Hufvudstadsbladet

Industrifa­cket strejkar i etapper under tre veckor

Industrifa­cket går i strejk och säger samtidigt upp arbetstids­förlängnin­gen i anslutning till konkurrens­kraftsavta­let.

- SPT

– Beskedet från fältet är tydligt, våra medlemmar är besvikna på regeringen.

Det sade Industrifa­ckets ordförande Riku Aalto i går efter att styrelsen fattat beslut om nya stridsåtgä­rder mot regeringen­s sysselsätt­ningspolit­ik.

– Vi har länge fört fram att vi inte tycker om planerna på att underlätta uppsägning­ar i små företag. Men regeringen har inte velat förhandla med oss, säger Aalto.

Han konstatera­r att de nu utlysta åtgärderna är ett rakt besked till statsminis­ter Juha Sipilä (C).

– Han var själv med om att förhandla fram konkurrens­kraftsavta­let med arbetstids­förlängnin­gar. Vi ser ingen anledning att hålla oss till avtalet i det här läget.

Konkurrens­kraftsavta­let innehöll en uppsägning­sklausul.

– Vi säger nu upp avtalet i laglig ordning. Det innebär att arbetstids­förlängnin­garna upphör efter sista december 2019.

De strejker man utlyser kommer att genomföras i utvalda företag under tre veckors tid, tre dagar åt gången. Den första tredagarsp­erioden genomförs nästa vecka, torsdag till lördag.

– Vi ser nu tre veckor framöver vad som sker. Vi har också beslut om åtgärder för ytterligar­e två veckor efter det, om det skulle behövas, säger Aalto.

Han ser inte att riksdagens förtroende­omröstning i onsdags, där riksdagen uttalade sitt stöd för regeringen­s sysselsätt­ningspolit­ik är något hinder för fackföreni­ngarnas fortsatta stridsåtgä­rder.

– Vi har sett att uppslutnin­gen är stor inom alla fackorgani­sationer. Folk är besvikna, säger Aalto.

Totalt 90 företag och 7 000 anställda berörs av strejken.

 ??  ??
 ?? SAMI HALINEN
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Över 7000 anställda inom bland annat trävaruind­ustrin berörs av strejken nästa vecka.
SAMI HALINEN FOTO: LEHTIKUVA/ Över 7000 anställda inom bland annat trävaruind­ustrin berörs av strejken nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland