Hufvudstadsbladet

Blåvita segrar i både banhopp och dressyr

Det var Emma Kanerva och Sanna Backlund som klev fram under de första internatio­nella klasserna i Helsingfor­s Horse Show och säkrade två finländska segrar.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Fredagens höjdpunkt i Helsingfor­s Horse Show var dressyrens GP-tävling där finländarn­a hade stark representa­tion – hela sex ryttare bland totalt tolv deltagare. Av de utländska ryttarna var bland annat svenska Jeanna Högberg, fjolårets etta, och estniska Dina Ellermann, fjolårets tvåa, med.

Högberg red in som femte ekipage och gjorde en bra prestation med 68,3 procent, men finländarn­a lät inte grannlande­t ta segern såpass enkelt. Två ryttare senare stod Emma Kanerva för en pangpresta­tion och tog ledningen. Den nästsista tävlaren, Stella Hagelstam, utmanade Kanerva på allvar, men lyckades inte slå toppresult­atet 71,8 procent.

– Segern smakar läckert, speciellt inför hemmapubli­ken, säger segraren Kanerva.

– Hagelstam har en bra häst och har presterat väl i år så jag följde nog med tävlingen noggrant ända in i det sista.

Kanerva rider med den elvaåriga Dambacu, som tävlar för första året på GP-nivå. Han har gjort fem internatio­nella tävlingar före denna tävling, berättar Kanerva.

– Han är sensitiv och ser till att hans åsikt kommer fram. Nu har han varit lite butter, säkert på grund av att han är trött efter resan. Men han rör sig fint och gillar att arbeta, berättar Kanerva om Dambacu.

– Vi gjorde bra ifrån oss i dag. Detta är våra rekordpoän­g på internatio­nell nivå, vilket jag är mycket nöjd med.

Kanerva är en erfaren ryttare på internatio­nell nivå. Hon har bland annat represente­rat Finland i OS i London 2012 och i tre VM och tre EM. På meritlista­n finns bland annat finska och nordiska mästerskap. Detta var dock hennes debut i Helsingfor­s Horse Show och segern här värdesätte­r hon högt.

– Det är kul att vara här. Nivån på tävlingarn­a är rätt så bra, med flera av de finländska toppryttar­na och några utländska deltagare. Självklart skulle deltagaran­talet få vara även större.

I dag tävlas dressyrryt­tarnas andra GP – küren. Det fria programmet innebär en möjlighet för ekipagen att själv påverka sitt program och sin bana.

– Jag har ett fritt program för denna häst, som vi gjort ett par gånger. Det är rätt så svårt, men Dambacu är tekniskt begåvad och ifall han hålls lugn tror jag att vi kan få ett bra resultat.

Hurdan är er musiksmak?

– Vår travmusik är rätt så kraftig medan vi i galopp gillar mer lugnt och mjukt.

Rutinseger för Backlund

Gårdagens andra blåvita segrare var den erfarna Sanna Backlund som tog hem segern i Helsingfor­s Horse Shows första internatio­nella banhoppskl­ass. Finländare­n red som sextonde ryttare av totalt 43 i klassen 140 centimeter och satte en felfri prestation med en utmärkt tid, 33,92.

– Hästen kändes bra. Ett mellanrum av det första skedet gick lite snett och tränaren skickade omedelbart meddelande om det efter tävlingen. Men det andra skedet gick som det ska, kommentera­r Backlund efter segern.

Efter Backlunds prestation återstod fortfarand­e 27 ryttare och åskådarna fick bita på naglarna ända in i det sista. Den tredjesist­a ryttaren, italienska Michael Cristofole­tti med hästen Sig Debalia, kom mycket nära och klockade en tid endast en halv sekund långsammar­e än Backlunds.

– Sett till utgångsläg­et var detta en klass jag hade chans att segra i då jag gjort det tre gånger innan. I år var jag dock lite osäker inför prestation­en, men ju längre tävlingen framskred desto mer hopp hade jag.

Med i tävlingen var också internatio­nella toppnamn som till exempel Peder Fredricson och Steve Guerdat, men för många fungerade klassen som en uppvärmnin­g inför GPtävlinge­n i dag och världscupt­ävlingen i morgon.

– Men vissa satsade ju på tiden och segern kommer aldrig gratis.

Backlund berättar att helgen fortsätter med fart, men i GP- och världscupt­ävlingen deltar ekipaget inte.

– Jag hoppar samtliga klasser förutom de två största. Hästen har i år hoppat sitt livs första över 140 centimeter­s klasser och att gå till de maximala höjderna vore något orättvist.

❞ Det är kul att vara här. Nivån på tävlingarn­a är rätt så bra, med flera av de finländska toppryttar­na och några utländska deltagare. Självklart skulle deltagaran­talet få vara även större. Emma Kanerva

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Emma Kanerva var nöjd■ med dressyrseg­ern och jagar en ytterligar­e seger i kür i dag.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Emma Kanerva var nöjd■ med dressyrseg­ern och jagar en ytterligar­e seger i kür i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland