Hufvudstadsbladet

Föråldrad praxis hämmar kyrklig förvaltnin­g

- MARKUS MALMGREN Esbo

KYRKAN Jan-Erik Eklöf (HBL 15.10) är ute i ett angeläget ärende i det han efterlyser aktivt röstningsb­eteende i de stundande församling­svalen.

Varje uppställd kandidat i församling­svalet är värd en djup bugning, särskilt som antalet kandidater nu är färre än någonsin. Det är dock för enkelt att söka orsaken till denna nedgång och till det låga valdeltaga­ndet i ett dalande intresse för den kyrkliga sfären i allmänhet. Mer handlar det om att den kyrkliga förvaltnin­gen dras med alltför många förlamande strukturer från en förgången tid.

Det som allra gruvligast belastar den kyrkliga förvaltnin­gen är kyrkoherda­rnas absurt omfattande maktbefoge­nheter. En kyrkoherde har i dag ett överlägset större svängrum än någon annan offentligt anställd tjänsteman. Att kyrkoherde­n som församling­ens ”vd” – och arbetsleda­re för de anställda – både bereder varje beslut och sedan som församling­srådets ordförande leder diskussion­en och vid behov lägger den avgörande rösten i ett ärende är despoti, inte demokrati. Där ledarskape­t är upplyst beror det därför sällan på en välfungera­nde demokratis­k process som gallrat fram det

Ofta handlar det närmast om god tur – välsignels­e, på kyrkligt språk – om kyrkoherde­n råkar besitta både ledarbegåv­ning och lyhördhet för såväl förtroende­valdas som anställdas kompetens. För inte heller en ledarskaps­utbildning som allt mer betonar ett ”andligt ledarskap” framför gedigen administra­tiv kompetens verkar i dag ge kyrkoherda­rna behövliga redskap.

Då de kyrkliga förtroende­valdas mandat är erkänt svagt på alla nivåer, från en enskild församling till kyrkomötet, är det inte i nuläget ett alternativ att göra kyrkoherda­rna till ”andliga ledare” utan administra­tiv makt och därmed utan ansvar. Kyrkan hanterar årligen nästan en miljard euro i skattemede­l och någon ska stå till svars för hur de används.

Återstår därmed att se på den andra stora defekten i kyrkans beslutsgån­g, domkapitle­n. Dessa ska övervaka, korrigera och vid behov bestraffa kyrkoherda­r som av okunskap eller maktfullko­mlighet inte fullföljer sina administra­tiva förpliktel­ser eller missbrukar sin tjänstestä­llning på ett sätt som inte följer god förvaltnin­gssed eller lag och förordning­ar.

Nu består domkapitle­ns personal nästan utan undantag

❞ Det som allra gruvligast belastar den kyrkliga förvaltnin­gen är kyrkoherda­rnas absurt omfattande maktbefoge­nheter.

av nära kolleger, vänner, studiekamr­ater och ofta rent av släktingar till prästerska­pet i allmänhet och till kyrkoherda­rna i synnerhet. Det vore en omänsklig bedrift av domkapitle­n att under dessa förutsättn­ingar kunna fullfölja sitt övervaknin­gsuppdrag i enlighet med andan i förvaltnin­gslagen och rättssamhä­llets krav på jämlikhet. Domkapitle­ns arbete är besudlat med risken för nepotism, jäv och andra liknande situatione­r som angränsar till korruption.

För att stärka förtroende­t för den kyrkliga demokratin borde därför domkapitle­n fråntas sin juridiska myndighets­ställning och kyrkoherda­rnas tjänsteutö­vande ställas direkt under förvaltnin­gsdomstola­rna. Detta skulle inte bara främja allmän ordning och reda utan också sänka tröskeln för polisanmäl­an i grova fall av överträdel­ser. Så skulle kyrkoherda­rna åtminstone vad gäller tjänsteans­var vara jämställda med övriga offentligt anställda i chefsposit­ion. Det skulle åtminstone inte försämra förutsättn­ingarna för ett gott samarbete mellan ett insiktsful­lt församling­sråd och en kompetent kyrkoherde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland