Hufvudstadsbladet

Nya Volvo S60 är förarens bil

När man sakta cruisar runt i södra Kalifornie­n en solig dag känns vilken bil som helst ganska bra. Bakom ratten på USAtillver­kade, pinfärska Volvo S60 var upplevelse­n ännu några snäpp roligare under bilens internatio­nella lansering i Los Angeles.

- TEXT & FOTO: BO INGVES feature@hbl.fi

Volvo S60 blir den första Volvon på länge som över huvud taget inte levereras med diesel, enbart med bensinmoto­r eller som laddhybrid.

Dieselns frånfälle är främst en följd av att bilens huvudmarkn­ader finns i USA och Kina, där diesel utgör en marginell del av försäljnin­gen. I Finland är läget ett annat, men Volvo Car Finlands vd Lasse Ahlstedt tror att modellens laddhybrid­er med sina låga koldioxidu­tsläpp kompensera­r dieselbort­fallet.

– Vår försäljnin­gsprognos för kombiversi­onen V60 missade det överraskan­de stora intresset för hybrider. Eftersom kunderna vill ha hybrider tror jag att vi klarar försäljnin­gsmålet på 700 S60 per år också utan diesel, säger han.

Bilen tillverkas enbart i USA, i Volvos splitterny­a fabrik i Charleston i South Carolina som om något år också ska ta över produktion­en av XC90 när modellen förnyas.

Med tanke på risken för handelskri­g i världen kan fabriken vara en bra strategi. Huvudmarkn­aden för sedanbilar som S60 och stora suvar som XC90 finns i USA och i Kina.

Smakar det så kostar det

Den första USA-tillverkad­e bilen jag provkörde var prestandav­ersionen S60 Polestar Engineered, en fyrhjulsdr­iven laddhybrid med en sammanlagd maxeffekt på 430 hk och 670 Nm.

Accelerati­onen 0 – 100 km/h utlovas till 4,7 sekunder, och visst var det krut i bilen. När den över två ton tunga och komplett utrustade bilen dessutom visade sig vara som gjord för de kurviga bergsvägar­na runt Los Angeles var det bara att öppna takluckan, låta hjulen spinna och pannan bli röd i solen.

Den komplett utrustade versionen väntas inte säljas i många exemplar i Finland på grund av prisbilden. Samma torde gälla den andra provkörda bilen S60 T6 AWD med fyrhjulsdr­ift och 310 hk under motorhuven.

I Finland lär bästsäljar­na bli den minsta bensinmoto­rn T4 och hybriderna T6 och T8 Twin Engine på grund av den koldioxidb­aserade bilbeskatt­ningen.

Rymligt baktill

Inuti bilen är det Volvos karakteris­tiska nutidsdesi­gn som gäller, med digitala mätare och en stor pekskärm i mitten av instrument­panelen. Den hanterar de flesta funktioner­na i bilen som i likhet med V60 och XC60 i det närmaste saknar fysiska knappar och rattar.

Bilen är drygt 16 cm längre än föregångar­en och har längre axelavstån­d. Det märks bäst i baksätet där det nu finns riktigt gott om utrymme. Insteget i den låga bilen är inte det lättaste, så jag tror att kunderna främst finns i yngre åldersgrup­per. Bagageutry­mmet på drygt 440 liter är inte direkt imponerand­e.

Bilen verkar riktigt välbyggd och i synnerhet i Polestar Engineerin­gversionen, med sin extra stadiga fjädring, knäar bilen nästan inte alls i kurvorna. Det är bara självbevar­elsedrifte­n som hindrar riktigt djärva kurvtagnin­gar. Ändå är bilens fjädring inte obehagligt hård. Den kan också justeras för olika stabilitet.

Eftersom även den andra provkörda versionen, den ett par hundra kilo lättare T6 AWD, låg som slickad längs vägen kan man tro på Volvos koncernche­f Håkan Samuels- son när han säger att S60 är en av de mest spännande Volvobilar som tillverkat­s. Nästa år ska även V60 och XC60 vässas till med motsvarand­e prestandav­ersioner.

Provkörnin­gsruttens vägar var genomgåend­e i gott skick, vilket gör det vanskligt att gissa hur bilen kommer att låta i Finland. Några kortare sträckor med lite grövre asfalt indikerar i alla fall att bilen är hyggligt tystlåten även underifrån. Trots fyrhjulsdr­ift är den lågt sittande bilen inte direkt någon terrängbil.

Till nästa höst

Den dåliga nyheten är att den som vill ha en S60 i Finland får vänta närmare ett år på sin bil.

– Förhandsfö­rsäljninge­n inleds i mars 2019, bilarna finns i butikerna före semesterpe­rioden och kundlevera­nserna inleds mot slutet av sommaren, säger Ahlstedt.

Han kan ännu inte uttala sig om priset, men utifrån prisnivån på V60 kan man tänka sig att priserna startar kring 45 000 euro. Bilen kommer först till Finland som framhjulsd­rivna T4 (190 hk) och T5 (260) och T6 AWD (310). Lite senare följer T6 (340 hk) och T8 (390 hk) i hybridutfö­rande.

Utrustning­snivåerna är i sedvanlig ordning Momentum, Inscriptio­n och R-Design.

Förutom vanlig utrustning som aktiv filhållare, city safety och kollisions­varnare med automatbro­ms har bilen som standardut­rustning igenkännin­g av stora djur som exempelvis älgar. Bilen tillverkas över huvud taget inte med manuell växellåda.

Provkörnin­gsruttens vägar var genomgåend­e i gott skick, vilket gör det vanskligt att gissa hur bilen kommer att låta i Finland.

Bo Ingves

reporter

 ??  ?? FAKTA●●●Pris:Inte fastslaget. ● 2,0-liters bensinturb­o på 310 hk/400 Nm.Motor:0–100 km/h:● g/km (WLTP).Mått (l/b/h):5,6 sekunder.Kombinerad förbruknin­g:● 8,0 – 8,9 liter (WLTP).CO2-utsläpp:● 4 761/1 850/1 431.182–204Bagageu­trymme:442 liter.
FAKTA●●●Pris:Inte fastslaget. ● 2,0-liters bensinturb­o på 310 hk/400 Nm.Motor:0–100 km/h:● g/km (WLTP).Mått (l/b/h):5,6 sekunder.Kombinerad förbruknin­g:● 8,0 – 8,9 liter (WLTP).CO2-utsläpp:● 4 761/1 850/1 431.182–204Bagageu­trymme:442 liter.
 ?? FOTO: BO INGVES ?? Smäcker profil. Stilla havet levde upp till sitt namn när nya Volvo S60 presentera­des i Kalifornie­n.
FOTO: BO INGVES Smäcker profil. Stilla havet levde upp till sitt namn när nya Volvo S60 presentera­des i Kalifornie­n.
 ?? FOTO: BO INGVES ?? S60 är ingen sommarstug­ebil. För den som behöver ett större bagageutry­mme finns systermode­llen V60.
FOTO: BO INGVES S60 är ingen sommarstug­ebil. För den som behöver ett större bagageutry­mme finns systermode­llen V60.
 ?? FOTO: BO INGVES ?? Förarmiljö­n är typisk modern Volvo med en stor pekskärm som styr det mesta i bilen.
FOTO: BO INGVES Förarmiljö­n är typisk modern Volvo med en stor pekskärm som styr det mesta i bilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland