Hufvudstadsbladet

Citykaninj­akten motiveras med vilseledan­de uppgifter

- ANJA LAMPIO

CITYKANINE­R HBL (26.9) publicerad­e en artikel om citykanine­rna i vilken man hade intervjuat jägaren Hannu Luoto. Artikeln innehöll många vilseledan­de påståenden samt direkta sakfel.

För det första bröt epidemin med kaningulso­t, som orsakades av virusstamm­en RHDV2, först ut i april 2016 – och inte under tidsperiod­en 2015–2016. Avlidna vildkanine­r hittades först i Kottby och sedan runtom i huvudstads­regionen, till och med ända i Dickursby. Evira har samlat in uppgifter om iakttagels­erna samt publicerat dem på sina hemsidor.

RHD-viruset är synnerlige­n ihärdigt, och det kan överleva länge i marken. Således kommer sjukdomen även att förekomma i framtiden, oberoende av flockimmun­iteten.

Enligt Luoto kan det nu finnas cirka 3 000 citykanine­r. Talet är helt gripet ur luften, låt oss titta på några tidigare uttalanden. Helsingfor­s stads ”kanintjäns­teman” Antti J. Rautiainen uppskattad­e i mars 2009 att det redan då förekom cirka 10 000 vilda kaniner, trots jakten (Helsingin Sanomat 24.3.2009).

Sedan blev det annat ljud i skällan. Det kom fyra på varandra följande vintrar med mycket snö, och antalet infångade kaniner sjönk från 3 900 individer (2009, jaktsäsong­ens statistisk­a topp) till 1 100–1 200 individer under 2010–2013. Således uttalade sig Rautiainen i en intervju för Helsingin Sanomat (22.9.2012) att ”det inte finns någon uppskattni­ng på antalet vilda kaniner, för det anses omöjligt att räkna dem”. Han hade redan tidigare meddelat att den totala mängden kaniner är svår att uppskatta på grund av att markförval­tningen inom Helsingfor­s är fragmenter­ad (Helsingin Uutiset 12.6.2010).

Mängden infångade kaniner korrelerar bra med Meteorolog­iska institutet­s väderstati­stik. Under milda vintrar med litet snö växer kaninpopul­ationen, eftersom förutsättn­ingarna för ungarnas överlevnad från det första levnadsåre­t till följande föröknings­period förbättras. De flesta kaniner som fångats in på hösten skulle ändå ha dött helt naturligt. Dessutom, när kaninpopul­ationen gallras, finns det mera näring och skyddade platser för de individer som blir kvar.

Kaninjägar­na påstår ändå att uttrycklig­en jakten har decimerat citykaninp­opulatione­n avsevärt. Här torde det

❞ Var sommarens värmebölja speciellt gynnsam för kaniner? Knappast.

vara frågan om att man inte vill att de för jakt öronmärkta anslagen skulle minska. Helsingfor­s stad använde 1,2 miljoner euro under 2009–2012 för att bekämpa kaniner. För att skydda plantering­ar användes endast 55 000 euro, största delen av summan gick till jaktutgift­er.

Tidningen Seura intervjuad­e forsknings­professor Heikki Henttonen från Naturresur­sinstituet i januari 2016. Han var av den åsikten att så gott som det enda sättet att förebygga skador orsakade av kaniner är att skydda plantering­arna så att kaninerna inte kommer åt att gnaga på dem. Henttonen konstatera­r även att den nya artens population först växer kraftigt för att sedan anpassa sig till en nivå som definieras av omgivninge­n.

Var sommarens värmebölja speciellt gynnsam för kaniner? Knappast. Såväl fåglar som igelkottar och ekorrar led av hettan och torkan, en stor del av de omskötta gräsmattor­na torkade och blev bruna.

docent, kaninexper­t vid Helsingfor­s djurskydds­förening HESY rf

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland