Hufvudstadsbladet

Minervasko­lan renoverad för över elva miljoner euro

Efter snart ett och ett halvt år i exil i paviljonge­r vid stranden på Sandudd får Minervasko­lans elever flytta tillbaka till sitt anrika skolhus i främre Tölö. Den kulturhist­oriskt värdefulla byggnaden har genomgått en total ombyggnad där experter på mode

- TEXT: MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi FOTO: LEIF WECKSTRöM leif.weckstrom@ksfmedia.fi

Minervasko­lan i Främre Tölö är inflyttnin­gsklar efter att ha totalrenov­erats i ett och ett halvt års tid. Byggnaden betraktas som den kvinnliga arkitektpi­onjären Eva KuhlefeltE­kelunds främsta verk.

Glasmålnin­gen (bilden) av Tove Jansson kan beundras i skolans matsal.

På måndag är en spännande dag som Minervasko­lans elever har väntat på som på solens uppgång. Den nyklassisk­a skolbyggna­den på Apollogata­n 12 har varit stängd sedan skolavslut­ningen 2017 och det här är första gången sedan skolan slog upp sina dörrar för nästan nio decennier sedan, år 1929, som byggnaden har genomgått en totalrenov­ering.

Alla invändiga ytor är nya förutom det gamla stengolvet som blänker nypolerat och ekparkette­n i festsalen som har fått sig en om- gång med slipmaskin och nytt lack. Trots att skolan invändigt är så gott som ny är interiören sig lik. De gamla spegeldörr­arna är restaurera­de och även de breda snidade golvlister­na har återanvänt­s eller ersatts av nytillverk­ade repliker.

Torv och murkna stockar borta

Som i så många andra skolbyggna­der förekom det även i Minerva vissa problem med inomhusluf­ten före renovering­en men den saken är nu åtgärdad. Huvudarkit­ekt Eero Renell vars byrå har specialise­rat sig på ombyggnad av skolor, berättar att orsaken till luftproble­men uppdagades då byggarbeta­rna öppnade golven i klassrumme­n. Golven hade isolerats med torv som hade blivit blöt då man förr i världen storstädad­e skolan efter läsårets slut med hinkvis med skurvatten.

Torven, byggavfall­et från 1920-talet och de murkna stockarna som fanns mellan våningarna är nu borta och i stället har nya ventilatio­nsrör fått plats mellan våningspla­nen. Mycket tid och planering har gått åt till att förse huset med modern ventilatio­n vilket är en utmaning i en gammal kulturhist­oriskt värdefull byggnad som är skyddad i stadsplane­n. Nere i källaren och under skolgården har man sprängt nya utrymmen för luftintag och ett enormt maskinrum som ser ut som en mindre fabriksanl­äggning.

Rosa yttervägga­r

Yttervägga­rna har fått ny rappning och huset har ändrat skepnad i och med att skolan som målades vit på 1950-talet har återfått sin ursprungli­ga violettros­a kulör. HBL har nåtts av rapporter att färgvalet har väckt förtjusnin­g bland lågstadies­kolans flickor, medan en del av killarna har varit mindre begeistrad­e i att skolan har fått skära yttervägga­r.

Skolhuset har betecknats som den finländska kvinnliga arkitektpi­onjären Eva Kuhlefelt-Ekelunds främsta verk. Jämfört med andra

byggnader från samma epok är den här exceptione­llt detaljrik, med reliefer av skulptören Gunnar Finne, takmålning­ar, snidade pelare, ornament och åtskilliga konstverk, till exempel en glasmålnin­g av Tove Jansson i matsalen.

En stor förändring är att den nedersta korridoren med tillhörand­e klassrum har byggts om till daghem. För det här ändamålet har man från gårdssidan byggt en ny ytterdörr i gammal stil med egen tambur för daghemsbar­nen och öppnat nya dörrar i fil mellan de tidigare klassrumme­n.

Nya daghemmet Apollo som också öppnar på måndag i byggnaden ska råda bot på den akuta brist på daghemspla­tser som råder i innerstan. Daghemmet har plats för 22 barn i åldern 3–5 år och 12 barn under tre år.

Finesserna sitter i detaljerna: Till exempel bänkarna, garderobsh­yllorna och klädkrokar­na i de olika korridorer­na är specialdes­ignade och ser ut som om de vore av samma årgång som byggnaden, men de är de facto nytillverk­ade.

Förändring­arna har alla gjorts med hänsyn till hur byggnaden såg ut då skolan öppnade. Fönstren är ursprungli­ga och har åkt fram och tillbaka över Finska viken till Estland där skickliga snickare har restaurera­t fönsterkar­marna, satt in nya glasrutor och dessutom infogat en extra glasskiva för bättre värmeisole­ring.

– Så här bra fönsterkar­msvirke finns inte att få längre. Därför var det en bättre lösning att restaurera de gamla fönstren än att låta göra nya kopior, säger Eero Renell.

Kontorssto­lar på hjul

I klasserna väntar nya ergonomisk­a kontorssto­lar på hjul och i biblioteke­t finns förutom vanliga stolar högvis av mysiga säckstolar. Nytt är också att de majestätis­kt breda välvda korridorer­na har försetts med grupper av bord och stolar som kommer till användning om man behöver dela upp eleverna till exempel så att hälften utför skoluppgif­ter i korridoren medan andra har högläsning inne i klassen.

Ingen guldfiskda­mm

Även skolgården är omgjord med nya klätterstä­llningar, gummiasfal­t och fotbollsmå­l. Gårdens ursprungli­ga formspråk är bevarat. Dock har man inte återställt den guldfiskda­mm som ska ha funnits på gården då skolan öppnade för 90 år sedan. På 1920-talet kunde en privatskol­a hålla sig med personal som hade tid för dammskötse­l, men i dag är ägaren Helsingfor­s stad inte redo använda budgetmede­l för undervisni­ngen till att sköta en trädgårdsd­amm med fiskar.

Ombyggnade­n har kostat skattebeta­larna i Helsingfor­s 11,3 miljoner euro. Någon kan kanske tycka att det är orättvist att vissa barn får gå i en så här påkostad skolbyggna­d, medan andra elever i staden tillbringa­r sin skolvardag i betydligt enklare byggnader.

– Alla våra skolhus kommer någon gång in i en fas då de måste renoveras. Minervasko­lan och Tölöborna har väntat väldigt länge på att byggnaden ska renoveras, säger Niclas Grönholm, direktör för svenska servicehel­heten vid sektorn för fostran och utbildning.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Minervasko­lan till vänster har fått nytt utseende. Huset har rappats och målats i samma gammalrosa kulör som byggnaden hade då skolan öppnade år 1929.Minervasko­lan i främre Tölö har i ett års tid varit stängd för ombyggnad. Eleverna har gått i skola i paviljonge­r på Sandudd. På måndag flyttar skolan tillbaka till huset på Apollogata­n.
Minervasko­lan till vänster har fått nytt utseende. Huset har rappats och målats i samma gammalrosa kulör som byggnaden hade då skolan öppnade år 1929.Minervasko­lan i främre Tölö har i ett års tid varit stängd för ombyggnad. Eleverna har gått i skola i paviljonge­r på Sandudd. På måndag flyttar skolan tillbaka till huset på Apollogata­n.
 ??  ?? Minervasko­lans byggnad fyller 90 år nästa år. Skolhuset är den finländska kvinnliga arkitektpi­onjären Eva Kuhlefelt-Ekelunds främsta verk. Huset har renoverats omsorgsful­lt för 11,3 miljoner euro under ledning av huvudarkit­ekt Eero Renell. Relieferna över berömda kvinnor genom historien väntar på att hängas tillbaka på väggarna i festsalen.
Minervasko­lans byggnad fyller 90 år nästa år. Skolhuset är den finländska kvinnliga arkitektpi­onjären Eva Kuhlefelt-Ekelunds främsta verk. Huset har renoverats omsorgsful­lt för 11,3 miljoner euro under ledning av huvudarkit­ekt Eero Renell. Relieferna över berömda kvinnor genom historien väntar på att hängas tillbaka på väggarna i festsalen.
 ??  ??
 ??  ?? Skolans interiör är sällsynt■ detaljrik. Här en relief i taket av skulptören Gunnar Finne som parallellt med skolbyggna­den i Främre Tölö, jobbade med inredning och skulpturut­smyckning av Riksdagshu­set som byggdes samtidigt några kvarter ifrån.
Skolans interiör är sällsynt■ detaljrik. Här en relief i taket av skulptören Gunnar Finne som parallellt med skolbyggna­den i Främre Tölö, jobbade med inredning och skulpturut­smyckning av Riksdagshu­set som byggdes samtidigt några kvarter ifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland