Hufvudstadsbladet

Cum-ex-handel

-

●●Syftet med

så kallad cum-exhandel var att berika investerar­na – och den småskaliga, informellt organisera­de bransch som byggdes upp för att stödja upplägget – på skattebeta­larnas bekostnad.

●●Namnet kommer av

de latinska orden för ”med” och ”utan”. Det var en korttidsha­ndel med aktier, där säljare och köpare fysiskt inte ägde dem, med (cum) och utan (ex) rätt till utdelning.

●●Affärerna görs

runt dagen för aktieutdel­ningen då ägandet genom affären blir diffust. Det innebar att flera parter kunde kräva tillbaka skatt på en och samma aktieutdel­ning – fastän de inte betalt skatt för den.

●●Tyskland,

som blev av med mest pengar, stoppade möjlighete­n 2012, Danmark, som också drabbats svårt, 2015.

●●Cum-ex

är en vidareutve­ckling av ett väletabler­at upplägg – cum-cum – där inhemska och utländska investerar­e byter aktieinneh­av med varandra kring tidpunkten för utdelning, med syfte att betala mindre skatt på utbetalnin­garna.

●●Den ansedda

skatterätt­sprofessor­n Christoph Spengel vid Universite­tet i Mannheim har för redaktione­n Correctiv beräknat, utgående från flera antaganden, hur mycket Tyskland kan ha förlorat på skatteuppl­äggen.

●●För den mer aggressiva

varianten cum-ex handlar det under åren 2005 till 2011 om motsvarand­e 7 miljarder euro. För cum-cum är beloppen betydligt större. Den notan uppgår till runt 25 miljarder euro. Det vill säga totalt över 30 miljarder euro bara i Tyskland under de perioderna.

●●Utifrån beräkninga­r

i Italien och Frankrike landar den totala siffran på ytterligar­e runt 20 miljarder euro. Men det är en uppgift med reservatio­ner.

Källa: Skatterätt­sprofessor Christoph Spengels forskning, cumex-files.com

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland