Hufvudstadsbladet

Nya inkast om utsläppen

”Trots att elbilar inte genererar utsläpp på vägen producerar de ändå koldioxid på andra sätt.”

- reporter DAN KRONQVIST

Problemet med elbilarnas batterier

handlar om var de tillverkas, hur de tillverkas och hur man producerar den energi som behövs vid tillverkni­ngen.

Enligt det finansiell­a informatio­nsföretage­t Bloomberg visar nya jämförelse­r att många bilister skulle släppa ut mindre koldioxid om de valde dieseldrif­t i stället för elbil. Problemet med elbilarna kommer under en överskådli­g framtid att vara batteriern­a som lagrar elektricit­eten. De är i praktiken smutsfläck­en på en annars ren bil. Litiumjonb­atterier tillverkas nämligen i länder som på grund av sin energiprod­uktion leder nedsmutsni­ngsligan i världen.

Enligt data från Bloomberg kommer världens batteritil­lverkare år 2021 att ha kapacitet för mer än 10 miljoner elbilar som använder batteripak­et på 60 kilowattim­mar. Största delen av batteriern­a kommer att levereras från Kina, Thailand, Tyskland och Polen, länder som är beroende av icke förnybara energikäll­or för att producera elektricit­et.

I praktiken kommer

batteritil­lverkninge­n alltså att öka koldioxidu­tsläppen. I själva verket så mycket att det framförts åsikten att bilister i Tyskland och Polen egentligen borde välja en modern och effektiv dieselbil i stället för en eldriven. Trots att elbilar inte genererar utsläpp på vägen producerar de ändå koldioxid på andra sätt.

För att bygga ett bilbatteri, som i större suvar ofta väger omkring 500 kilo, produceras upp till 74 procent mera koldioxid än vid tillverkni­ngen av en komplett konvention­ell bil. Detta under förutsättn­ingen att fabriken ligger i ett land som till stor del producerar energi med fossila bränslen. Tidigare studier har visat att en elbil skulle släppa ut 25 procent mindre koldioxid än en dieselbil till och med i det koleldade Polen. Som alltid finns det många alternativ­a sanningar i diskussion­en, och allt beror på vem som beställer och utför undersökni­ngen.

Vissa beräkninga­r antyder att en tysk bilist kunde köra en stor bensindriv­en bil i tre och ett halvt år, eller mer än 50 000 kilometer, innan en eldriven Nissan Leaf med ett 30 kWh batteri skulle bli ”renare”. Då talar vi dessutom om en kompakt elbil med ett av de mindre batteriern­a på marknaden. Batteriet i en BMW i3 är på 42 kWh. Mercedes kommer snart med sin EQC crossover som har ett batteri på 80 kWh, och Audi e-tron får ett på 95 kWh.

För att få batteriern­a

något så när rena borde tillverkni­ngen ske med förnybar energi. I vattenkraf­tens Norge har studier visat att elbilarna genererar 60 procent mindre koldioxid under sin livscykel än de mest effektiva bränsledri­vna bilarna. Tills vidare finns det inga tydliga gränser för acceptabla koldioxidu­tsläpp under elbilens hela livscykel. Däremot finns det i länder som Kina, Frankrike och Storbritan­nien redan en strävan att mer eller mindre bannlysa traditione­lla explosions­motorer.

Är man ute efter att lokalt förbättra luften och miljön i storstäder är elbilen naturligtv­is det enda rätta. Den är tyst, den sänker i praktiken utsläppen och luftförore­ningen under körning till noll. Men vi ska komma ihåg att det inte är hela sanningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland