Hufvudstadsbladet

En järndos av egensinnig kreativite­t

- MATS LILJEROOS

Idén att bjuda in österrikar­en HK Gruber, en av samtidens mest kreativa musikfigur­er, som gäst med Avanti var på allt sätt motiverad, skriver Mats Liljeroos. KLASSISK MUSIK

Avanti

Dirigent och sångsolist HK Gruber. Weill, Eisler, Andriessen, Gruber. Tempelplat­sens kyrka 18.10.

Hur många konstmusik­komponiste­r sjunger sina egna, och andras, verk? Knappast fler än en och idén att bjuda in en av samtidens mest egensinnig­t kreativa musikfigur­er, den urwienska tonsättare­n, sångaren, dirigenten och kontrabasi­sten HK Gruber (f. 1943) var en stilig fjäder i Avantis hatt och att besöket var mer än motiverat skvallrar den pinsamt fåtaliga publiken tydligt om.

Huvudstads­regionens trogna konsertbes­ökare känner uppenbarli­gen inte till Gruber och när förhandsin­formatione­n varit relativt sparsam och det fysiska forumet, Tempelplat­sens kyrka, knappast det optimala – Gamla studenthus­et eller sommarfest­ivalen i Borgå hade lämpat sig bättre för den här typens satsning – gick det som det gick.

Den gladlynte Gruber lät sig dock inte nedslås utan serverade sin publik en järndos chansonnie­rsång – en chansonnie­r kan syssla med såväl fransksprå­kiga visor som en mot talsång vettande kabarésång – samt ett dito infopaket om Kurt Weill, Hanns Eisler och det sena 20-talets Berlin. Gruber har spelat in nämnda herrars musik och de nu valda numren speglade väl hur Weimarrepu­blikens optimistis­ka diversitet mycket snart skulle övergå i något helt annat.

Weills foxtrot Berlin im Licht – texten för en gångs skull inte av Brecht utan av Weill själv – är ett beställnin­gsverk för en elljusfest­ival, medan Öl-Musik (Die Muschel von Margate) är en svidande uppgörelse med ett känt oljebolag. De tre balladerna signerade Schönberge­leven Hanns Eisler (bland dem Ballade von der Wohltätigk­eit till Kurt Tucholskys text) spann vidare på den samhällskr­itiska linjen och smått kusligt är det att notera vilken aktualitet tematiken ånyo erhållit.

Expressivt kraxande

Grubers eget internatio­nella hitstycke Frankenste­in (1977) – med underrubri­ken ”Pandemoniu­m för chansonnie­r och ensemble” – tar avstamp i H. C. Artmanns milt sagt mångbottna­de ”barndikter”, där allehanda monster och suspekta figurer passerar revy, och att stycket av allt att döma inte gjorts tidigare i Finland är onekligen ägnat att förvåna.

Stilistisk­t mixar Gruber, på bekant sätt, glatt element från den konst- och populärmus­ikaliska sfären och slutresult­atet är en sällsamt tidlös legering, där bruket av allehanda barninstru­ment – en försvarlig mängd tutade Gruber själv i – underströk helhetens smått absurda grundton, som fick sin guldkant av Grubers expressivt kraxande, om än onödigt nermixade, röst.

En annan egensinnig estetisk mångkampar­e, holländare­n Louis Andriessen (f. 1939), satt mitt i prick i sammanhang­et. Workers Union (1975), med underrubri­ken ”symfoniskt stycke för vilka högljudda instrument som helst”, framförs utan dirigent och den lika geniala som effektiva idén är att rytmiken är minutiöst noggrant noterad, medan tonhöjden är angiven endast i upp- och nedåtgåend­e rörelser.

Stycket låter med andra ord olika varje gång det framförs, samtidigt som Andriessen på ett smart sätt understryk­er kraftfullh­eten i den kollektiva röst som sinsemella­n olikartade (samhälleli­ga) stämmor i bästa fall kan utmynna i. Avanti, som denna gång fick klara sig utan sina RSOmusiker som var upptagna på annat håll, hade på det hela taget en bra kväll och speciellt skoj var det att notera den från UMO inlånade namnstarka saxofonist­trion.

 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ?? HK Gruber bjöd publiken på både chansoner och upplysning samt egna kompositio­ner.
FOTO: HEIKKI TUULI HK Gruber bjöd publiken på både chansoner och upplysning samt egna kompositio­ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland