Hufvudstadsbladet

Här hjälper det inte att gasa

När jag sätter mig i en manuellt växlad Opel Karl med en bensinmoto­r på 75 hk och accelerera­r i väg rusar bilen först fram på normalt sätt. Vid 45 km/h är det stopp: hur jag än gasar går det inte snabbare.

-

Scenariot upprepas i en Audi A1 och en Seat Arona. Det är ändå inte frågan om en mardröm, för bilarna är hastighets­begränsade, så kallade lättbilar, och platsen är Nokian Tyres testbana i Nokia.

Enligt ett färskt lagförslag ska det bli möjligt för ungdomar i mopedålder­n att med mopedbilsk­örkort köra hastighets­begränsade bilar från den 1.11.2019.

Flera bilimportö­rer har i Nokia ställt sina bilar till förfogande för en omfattande provkörnin­g med bilar som uppfyller de föreslagna kraven på lättbilar. Provkörnin­gen visar att de ur förarens synvinkel är precis som vanliga bilar, förutom att de går långsammar­e.

Riksdagens trafikutsk­ott fortsätter i alla fall att behandla frågan om hastighets­begränsnin­gen ska vara föreslagna 45 km/h eller om den i slutändan trots allt sätts till 60 km/h.

Den högre hastighete­n motiveras främst med att behovet av omkörninga­r skulle minska på vissa livligt trafikerad­e vägavsnitt och därmed göra trafiken smidigare.

– I lagberedni­ngen har vi i alla fall klart utgått från att gränsen ska vara 45 km/h, säger ledande sakkunnig Erik Asplund på Kommunikat­ionsminist­eriet. Han är en av de centrala figurerna bakom lagförslag­et.

Inte rädd för EU

Det är inte ofta som Finland revolterar mot EU-lagstiftni­ngen, men i fallet lättbilar ligger det en lätt upprorsstä­mning i luften.

När det preliminär­a lagförslag­et sändes ut på remiss i början av juni fick det huvudsakli­gen ett gott mottagande. Undantagen var av uppenbara skäl mopedbilsi­mportörern­a samt EU-kommission­en.

– Som jag ser det är den njugga inställnin­gen närmast en principsak för kommission­en. Den brukar inte tycka om att medlemslän­derna tar fram egna specialreg­ler, säger Asplund.

Han konstatera­r att förslaget är ganska fast förankrat i regering och riksdag.

– Jag tror inte att EU-kommission­ens färska ifrågasätt­ande av planerna kommer att fälla lagen eftersom frågan om lättbilar hör till Finlands jurisdikti­on, säger Asplund.

Hans förtröstan hänger ihop med att lättbilarn­a klassifice­ras som traktorer, och att EU:s körkortsdi­rektiv inte omfattar traktorkör­ning.

– Vi har från ministerie­t varit i direktkont­akt med kommission­ens tjänstemän, och lagförslag­et skulle inte ha förts vidare om vi inte trodde att det kunde förverklig­as, säger Asplund.

Familjerna gillar

För att få en solid bakgrund till lagberedni­ngen har trafiksäke­rhetsverke­t Trafi undersökt frågan ur många synvinklar på uppdrag av Kommunikat­ionsminist­eriet. Bland annat gjordes en enkät som omfattade över 1 000 hushåll med ett barn i åldern 12–15 år och i 50 hushåll som äger en mopedbil.

Enkäten visade att familjerna allmänt taget var positivt inställda till lättbilar. Framför allt de familjer som redan ägde en mopedbil hade med stor sannolikhe­t köpt en hastighets­begränsad personbil i stället för en mopedbil.

– Avsikten är att förbättra trafiksäke­rheten och göra det lättare för unga personer att röra sig framför allt på landsbygde­n. Bilar från 2015 fyller de höga säkerhets- och miljökrav som ställs på moderna personbila­r, säger Asplund.

Även om lagen om lätta bilar träder i kraft nästa höst begränsas inte försäljnin­gen av mopedbilar.

– De kan alltså säljas precis på samma sätt som hittills. Poängen är i alla fall att moderna personbila­r är mycket tryggare i trafiken än mopedbilar som saknar så många former av aktiv och passiv säkerhetsu­trustning som är standard i dagens bilar, säger Bilimportö­rerna rf:s vd Tero Kallio.

Med eller utan övervaknin­g

Att begränsa hastighete­n på en bil är en enkel operation eftersom gaspedaler­na numera är elektronis­ka och har standardis­erade anslutning­ar. Det räcker med att en billig så kallad limiter kopplas till gaspedalen och stryper gasen då bilen når en viss inställd nivå. Många moderna bilar har en limiter inbyggd, så det är bara att hoppa i bilen och testa hur det känns.

I sin enklaste form är hastighets­begränsare­n relativt lätt att tjuv-

❞ Om någon tråd kapas eller förbikoppl­as, eller om bilen kör för fort, går ett larm direkt via GSM till färdigt inprogramm­erade telefonnum­mer. Markku Koskinen Importör

 ??  ?? Den här Seat Arona är en normal personbil och utrustad med alla moderna säkerhetss­ystem. Enda skillnaden är att den inte går snabbare än 45 km/h.
Den här Seat Arona är en normal personbil och utrustad med alla moderna säkerhetss­ystem. Enda skillnaden är att den inte går snabbare än 45 km/h.
 ??  ?? 1Pro-enheten kan lätt monteras■ exempelvis under golvet i bagagerumm­et.
1Pro-enheten kan lätt monteras■ exempelvis under golvet i bagagerumm­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland