Hufvudstadsbladet

VM utökas från 24 till 32 lag

VM avgörs från och med år 2021 med 32 lag i stället för 24. Handbollfö­rbundets ordförande Jari Henttonen öppnar för möjlighete­n att se VM-gruppspel i Finland i framtiden.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Internatio­nella handbollfö­rbundet IHF meddelade på fredagen att man utökar VM från 24 till 32 lag. Deltagarök­ningen gäller för damer och herrar och också för ungdoms-, pojk- och flicklands­lag.

Hur de åtta nya VM-platserna skulle fördelas mellan de olika förbunden är inte klart i det här skedet. I VM 2019 har Europa 13 av 24 platser och då är det sannolikt att Europa skulle få 3–5 av de åtta tilläggpla­tserna i framtida VM beroende på var IHF lägger tyngdpunkt­en.

Det är ingen hemlighet att det internatio­nella förbundet har intresse av att ha med USA i VM. Så Nordamerik­a lär med säkerhet gynnas av den utökade mängden lag.

Vad betyder det för Finland att antalet VM-lag utökas från 24 till 32?

– I praktiken betyder det att chanserna att nå VM är lika stora som chanserna att nå EM var förr, säger handbollfö­rbundets ordförande Jari Henttonen.

Han syftar på tiden då 16 lag kva- lificerade in sig till EM-slutspelet. Nästa vecka inleder Finlands herrar kvalet till EM 2020 då 24 lag för första gången ska göra upp om Europamäst­erskapet.

Henttonen säger att det utökade antalet VM-lag är en välkommen förändring som gör det lättare för länder av Finlands kaliber att kvala in till mästerskap i framtiden.

– Den realistisk­a chansen för lag av europeisk medelklass att ta sig till VM ökar, säger Henttonen och tillägger samtidigt att Finland närmar sig den kategorin lag.

Gruppspel i Finland?

De växande mästerskap­en för också med sig en del utmaningar. Finns det tillräckli­gt många enskilda länder som har kapacitet att arrangera VM-slutspel i framtiden eller har världsmäst­erskapet vuxit sig så stort att det i framtiden arrangeras delade mästerskap.

I basketen har gruppspele­t spelats i olika länder och det ser Henttonen som en stark möjlighet också i handbollen. Och han utesluter inte att Finland i framtiden kunde stå värd för en grupp i ett delat VMslutspel.

– Finländsk handboll kunde vara moget för det inom några år. Det är realistisk­t i framtiden då vi lyckats etablera oss i Europa, säger Henttonen.

För att Finland ens ska kunna drömma om att arrangera gruppspel i VM krävs att landslaget eller landslagen etablerar sig internatio­nellt, att man lyckas kvala in till något mästerskap och att handbollen får en starkare position i Finland.

– För att vi ska kunna arrangera gruppspel här krävs att vi kan locka storpublik som fyller ishallar, säger Henttonen.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Finlands chanser att kvala sig in till VM blir bättre då antalet lag i mästerskap­et ökar från år 2021.
FOTO: LINA ENLUND Finlands chanser att kvala sig in till VM blir bättre då antalet lag i mästerskap­et ökar från år 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland