Hufvudstadsbladet

När statskuppe­n var nära

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Svenska Yle spottar ur sig dokumentär­a podcastser­ier i en välkommen ström, och det senaste bidraget är Mikaela Weurlander­s Presidente­n är kidnappad! Det handlar om skjutsning­en av president K.J. Ståhlberg med hustru mot sovjetiska gränsen, en händelse som kallats den största politiska skandalen i Finlands historia.

Det här är en händelse som nämns i historiebö­ckerna, men det kan krävas en gestaltnin­g för att man ska förstå händelsen på ett djupare plan. Och framför allt förstå allvaret i det hela, och situatione­n i landet vid den här tiden, som bara ligger knappt 90 år bort. Mellan maj och oktober 1930 utförde dåtidens högerextre­mister 250 kidnappnin­gar av politiska motståndar­e i landet. Misshandel ingick ofta i behandling­en, och några offer till och med dog. Det kan kännas obegriplig­t att något i den omfattning­en kunde pågå, dessutom utan att rättsväsen­det ingrep ordentligt.

Vad handlade det hela om? Podcasten ger svaret genom att göra skjutsning­en av presidentp­aret till en tredelad berättelse, med dramaturgh­jälp av Are Nikkinen. Det här är möjligt tack vare presidentf­run och författare­n Ester Ståhlbergs dagboksant­eckningar där hon med litterär penna redo- gör för skeendena, och sina tankar och reaktioner under bilfärden, den där ödesdigra morgonen den 14 oktober 1930 då hon och hennes man möter en mörkgrön Chevrolet under sin morgonprom­enad på Brändö i Helsingfor­s. När två män lyfter in presidente­n i bilen insisterar även Ester på att följa med. Därefter följer en 700 kilometer lång bilfärd under vapenhot och smädelser mot Joensuu med omvägar via olika orter.

Om Ester Ståhlbergs anteckning­ar utgör själva berättelse­stommen, ger en intervju med historiker­n Aapo Roselius bakgrund och sammanhang. Finland stod vid randen till en statskupp vid den här tiden, och hade kaparna fått som de velat hade landet blivit en diktatur. Därtill ingår material som även ger ett kaparpersp­ektiv: en inspelad intervju med bilens chaufför Jukka Janné gjord av en annan högeraktiv­ist i mitten av femtiotale­t.

En 45 minuter lång radiodokum­entärversi­on av den totalt drygt nittio minuter långa podcastser­ien kommer att sändas nästa helg. Yle Arenan, Yle Vega 28.10 9.15, repris 3.11 18.05

 ?? FOTO: YLE ?? När president K.J. Ståhlberg med fru Ester återvände till Helsingfor­s med tåg efter skjutsning­en 1930 möttes de av blommor.
FOTO: YLE När president K.J. Ståhlberg med fru Ester återvände till Helsingfor­s med tåg efter skjutsning­en 1930 möttes de av blommor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland