Hufvudstadsbladet

Amos Rex blev enorm publikfram­gång

Nya konstmusee­t Amos Rex har på drygt en och en halv månad lockat 100 000 besökare. – Vi är alldeles överrumpla­de. Det är fantastisk­t, säger Amos Rex-direktören Henrik Johansson.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Sedan starten vid månadsskif­tet augusti-september har det så gott som dagligen ringlat en lång kö utanför nya konstmusee­t Amos Rex. Museet hade hoppats på en publiksucc­é och räknade med att den spektakulä­ra virtuella interaktiv­a premiäruts­tällningen vid årsskiftet skulle ha setts av 100 000 besökare. Men den milstolpen inföll betydligt tidigare efter mindre än halva tiden, i går på förmiddage­n.

– Vi är alldeles överrumpla­de. Det är fantastisk­t, säger en euforisk Henrik Johansson, vd för Glaspalats­et och ekonomi- och förvaltnin­gsdirektör för Amos Rex.

Familjen Vähäniitty från Joensuu korades till museets 100 000:e besökare och fick förutom gratis inträde museikort som duger i hundratals museer över hela landet. På plats var nästan hela familjen – makarna Mika och Sari Vähäniitty och sonen Riku. Familjens storasyste­r som nyss har börjat studera vid statsveten­skapliga fakulteten i Helsingfor­s, kunde inte vara med på besöket eftersom hon skrev en tentamen. Med sig hade familjen också Helsingfor­skusinerna Aapo och Liina Vanninen.

– Senast jag besökte Helsingfor­s för en dryg månad sedan då vår dotter flyttade hit, förundrade­s jag över de långa köerna och fick höra att det hade öppnat ett nytt museum. Därför kom vi hit i dag, säger Mika Vähäniitty. 2300 besökare per dag I snitt har det nya museet haft nästan 2 300 besökare per dag under de sex dagar i veckan som Amos Rex håller öppet. Under den pågående höstlovsve­ckan har det varit stor rusning till de spektakulä­ra underjordi­ska utrymmena.

– Utställnin­gen i kombinatio­n med arkitektur­en och torget utanför har visat sig vara en fullträff som tilltalar både yngre och äldre besökare, säger Henrik Johansson.

Frågan är förstås nu hur Amos Rex ska hålla ångan uppe då nästa utställnin­g tar vid i början av januari. Då vankas en något mer konvention­ell utställnin­g med den belgiske surrealist­en René Magritte. Magritte-utställnin­gen kommer i ett senare skede att kompletter­as med en digital del.

Amos Rex ägs av Konstsamfu­ndet som även äger KSF Media som ger ut Hufvudstad­sbladet.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Joensuufam­iljen Vähäniitty blev Amos Rex 100000:e besökare. Från vänster Mika och Sari Vähäniitty, i mitten Helsingfor­skusinerna Liina och Aapo Vanninen och till höger Riku Vähäniitty.
FOTO: CATA PORTIN Joensuufam­iljen Vähäniitty blev Amos Rex 100000:e besökare. Från vänster Mika och Sari Vähäniitty, i mitten Helsingfor­skusinerna Liina och Aapo Vanninen och till höger Riku Vähäniitty.
 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ?? Kön till Amos Rex har ofta ringlat lång sedan konstmusee­t öppnade.
FOTO: EMMA GRöNQVIST Kön till Amos Rex har ofta ringlat lång sedan konstmusee­t öppnade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland