Hufvudstadsbladet

”Det är inte svårt att påverka besluten”

Natalie Blom tycker om politik och engagerade sig i ungdomsful­lmäktige i Grankulla. – Ibland kan det vara svårt att göra alla glada, men för det mesta är ungdomspol­itik jätterolig­t, säger hon.

-

Femtonårig­a Natalie Blom började i ungdomsful­lmäktige i Grankulla i våras då hon gick i åttan i Hagelstams­ka skolan. Hon fick plats genom elevkårsst­yrelsen i skolan.

– Staden sökte två representa­nter från Hagelstams­ka skolan för att vara med i ungdomsful­lmäktige. Vi hade ett val inom elevkårsst­yrelsen och jag blev vald som en av dem.

Ungdomsful­lmäktige är en grupp med ungdomar som är utvalda från skolorna och får följa med det kommunala beslutsfat­tandet och se till att de unga på riktigt hörs i ärenden som gäller dem. Gruppen kan också ordna evenemang och diskutera olika saker utifrån egna önskemål.

Oftast är det roligt

För tillfället är de åtta stycken i Grankulla ungdomsful­lmäktige från fyra olika skolor. Det finns ännu två lediga platser. Det är två elever från Kasavuoren koulu, två från Hagelstams­ka skolan, två från Gymnasiet Grankulla samskola och två från Kauniaiste­n lukio.

– Vi talar svenska och finska på mötena. Det varierar beroende på vem som sitter runt bordet. Oftast är det en kombinatio­n av båda, men det beror på vad som diskuteras.

Ungdomsful­lmäktige riktar sig till ungdomar i högstadiet och gymnasiet. Blom ansökte till ungdomsful­lmäktige eftersom hon tyckte att det lät intressant och roligt – och för att hon tycker mycket om politik.

– Jag har haft familjemed­lemmar som jobbat inom politik så det har alltid varit intressant för mig.

Blom tycker att det bästa med fullmäktig­e är att få påverka och vara med om att fatta olika beslut.

– Ibland kan det vara svårt att göra alla glada och veta vilket beslut som är rätt, men för det mesta är det jätterolig­t, säger Natalie Blom.

Möten och evenemang

Blom vill för tillfället bli jurist eller advokat och kanske jobba med politik vid sidan om. Hon tycker att engagemang­et i ungdomsful­lmäktige hjälper henne att förbereda sig och testa hur det är inom politiken.

De har ungefär ett möte i månaden, beroende på om de planerar något evenemang, och det tar oftast en till två timmar.

– Om ungdomarna har ett önskemål kan man berätta för oss och så för vi det vidare. Kanske vi kan förverklig­a det, säger Blom.

Hon berättar att de just nu håller på att planera Grani Vaikuttamo, dit de bjuder in olika personer för att komma och tala om ungdomars framtidsut­sikter. För tillfället har de vidtalat åtminstone Bicca Olin, ordförande förFinland­s svenska skol- ungdomsför­bund och Regnbågsan­kan och riksdagsle­damoten Anders Adlercreut­z (SFP).

Man kan anmäla intresse för sitt eget ungdomsful­lmäktige genom att skicka ansökan på webben.

– Många tror att det är svårt att påverka, men det inte är det.

Jag har haft familjemed­lemmar som jobbat inom politik så det har alltid varit intressant för mig. Natalie Blom Ungdomsful­lmäktigele­damot

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Niondeklas­saren Natalie Blom ser ungdomsful­lmäktige som en språngbräd­a inför en eventuell karriär inom politik.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Niondeklas­saren Natalie Blom ser ungdomsful­lmäktige som en språngbräd­a inför en eventuell karriär inom politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland