Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s lovar mat åt barnen – i Esbo och Vanda behövs matsäck

Fackförbun­det JHL:s strejk i början av veckan kommer i synnerhet att märkas i skolor och daghem. Vissa barn ombeds att ta med egen matsäck, medan andra får lunch som normalt eller ett ersättande mellanmål.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Den politiska strejken mot regeringen­s planer på försämrat uppsägning­sskydd får följder i kommunerna. Mest kommer strejken att märkas av i de skolor och daghem som blir utan mat. Esbo stad har redan gått ut med att föräldrarn­a ska packa med matsäck till skolelever och daghemsbar­n eftersom staden inte kan garantera att det blir någon servering på måndag och tisdag.

Vanda stad uppmanar också vårdnadsha­varna att vara beredda på att packa med mellanmål åt barnen. Maten ska inte behöva förvaras kallt och ska inte heller behöva värmas upp.

Alla barn och elever i Helsingfor­s kommer att serveras antingen lunch eller matsäck under strejken. I de enheterna som listas i faktarutan kommer eleverna att serveras lunch i form av en matsäck. Aller- gier eller specialdie­ter beaktas inte, så barn och elever med specialdie­ter och/eller allergier uppmanas att ta med matsäck hemifrån.

I de daghem som berörs serveras varken frukost eller mellanmål, och måste packas med av vårdnadsha­vare. I de skolor som berörs serveras inte heller mellanmål under eftermidda­gsverksamh­eten.

Strejken påverkar inte de verksamhet­sställen där matservice­n levereras av Sodexo eller Fazer Amica. Skolorna meddelar vårdnadsha­vare direkt via Wilma eller e-post vid ändringar.

Affärsverk­et Helsingfor­s stads servicecen­tral som ansvarar för en betydande del av måltiderna på kommunala inrättning­ar arbetade för högtryck på fredagen för att hitta lösningar.

Mikael Neuvonen som är direktör för affärsverk­ets kundservic­e kan berätta att äldreomsor­gen inte kommer att drabbas. Både klienter på serviceans­talter, sjukhus eller äldre personer som får måltider hemleverer­ade, kommer att få sin mat trots strejken.

Barn som omfattas av special- undervisni­ng i Helsingfor­s kommer också att få sina mellanmål i normal ordning.

 ?? FOTO: NINA AHTOLA ?? Vissa barn serveras skollunch på måndag, andra får ta med eget mellanmål hemifrån på grund av strejken.
FOTO: NINA AHTOLA Vissa barn serveras skollunch på måndag, andra får ta med eget mellanmål hemifrån på grund av strejken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland