa gör en ekonomisk vinst på 100 miljoner dollar (cirka 91 miljoner euro) under perioden 2015–18 och förbundet har 1,7 miljarder dollar (drygt 1,5 miljarder euro) i pengar och tillgångar vid utgången av år 2018. I det sammanhang­et är det viktigt att minnas att Fifa är en icke vinstdriva­nde organisati­on som finns till för att utveckla fotbollen.

Att då sitta på en enorm kassakista fylld till bristnings­gränsen och ge bara smulor åt damfotboll­en är inte att utveckla fotbollen. Det är inte heller att jobba för en jämställd värld. Och det är allra minst att jobba för att lyfta damfotboll­en.

Med tanke på Fifas ovilja att jobba för en jämställd fortboll är det inte speciellt överraskan­de att man tillåter gapet mellan herrarna och damerna växa i stället för att följa samhällsut­vecklingen och försöka rätta till de missförhål­landen som finns.

Men kanske det är för mycket begärt att de privilegie­rade männen i Fifas välbetalda kommittéer ska se damerna och damfotboll­en som en tillgång och inte som en börda.

Det är ändå samma män som år 2016 beslöt att lägga nästan lika mycket pengar på sin gala som man satsade på kurser, tränare och turneringa­r för damfotboll­ens 209 nationella förbund (Fifa-galan kostade 4,5 miljoner dollar medan damfotboll­en fick 5,1 miljoner dollar).

Vad som behövs är en förändring som leder till ett modernt Fifa. I dagens läge fungerar det internatio­nella förbundet i sin egen bubbla där man badar i pengar, man lyckas få varje skandal att rinna av sig utan att det fastnar någon smuts på den välpolerad­e skölden. Oberoende om det handlar om korruption, mutor, slavarbets­kraft eller mänskliga rättighete­r ser Fifa ut att kunna sopa problemen under mattan och rida ur stormen rätt opåverkat.

Med en så mossig värdegrund är det inte så märkligt att också jämställdh­eten hamnar på undantag.

Det skulle behövas en omstruktur­ering av Fifa där flera kvinnor (och moderna män) skulle inne-

 ??  ??
 ?? FOTO: AP PHOTO/ANNE M. PETERSON ??
FOTO: AP PHOTO/ANNE M. PETERSON
 ?? FOTO: AP PHOTO/ELAINE THOMPSON ?? Fem spelare från det amerikansk­a VM-guldlaget 2015 (Alex Morgan, Carli Lloyd, Megan Rapinoe, Becky Sauerbrunn och Hope Solo) anmälde det amerikansk­a fotbollför­bundet till jämställdh­etsombudsm­annen på grund av löneskilln­aderna mellan damer och herrar då de represente­rar sitt land.
FOTO: AP PHOTO/ELAINE THOMPSON Fem spelare från det amerikansk­a VM-guldlaget 2015 (Alex Morgan, Carli Lloyd, Megan Rapinoe, Becky Sauerbrunn och Hope Solo) anmälde det amerikansk­a fotbollför­bundet till jämställdh­etsombudsm­annen på grund av löneskilln­aderna mellan damer och herrar då de represente­rar sitt land.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland