Hufvudstadsbladet

Faktiskt rätt roligt

- MALIN SLOTTE

Sunnuntail­ounas som hade premiär på C More i våras börjar nu visas i MTV3. Det är en komediseri­e om en känslohämm­ad far (Taneli Mäkelä) som drabbad av dödsskräck försöker reparera relationen till sina vuxna barn genom att varje söndag bjuda hem dem på lunch. De tjugo minuter långa avsnitten utspelar sig kring middagsbor­det. Utvikninga­r och hopp tillbaka i tiden till scener ur varje persons liv görs då alla i tur och ordning berättar om sin vecka.

Santtu Karvonen är storebror Taavi, en frånskild man som genomgår en skilsmässa och får personifie­ra den vita, heterosexu­ella, köttätande mannens trängdhet. Av någon anledning går Taavi ständigt klädd i naziunifor­m som en sorts statement – men det är, som han själv upprepar, inte för att han är nazist!

Mellanbrod­ern Jani (Jarkko Niemi) är skådespela­re, vilket möjliggör en drift med den branschen. Lillbrorsa­n Severi (Samuli Niittymäki) får personifie­ra ”dagens ungdom” för vilken inget vanligt jobb duger.

Det är med andra ord en sorts studie av manlig självuppta­genhet – alla fyra är pappa Taunos söner i den bemärkelse­n.

Här finns ytterligar­e ett berättarpl­an via dottern Eevi (Elena Leeve, bilden), till yrket läkare och den förnuftiga­ste i denna dysfunktio­nella familj, men också den som har det svårast att göra sin röst hörd kring matbordet. I stället berättar hon för sin terapeut om vad som händer under luncherna.

Serien bjuder på rapp dialog då personerna bisarrt talar i munnen på varandra medan kvickheter­na duggar tätt. Regissören och manusförfa­ttaren Atte Järvinen är en rätt bra iakttagare av människor och situatione­r, och har därtill en känsla för vilka åsikter och ämnen som ligger i tiden. MTV3 21.00, repris söndag 13.00

 ?? FOTO: HANNA-MARIA GRONLUND ??
FOTO: HANNA-MARIA GRONLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland