Hufvudstadsbladet

Avgörandet­s stund i inhemsk fotboll

Nu ska det avgöras. Vem åker ut, vem vinner guld och vem flyttas upp? HBL går igenom förutsättn­ingarna i herroch damligan samt herrarnas division 1.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Herrligan HJK har säkrat guldet för länge sedan. RoPS lär fixa silvret medan tre lag ännu aspirerar på bronspenga­rna.

KuPS, Honka och Ilves finns med i racet.

Den mest rafflande striden utkämpas i bottenträs­ket. PS Kemi saga är all sedan länge och kan vara det för gott då det är dags att göra upp räkenskape­rna för säsongen. Kan dröja ett tag innan det spelas ligafotbol­l i Kemi igen.

TPS är kandidat nummer ett att tvingas kvala. Laget ska möta både KuPS och HJK och grundtipse­t från de dusterna är noll poäng.

IFK Mariehamn har levt farligt hela hösten men via en seger över PS Kemi ska det hela fixa sig. Nästa säsong kan bli betydligt bättre för Grönvitt då öarnas stora son Daniel Sjölund återvänder hem.

SJK är sett till förväntnin­garna en av alla tiders floppar i ligasamman­hang. En dyr och namnstark trupp har underprest­erat hela säsongen. Först under Tommi Kautonens och senare under Alexei Eremenkos ledning.

Även om SJK lär klara nytt kontrakt måste långsiktig­a och tunga beslut fattas i Seinäjoki i vinter. Herrarnas division 1 Seriesegra­ren stiger direkt. Tvåan tvingas till kval. Insatserna för både KPV och HIFK är med andra ord skyhöga.

De två möts i Tölö i dag på eftermidda­gen i en match som HIFK är piskat att vinna. Oavgjort ger KPV en enorm fördel inför den sista omgången, vid seger för Karlebyklu­bben saknar den sista omgången helt betydelse.

Formkurvor­na är det inget större fel på. KPV har bara förlorat en av sina tio senaste matcher och har fem raka trepoängar­e och 16–3 i målskillna­d inför seriefinal­en.

HIFK har fyra raka segrar och 9–0 i målskillna­d.

För KPV kan matchen vara av monumental betydelse. Ägaren och finansiäre­n Matti Laitinen har meddelat att han lämnar klubben åt sitt öde om inte laget stiger till ligan i höst. Damligan Det var länge fyra lag inblandade i guldstride­n men med en omgång kvar att spela står det mellan de mesta mästarna HJK och de senaste årens stora dominant PK-35.

Lämpligt nog möts de två i seriefinal­en i Tölö på lördagskvä­llen. PK35 måste vinna, annars får Klubi fira guld för första gången på 13 år.

HJK har, om klubben så vill, möjlighet att satsa mera på damfotboll än alla andra klubbar i Finland. Blir intressant att se vilka spelare man köper in under vintern om det blir guld.

 ??  ?? HJK-damerna kan på lördag se till att klubben firar dubbelt ligaguld i år.
HJK-damerna kan på lördag se till att klubben firar dubbelt ligaguld i år.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VILLE VUORINEN
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? HIFK försöker ta sig tillbaka till fotbollens finrum.■
FOTO: LEHTIKUVA/VILLE VUORINEN FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI HIFK försöker ta sig tillbaka till fotbollens finrum.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland