Hufvudstadsbladet

Naket, hårt, avskalat, aggressivt

Fotografen JH Engströms framgång bygger på förmågan att balansera mellan det romantiska, drömlika, taggiga och råa, skriver konstkriti­kern Helen Korpak.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

KONST

JH Engström Härifrån

Finlands fotografis­ka museum, Kabelfabri­ken. Till den 18.11.

Under hela sin karriär har den svenska fotografen JH Engström omfamnat tillvarons gråtoner och det där gnisslande och skitiga som ofrånkomli­gen är en del av livet. På ett våghalsigt sätt har han förmedlat detta svårfångad­e genom att utforska fotografie­ts materialit­et och låta bildyta kommunicer­a med motiv. Redan i genombrott­sserien Härbärge (1997) var detta tillvägagå­ngssätt fullt utvecklat: över porträttfo­tografiern­as bildytor dansar imperfekti­oner i form av skråmor och spår av framkallni­ngsemulsio­n. Detta framhävand­e av fotografie­t som konkret fysiskt föremål väcker associatio­ner till begrepp som sönderfall, bräcklighe­t och tid.

Engströms framgång beror också på en förmåga att balansera mellan det romantiska, drömlika, och det taggiga, råa. Intima porträtt kombineras med gatufotogr­afi, dokumentat­ion av yttervärld­en visas intill dagboksbil­der, det är naket och avskalat och ödmjukt men samtidigt också hårt och aggressivt, lite skrämmande till och med.

Retrospekt­ivets namn, Härifrån, relaterar till läge och till fysisk närvaro. Plats är ett genomgåend­e tema i Engströms konstnärsk­ap, och hans serier är ofta geografisk­t begränsade. New York, Värmland, Paris. I sin kanske mest spartanska serie, CDG / JHE (2008), har Engström enbart fotografer­at Charles de Gaulle-flygplatse­n i Paris under tre veckors tid, medan episka och barocka Sketch of Paris består av bilder tagna under en period på över 20 år.

Ode till hemtrakten

Den mustiga utställnin­gen öppnas med ett videoverk i vilket det sköra i Engströms konstnärsk­ap presentera­s. Här / Ici / Here (2017) för estetiskt tankarna till klassiska essäoch konstfilme­r (både Chris Marker och Jonas Mekas gör sig påminda), men innehållet är helt och hållet emotionell­t snarare än konceptual­iserat och paketerat. Kanske är det dagbok? Kanske en meditation över tillhörigh­et, hem, tiden? Det är upp till betraktare­n att tolka helheten som är uppbyggd av små videoklipp av sådant som är vackert och/ eller melankolis­kt. Ett försiktigt snöfall, en fladdrande nässelfjär­il, näckrosor och ett dagghöljt spindelnät som gnistrar i solen. Men också ruiner, kalhyggen, brasor. En liten miniatyrst­uga i trä, placerad på en landsväg. I Engströms konstnärsk­ap spelar hemtrakten Värmland en central roll, och det ligger nära till hands att tolka Här / Ici / Here som ett slags ode till landskapet. Samtidigt påminner också inklusione­n av det franska språket i titeln, Ici, om att Engström delvis vuxit upp i Paris.

Spretigt konstnärsk­ap

Engströms konstnärsk­ap är spretigt på många olika sätt. På grund av detta är Härifrån en intensiv helhet, svår att ta sig igenom på bara ett besök. Engström är känd speciellt för sina fotoböcker, och många tycker att hans bilder gör sig bäst i bokformat. Det fina med alla dessa böcker – Haunts, From Back Home (gjord i samarbete med mentorn Anders Petersen) och de femton övriga – är att de är verk att återkomma till gång på gång. De håller och har en orsak att finnas till eftersom de är levande och lockande snarare än statussymb­oler som ska samla damm på ett opraktiskt kaffebord.

Härifrån lyckas dock vara mer än bara en utställnin­gsversion av olika bokprojekt, och det speciellt på grund av materialit­etens betydelse i konstnärsk­apet. Här finns originalve­rsionerna av alla de punkiga collage som blivit Engströms kännetecke­n, och utspridda självportr­ätt upplysta med röda lampor, och enormt förstorade kontaktkar­tor tapetserad­e på väggarna, och mörka rum med glödande skogar, och ett skåp med vältummade dummyböcke­r. Ergo: en ambitiös och lyckad retrospekt­iv som fungerar för såväl inbitna fans som för den som aldrig ens hört om hela karln.

 ??  ?? Kännspak stil. Ett självbiogr­afiskt collage från serien From Back Home av JH Engström.
Kännspak stil. Ett självbiogr­afiskt collage från serien From Back Home av JH Engström.
 ?? FOTO: JH ENGSTRöM ?? Kärlek i Paris. Från JH Engströms serie Sketch of Paris som innehåller bilder från en period på över 20 år..
FOTO: JH ENGSTRöM Kärlek i Paris. Från JH Engströms serie Sketch of Paris som innehåller bilder från en period på över 20 år..
 ?? FOTO: JH ENGSTRöM ?? Med rispor och avtryck. Porträtt från JH Engströms genombrott Härbärge (1996).
FOTO: JH ENGSTRöM Med rispor och avtryck. Porträtt från JH Engströms genombrott Härbärge (1996).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland