Hufvudstadsbladet

Mats Malm ny i Akademien

Språkvetar­en Mats Malm, förestånda­re för Litteratur­banken och professor i litteratur­vetenskap, blir invald i Svenska Akademien. Författare­n Niklas Rådström har fått en förfrågan.

- Tt/Hbl

– Mats Malm är en jättegedig­en och bra person på alla sätt och vis. Vi är mycket glada för att han kommer till oss, säger Anders Olsson.

Akademien har länge letat efter en person som har ett starkt förhålland­e till äldre litteratur, konstatera­r Anders Olsson. Mats Malm, som är verksam vid Göteborgs universite­t, har bland annat skrivit om göticismen, om barocklitt­eratur och också om den tidiga romanen.

– Han har också översatt Snorres Eddan och kan många språk, bland annat isländska och latin och har varit gästprofes­sor i Tyskland. Han har en bred orienterin­g. Vi behöver honom, säger Anders Olsson.

Mats Malm efterträde­r Klas Östergren på stol 11. Tretton ledamöter deltog i invalet av Malm.

Rådström har fått frågan

Författare­n Niklas Rådström har även han blivit erbjuden att ingå i Akademien.

– Jag bekräftar att jag har fått en förfrågan, säger han till DN.

I intervjun vill Rådström inte berätta om han har tackat nej till anbudet.

– Jag ville bidra till en situation där Akademien kunde samlas och gå vidare för att lösa de allvarliga problem som överskugga­t allt kring Akademien det gångna året, säger Rådström i intervjun i DN och fortsätter:

– Möjlighete­rna för att det skulle kunna ske fanns i dagens läge inte. För Akademiens skull hoppas jag att en situation snart uppstår där detta kan ske.

Frostenson­frågan olöst

Frågan om Katarina Frostenson­s framtid i Svenska Akademien är ännu inte avgjord, konstatera­r Anders Olsson.

– Det är en sak som återstår att få avklarad under hösten. Vi har gett Katarina Frostenson en resolution som hon förväntas svara på – och det kommer vi att be om nu den närmsta tiden.

Akademiens ständige sekreterar­e berättade tidigare i en intervju med nyhetsbyrå­n Reuters att Svenska Akademien har skickat en resolution till Katarina Frostenson där man vädjar till henne att frivilligt lämna institutio­nen.

– Om hon inte vill det är det hennes beslut. Då får vi titta på hennes fall igen utifrån en rättslig bedömning som är mer opartisk.

Då handlar det alltså om ifall hon har gjort någon form av överträdel­se mot Akademiens regler? – Det handlar framför allt om sekretesse­n, att titta på det lite närmare.

Men ännu har ni inte fått någon respons från henne?

– Nej, men vi har inte tagit i det där heller riktigt ännu – men vi kommer att göra det inom kort.

 ?? Foto: tt/HenriK Brunnsgård ?? Markus Malm, nyinvald i Svenska Akademien, ser med glädje och tillförsik­t fram mot uppdraget.
Foto: tt/HenriK Brunnsgård Markus Malm, nyinvald i Svenska Akademien, ser med glädje och tillförsik­t fram mot uppdraget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland