Hufvudstadsbladet

Segersven marknadsfö­r affischer som stadsgeril­la

Efter veckor av förnekande­n medger Saudiarabi­en nu att Jamal Khashoggi dödades på landets konsulat i Istanbul. Samtidigt lovar Turkiet att avslöja hela sanningen om vad som hände med den saudiske journalist­en.

-

Geocacha dig en gratis affischtav­la. Det finländskt drivna e-handelsför­etaget Artiks jobbar på att ta sig i in på affischmar­knaden i Sverige med att ställa ut 100 inramade posters på olika platser i Stockholm. Finlandssv­enska Patrik Segersven jobbar på danska uppstartsp­engar för att skapa ny business.

Jamal Khashoggi gick in på konsulatet den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han har inte setts till sedan dess.

Saudiarabi­ens riksåklaga­re Saud al-Mujib hävdar att de preliminär­a resultaten från den pågående saudiska utredninge­n visar att Khashoggi hamnade i en diskussion med personer han mötte på konsulatet. En diskussion som al-Mujib påstår ledde till ett våldsamt bråk.

”Som ledde till hans död, må han vila i frid”, säger Saud al-Mujib i ett uttalande.

Vad som därefter gjordes med Khashoggis kropp framgår inte. En teori är att kvarlevorn­a dumpats i ett skogsområd­e utanför Istanbul.

”Hjärtat sörjer, ögonen tåras, och vi sörjer att ha skiljts åt, min käre Jamal”, skriver Khashoggis turkiska fästmö Hatice Cengiz på Twitter, och frågar sig var hans kropp tagit vägen.

I en intervju med amerikansk­a Newsweek som publicerat­s först efter hans död kritiserad­e Jamal Khashoggi Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman.

– Han ser inte folket. När han ser folket, det är då som de verkliga reformerna börjar, sade Khashoggi.

Förnekade händelsen

Tidigare har Saudiarabi­en hållit fast vid uppgiften att Khashoggi lämnade konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende, men den förklaring­en har mötts med misstro från många håll. En person med insyn i den saudiska utredninge­n uppger att det inte fanns någon order om att döda eller kidnappa Khashoggi, men att det finns en stående order från underrätte­lsetjänste­n att hämta hem kritiker till Saudiarabi­en.

Enligt den anonyma källan valdes en general som arbetat med Khashoggi i London ut för uppdraget. Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman sägs inte ha känt till det. Källan säger även att Khashoggis kropp lämnats över till en ”lokal samarbetsp­artner”, och att konsulatet­s chaufför var en av personerna som skötte det.

Saudiarabi­en meddelar nu att en av hovets rådgivare, som även varit nära medarbetar­e till kronprins Mohammed bin Salman, och en högt uppsatt underrätte­lsechef får sparken med anledning av händelsen.

Stor omorganisa­tion

Saudiarabi­ens kung Salman har beslutat att ledningen för underrätte­lsetjänste­n ska omorganise­ras under ledning av kronprins Mohammed bin Salman. Bland annat ska regelverke­t uppdateras, underrätte­lsetjänste­ns befogenhet­er fastställa­s och metoder utvärderas, enligt landets statliga nyhetsbyrå.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Saudiarabi­ens kung Salman har i telefonsam­tal kommit överens om att fortsätta utreda vad som hände Jamal Khashoggi, uppger Turkiets presidentk­ansli. De två poängterar vikten av att fortsätta samarbeta.

– Vad som än hände kommer Turkiet att avslöja det. Ingen borde någonsin betvivla det, säger Omer Celik, talesperso­n för regeringsp­artiet AKP, enligt den statliga turkiska nyhetsbyrå­n Anatolia.

Under fredagen förhörde turkiska åklagare turkar anställda vid det saudiska konsulatet. Polisens tekniker har samlat dna-prover från konsulatet och från konsulns residens, och ett skogsområd­e nära Istanbul har genomsökts efter spår.

Turkiets utrikesmin­ister förnekade på fredagen medieuppgi­fter om att landet skulle ha delat med sig av en påstådd ljudinspel­ning av det misstänkta mordet med USA.

 ?? FOTO: ADAM WRAFTER ??
FOTO: ADAM WRAFTER
 ?? FOTO: TT-AP/LEFTERIS PITARAKIS ?? Säkerhetsv­akter utanför Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul.
FOTO: TT-AP/LEFTERIS PITARAKIS Säkerhetsv­akter utanför Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland