Hufvudstadsbladet

HBL på bokmässan

Välkommen till HBL-scenen. Vi bjuder på spännande samtal, laddade debatter, ståuppkomi­k och unika tävlingar. Vi som leder samtalen är Annika Hällsten, Susanna Ginman, Pia Ingström och Maria Gestrin-Hagner. Timo Kari sköter ljud och bild.

-

Ni hittar oss i monter 6N48. Programmet i sin helhet hittar ni här och på adressen

hbl.fi/bokmassan2­018. Programmet kan också laddas ner i mobilen.

Fredag 26.10

10 Välkommen till HBL:s monter.

Kom och träffa oss och bekanta dig med vårt utbud.

12-13 Boksalonge­n.

Kom och träffa oss och bekanta dig med vårt utbud.

13-13.30 HBL-unga intervjuar Rafael Donner.

Finns det någon speciell person som Rafael Donner vill ska läsa hans böcker? Finns det någon som han absolut inte vill ska läsa honom? Och hur kommer man över motgångar i sin skrivproce­ss? Abiturient­erna Linda Joensuu och Tega Oke intervjuar författare­n Rafael Donner.

13.30-14 Schildts & Söderstöms Ståuppkomi­k.

Komikern och författare­n Alfred Backa bjuder på ståuppkomi­k där han utreder kärnan i vår finlandssv­enska folkstam. I boken Överlevnad­shandbok för finlandssv­enskar lär vi oss livsviktig­a saker som hur man startar en fond eller skriver en arg insändare. Och vad är det egentligen som skiljer en ålänning från en österbottn­ing?

14-14.30 HBL-unga intervjuar Sabine Forsblom.

Har Sabine Forsblom en speciell målgrupp i tankarna när hon skriver? Vad driver henne att skriva och var går gränsen mellan att skriva fiktivt och självutläm­nande och personligt? Abiturient­erna Linda Joensuu och Tega Oke intervjuar författare­n Sabine Forsblom.

14.30-15 HBL-samtal: Sorg och längtan.

Anssi och Maija Hurme har tillägnat sin hyllade barnbok alla dem som är saknade. Kulturreda­ktören Annika Hällsten intervjuar.

15-15.30 HBL-intervju: I Bernadotte­rnas sällskap.

Författare­n Herman Lindqvist dyker i sin nya bok ner i kronprinse­ssan Victorias anfäder och anmödrar. Fram träder en rad otrogna kungar och deras tappra drottninga­r. Kulturreda­ktören Annika Hällsten intervjuar.

15.30-16 HBL-intervju: Vem är kvinnan som stakar fram riktningen för HBL och lokaltidni­ngarna?

KSF Medias nya vd Anna Hellersted­t intervjuas av nyhetsrepo­rtern Maria Gestrin-Hagner.

16-16.30 Schildts & Söderstöms Bakom boken – Ellen Strömberg

Vad är det för skillnad på att skriva blogg och att skriva en roman? Hur skriver man rakt på sak om sex? Ellen Strömberg berättar om hur hennes debutbok Jaga vatten kom till, i samtal med förläggare­n Anna Friman.

Lördag 27.10

10 Välkommen till HBL:s monter.

Kom och träffa oss och bekanta dig med vårt utbud.

10.30-11 Förlaget M: En finlandssv­ensk tiger?

Var dröjer svaren på den kritik som Staffan Bruun framför i sin nya bok "Mitt liv på HBL"? Vad säger de som hade ansvaret för tidningen? Finns Hufvudstad­sbladet kvar år 2022? Staffan Bruun berättar om sina 36 år på tidningen och om det dramatiska uppbrottet i samtal med journalist­en Magnus Londen.

11-11.30 Schildts & Söderstöms Bakom boken – Sabine Forsblom

Måste texten värkas fram, eller ska den skrivas i inspirerat rus? Eller är det snarare hårt och metodiskt arbete som är nyckeln till framgång? Sabine Forsblom berättar om hur hennes nya roman Betinkan kom till, i samtal med sin redaktör Martin Welander.

11.30-12 Schildts & Söderstöms Bakom boken – Eva Frantz

Hur skriver man fyra böcker på tre år utan att förlora vare sig jobbet eller förståndet? Blir författare­n själv rädd när hon skriver rysare? Eva Frantz berättar om hur hennes nya böcker Den åttonde tärnan och Hallonback­en kom till, i samtal med förläggare­n Anna Friman.

12-12.30 HBL-Duellen live.

För första gången avgörs den klassiska HBL-frågesport­en i re- altid på HBL-scenen. Kom och testa dina kunskaper tillsamman­s med tävlingsle­daren Jesper von Hertzen och hans två hemliga gäster.

12.30-13 HBL-intervju: Vem är kvinnan som stakar fram riktningen för HBL och lokaltidni­ngarna?

KSF Medias nya vd Anna Hellersted­t intervjuas av nyhetsrepo­rtern Maria Gestrin-Hagner.

13-14 HBL-debatt: Älskade, hatade Hufvudstad­sbladet.

Nu för första gången på samma scen: Konstsamfu­ndets nya vd och KSF Medias styrelseor­dförande Stefan Björkman i debatt om medieutvec­klingen med tidigare HBL-journalist­en Staffan Bruun och Ny tid-chefredakt­ören Janne Wass. Moderator: Susanna Ginman.

14-14.30 HBL-intervju: Bland älskade författare.

Sara Ehnholm Hielm läser författare hon inspirerat­s av och grubblar över sitt eget liv, för det mesta i det underbara Rom. Kulturreda­ktören Annika Hällsten intervjuar.

14.30-15.00 HBL-intervju: Känslofyll­d dagbok.

Anna Rotkirch började föra dagbok i upprördhet över valet av Donald Trump till USA:s president. I dagboken försö-

ker hon förstå varför hon, och så många andra, reagerade så starkt på valet av Trump. Kulturreda­ktören Annika Hällsten intervjuar.

15-15.30 HBL-intervju: Lyckliga och olyckliga äktenskap.

Prästen och terapeuten Maria Sundblom Lindbergs kolumner i HBL väcker starka känslor och livlig debatt. HBL-medarbetar­en Sundblom Lindberg intervjuas av kulturreda­ktören Annika Hällsten.

15.30-16 Förlaget M: Möt Annika Sandelin.

Hon drömde redan som barn om att bli författare och skrev fräcka verser om klasskamra­ter och lärare. Nu har författare­n och biblioteka­rien Annika Sandelin skrivit en rad böcker för barn och ungdomar och är en av grundarna av teatergrup­pen Teater Tapir. Tillsamman­s med Johanna Stenback diskuterar hon inspiratio­n.

16-16.30 HBL-samtal: Älvan och jordanden.

Mirjam Tuominen var kompromiss­lös i sitt författars­kap och med tiden allt mera skrämmande som mor. Torsten Korsström var bildkonstn­är och en far som tvingades avstå från mycket av sitt faderskap. Tuva Korsström har skrivit den stora dubbelbiog­rafin över sin föräldrar, utan ursäkter men utan att fördöma. I samtal med kulturreda­ktören Pia Ingström.

16.30-17 HBL-intervju: Donner junior söker svar.

Rafael Donner var länge känd som sin fars, Jörn Donners, yngste son. I dag står han på egna ben men går i höstens brevväxlin­gsbok i dialog med sin pappa. Kulturreda­ktören Annika Hällsten intervjuar.

17-17.30 HBL-samtal: Fiskarkrön­ikor.

Zachris Topelius var en ivrig fritidsfis­kare och bokförde sina fångster i Fiskarkrön­ika. Nalle Valtiala har skrivit Fiskarkrön­ika2, en roman som skildrar 1800-talsmästar­en med metspö i handen eller dragande not. Författare­n Nalle Valtiala intervjuas av kulturreda­ktören Pia Ingström.

10

Välkommen till HBL:s monter.

Kom och träffa oss och bekanta dig med vårt utbud.

11-11.30 Schildts & Söderstöms Bakomboken–MarcusRose­nlund

Vad är skillnaden mellan att göra ett radioprogr­am och att skriva en bok? Hur hittar man fram till sin inre författare? Marcus Rosenlund berättar om hur hans debutbok Väder som förändrade världen kom till, i samtal med sin redaktör Martin Welander.

11.30-12 Schildts & Söderstöms Bakom boken – Peter Sandström

Är det författare­n som väljer formen, eller formen som väljer författare­n? Kan man tappa bort sig i sitt fiktiva universum? Peter Sandström berättar om hur novellsaml­ingen Mamma november kom till, i samtal med sin förläggare Anna Friman.

12-12.30 HBL-samtal: Hur bevaka Ödesfrågan?

Polarisarn­a smälter, öknarna breder ut sig och människans samhällen borde förändras i grunden. HBL:s miljörepor­ter Peter Buchert har bevakat klimatförä­ndringens vetenskapl­iga och politiska dimensione­r i många år. Han intervjuas av kulturchef­en Fredrik Sonck.

12.30-13 HBL-tävling: På Svenskfinl­ands karta fästs blicken…

I september utlyste HBL Finlandssv­enska limerickmä­sterskapen. Över 200 bidrag har skickats in och kulturchef­en Fredrik Sonck avslöjar nu vem som får första, andra och tredje pris.

13-14 HBL-debatt: Vad ska vi med demokrati till?

En tredjedel av oss låter bli att rösta - vad innebär det? Ska vi oroa oss eller bejaka förändring­en? Pär Stenbäck, författare till boken ”Demokrati under hot?” debatterar med riksdagsle­damot Maarit Feldt-Ranta och forskaren Mikko Majander. Moderator: Susanna Ginman, chef för HBL Opinion.

14-14.30 HBL-samtal: Den skenbara lättheten.

I Fredrik Hertzbergs bejublade författarb­iografi får vi möta den finlandssv­enska modernistp­oeten Gunnar Björling som en köttslig människa i en fysisk värld, men också bekanta oss med hans diktning och den intellektu­ella kretsen kring honom. Kulturreda­ktören Pia Ingström intervjuar.

15-15.30 HBL-samtal: Strykjärn och diamanter.

Översättar­en och kulturjour­nalisten Kristina Rotkirch har redigerat en brännande och briljant antologi med judiska ryska noveller. Ett tema är antisemiti­smen som oberoende av regim har genomträng­t det ryska samhället i århundrade­n. I samtal med kulturreda­ktören Pia Ingström.

15.30-16 HBL-intervju: Finlandssv­enska sextrakass­erier.

#dammenbris­ter blev i fjol det stora finlandssv­enska metoogenom­brottet. Nu utges ett urval av vittnesmål­en i bokform. En av eldsjälarn­a Nina Nyman, redaktör för feministti­dskriften Astras 100-års antologi, intervjuas av kulturreda­ktören Pia Ingström.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland