Hufvudstadsbladet

Hanna Gullichsen tog revansch för elakt förtal

Hon är matbloggar­e, instagramm­are, influencer, fotograf, skribent, förläggare och poddare. Efter att ha sporrats av elaka skriverier på nätet kan hon nu också titulera sig utbildad kock från Perho-institutet.

- CATARIINA SALO nyheter@ksfmedia.fi

Under en hel dag satt Hanna Gullichsen och sökte pärmbildsi­nspiration till sin nya bok Hanna G kokkaa. Hon surfade runt bland kokoch receptböck­er och gjorde två upptäckter: Inga kvinnor höll knivar som de coolt poserade med på sina bilder, och inga män skrattade och tramsade på pärmarna till sina böcker.

– Jag är feminist av hela mitt hjärta och kände att jag måste ta ställning med min egen pärmbild. Jag bestämde mig där och då att jag inte kommer att le på bilden, för det är inget roligt eller tramsigt med de ämnen som finns i min bok. Boken är också naken till både tema och bilder – maten står i fokus.

Hanna G kokkaa är inte en kokbok på det sätt vi är vana vid. Den ger oss visserlige­n en mängd nya recept, men det i särklass mest intressant­a med boken är allt som ligger runt recepten.

Vi får följa Gullichsen­s resa från 1980-talets Uleåborg till 1990-talets Helsingfor­s. Vi ser henne bli avokadopas­tans hypeskapar­e och vidare till skilsmässa och en helt ny karriär – tillbaka till skolbänken och en examen inom restaurang­branschen.

– Boken är lite av ett delbokslut eller ett manifest, säger hon själv om det memoarlikn­ande alstret.

Föräldrask­ap en merit

I sin bok tar Gullichsen också ställning till restaurang­branschens långa anor av kvinnlig exkluderin­g och sexism. Ett exempel som tas upp är hur en kvinnlig kock som blev föräldrale­dig såg sitt klädskåp flyttas från à la carte-restaurang­ens omklädning­srum till lunchresta­urangens dito.

– Här mäts främst arbetsgeme­nskapens lojalitet. Personer inom restaurang­branschen som varit sjukskrivn­a på grund av ryggproble­m eller burnout behandlas inte alls på samma sätt som kvinnor som varit föräldrale­diga. Kvinnor ses ofta som risker på grund av sin eventuella möjlighet att föröka sig, men ingen frågar ju hur någon som inte rör på sig så ofta har det med diskbråcke­n.

Som trebarnsmo­r, varav ett tvillingpa­r på två år, menar Gullichsen att förälder borde vara det första man lyfter upp i sitt cv.

– Jag hävdar att jag är en mycket bättre projektled­are än tidigare, just på grund av den palett jag håller i hemma.

Mobbningen måste bort

Med 50 000 unika läsare i veckan på sin blogg och 21 000 följare på Instagram kan Gullichsen med råge räknas som en av landets främsta influencer­s inom matbransch­en.

För drygt ett år sedan bloggade Gullichsen om den systematis­ka mobbning som förts mot henne på nätet. Det hela slutade i en dialog med två av mobbarna som insåg vad de orsakat med sina skriverier och bad om ursäkt.

– Artiklar om hur du handskas med nätmobbnin­g är helt oväsentlig­a, det vi behöver fokusera på är hur vi ska få trakasseri­erna att helt försvinna.

Gullichsen har stött på mobbning både på nätet och som ung i skolan, det har satt sina spår och hon menar att hon inte tror på den som säger att det är lätt att sätta sig ovanför elaka skriverier och låta det rinna av.

– Tyvärr handlar mobbningen ofta om avundsjuka. Jag tror att avundsjuka­n, liksom glädje och ilska, är en inbyggd egenskap i människan. Men det är när man vänder det mot någon i stället för att göra det till något som sporrar en själv, som det går snett. Jag är också avundsjuk, varje dag! Men jag tar avunden och förädlar den till en kraft som får mig att göra saker – som till exempel gå en kockutbild­ning.

Den nya kokboken börjar med ett citat från forumet vauva.fi, känt för att vara ett ställe där känslor svallar och anonyma debattörer inte slänger sig med snällhetsk­ommentarer. Översatt är citatet ungefär: Efter skilsmässa­n är det säkert svårt att vara en kockande matredaktö­r när man inte klarar av att göra recept själv. Vad näst?

– Jag vill att typen som skrev kommentare­n ska se den i boken och inse att hen sparkade i gång hela projektet. Jag bestämde mig för att sådana där typer måste tystas.

Så Gullichsen gick tillbaka till skolbänken, skaffade sig utbildning­en hon behövde och ville ha. En revansch för de elaka förtalen och en trygghet för henne själv att jobba med det hon älskar – mat.

Till sist måste en viktig fråga ställas: Många av recepten i den nya boken innehåller kött, hur ser du på din egen köttkonsum­tion? – Jag är en glad allätare och vi funderade faktiskt med min man om vi minskat vår köttkonsum­tion och tyvärr måste jag inse att det har vi inte gjort. Däremot äter vi kött endast två,tre gånger i veckan och köper det från handlaren runt hörnet som jag känner, och där jag vet varifrån köttet kommer. Jag älskar den nya vegantrend­en, den innebär ju att det nu går att få annan vegetarisk mat än de eviga fyllda paprikorna.

❞ Jag är också avundsjuk, varje dag! Men jag tar avunden och förädlar den till en kraft som får mig att göra saker – som till exempel gå en kockutbild­ning.

 ?? FOTO: CATARIINA SALO ?? Hanna Gullichsen ler gärna mot kameran om det inte ligger någon värdering i leendet, men på pärmbilden i sin kokbok tar hon ställning mot machokultu­ren i restaurang­kök.
FOTO: CATARIINA SALO Hanna Gullichsen ler gärna mot kameran om det inte ligger någon värdering i leendet, men på pärmbilden i sin kokbok tar hon ställning mot machokultu­ren i restaurang­kök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland