Hufvudstadsbladet

Mjölk i plast – om värdighet och konsumtion

I dag utpekas både plasten och mjölken som en klimatfara.

- är lektor i historia vid Åbo Akademi. ANN-CATRIN ÖSTMAN

Mjölken såldes i plastpåsar under det tidiga 1970-talet och förmodlige­n var det inte bara min mormor som vävde mattor av de tomma påsarna. Samtidigt som plasten mutade in sig i vardagens alla skrymslen och vrår förändrade­s konsumtion­en; tv-fåtöljen i plast och färg-tv blev vanligare, pizzan gjorde entré, den konfektion­sindustri som påbörjat sin flytt ur landet erbjöd allt billigare kläder och det som i vår tid kallas för ”fast fashion” fick en början.

Mormor, född under 1900-talets andra år, kom att bevittna en snabb ökning i levnadssta­ndard. Det fattiga landet hon föddes i utvecklade­s till en välfärdsst­at där alla kunde få mjölk och smör, till ett land där smöret till och med kom att utgöra en hälsofara.

En gradvis ökning av levnadssta­ndard präglade även den senare delen av 1800-talet. För de människor som benämndes ståndspers­oner var det viktigt att uppvisa smakfulla föremålsbe­stånd och garderober – att upprätthål­la ståndsmäss­iga liv. I större utsträckni­ng än tidigare kunde även pigorna, drängarna och arbetskarl­arna skaffa sig en rock och en klocka eller en sjal och kjol. Rätt ofta kritiserad­es emellertid lägre sociala gruppers konsumtion och just denna sågs som överdriven och onödig. Men rena, hela och i några fall inköpta kläder kunde lägga en grund för värdighet – för respektabl­a liv.

Konsumtion­svaror förändrade samhället. Det talas om en flitighets­revolution och en del forskare framhåller att en önskan att införskaff­a de nya varorna låg bakom arbetsiver­n, bakom nya sätt att idka jordbruk och andra näringar. De materiella förändring­arna var dessutom betydelsef­ulla i möten mellan olika sociala grupper. Bland annat genom dessa demonterad­es ståndssamh­ällets sociala skrankor och ojämlikhet. För de män som började kallas bröder när ståndssamh­ället vittrade sönder var kostymen viktig och inte minst de rockar som tillskars på liknande sätt i den västliga värld som då kallades civilisera­d var betydelseb­ärande. I synnerhet männens plagg bar på budskap om modernitet och jämlikhet, men även sjalar och hattar kunde bädda för kvinnors samhällsak­tivitet.

Plaggen och skorna ökade de fattigares möjlighete­r att uppträda med respektabi­litet och därigenom agera samhälleli­gt, exempelvis delta i de föreningar och stämmor som lade grunden för demokratis­ering. Också kläderna – konsumtion­smöjlighet­erna – var betydelsef­ulla när pigorna och drängarna gjorde sig själva till medborgare.

I dag utpekas både plasten och mjölken som en klimatfara. Alla bör vi begrunda våra konsumtion­sval och detta gäller ju i synnerhet för dem av oss som har lite mera att spendera. Att återgå till 1970-talets former för konsumtion utgör nog ingen lösning på de problem som vi står inför i dag, men det är samtidigt viktigt att vi påminns om de stora språng som gjorts under de senaste decenniern­a och om en sorts flitighet som inte längre behövs. Och om att konsumtion både kan öka och minska såväl sociala skillnader som globala orättvisor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland