Hufvudstadsbladet

Blåvalen behöver tystnad

Förr var det harpunen, i dag är buller det främsta hotet mot blåvalen. Världens största djurart repar sig sakta, och det ger forskarna chansen att lösa några av dess gåtor.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Blåvalen är det största djur som någonsin existerat. Ändå är dess ekologi dåligt känd. Forskaren Richard Sears vill veta mer om oceanernas jätte. Beståndet i Nordatlant­en verkar må hyfsat, men hotas främst av buller. – Tystnad är den största gåva vi kunde ge blåvalen

och livet i världshave­n, säger han.

– Det är förbluffan­de att människan så gott som utrotade blåvalen innan vi visste någonting om dess liv. I dag håller den på att komma tillbaka, men fortfarand­e vet vi nästan ingenting om den.

Det säger amerikanen Richard Sears, en av världens främsta valforskar­e, under ett besök i Helsingfor­s. Kunskapslu­ckorna gäller elementära fakta om blåvalens bestånd och fortplantn­ing. Därför är det svårt att optimera skyddsåtgä­rderna.

Richard Sears säger att blåvalen främst hotas av buller som sprider sig effektivt under vattnet.

– Sjöfarten men också ljudvågor från undervatte­nskablar stör valar. Vi har sett blåvalar ändra kurs när de uppfattat fartygsbul­ler på över hundra kilometers avstånd, säger han.

Människan nästan utrotade blåvalen på 1900-talet. Under den industriel­la valjakten med sprängharp­unen som redskap dog en del valbestånd ut. Sears bedömer att världen förlorade 98–99 procent av blåvalarna fram till fridlysnin­gen 1966.

– Men naturen har en förmåga att komma igen när människan lämnar den i fred, säger han och gläds åt att flera av population­erna ser rätt stabila ut i dag.

Man räknar med att det finns mellan 10 000 och 20 000 blåvalar i världen. Richard Sears leder en forsknings­station i Saint Lawrencevi­ken intill Quebec i östra Kanada som har katalogise­rat alla kända blåvalsind­ivider i norra Atlanten.

– Vi vet nu att det finns klart fler blåvalar i nordöstra Atlanten än vi beräknade förut, säger han.

Återseende efter 34 år

Forskarna har fört in nästan 800 blåvalsind­ivider i en katalog över det nordöstra området från Svalbard och Island till Azorerna och Kanarieöar­na.

Blåvalar kan identifier­as individuel­lt på fläckarnas antal, form och färgnyanse­r ungefär som man kan skilja på individer av landlevand­e stora däggdjur som zebror, giraffer, elefanter och noshörning­ar.

– Man kan också identifier­a valindivid­er utifrån ärren på ryggen, säger Richard Sears och påpekar att blåvalar såras av fartyg och angrips av späckhugga­re.

För den som för bok över blåvalsind­ivider är inget så kärt som ett återseende. I somras påträffade­s en känd valindivid i Kanada för första gången på 34 år.

– Man kan bara undra var den hade hållit hus här emellan. Samtidigt visar det hur begränsad forskninge­n är. Vi är knutna till fastlandet, öar eller havsområde­n nära land, men valarna kan finnas långt ute till havs.

Flyttar söderut

Sears bedömer att Atlantens nordöstra bestånd mår rätt bra.

– Jag tror det för att vi regelbunde­t ser ungar där. I Saint Lawrence hade vi bara sett 24 ungar på 40 år, tills vi såg sju ungar från välkända honor i år. Det är ofattbart. Vi har så dålig koll på dem.

Blåvalar är lite som flyttfågla­r. I Atlanten trivs de i norr på somrarna och flyttar söderut till vintern, men det är oklart vilka rutter de följer och var honorna föder sina ungar.

Men precis som man kan fästa positionsb­estämnings­teknik på fåglar för att följa deras flyttrutte­r kan man göra detsamma med blåvalar, även om det är knepigare. Richard Sears använder ett skjutvapen för att fästa sändare stora som tändsticks­askar i valarnas späck.

– Vi måste komma nära dem, högst fyra meter ifrån, för att träffa rätt.

Problemet är att sändarna sitter dåligt i späcket och lossnar lätt. Därför vet man inte än så mycket om valarnas rörelser. Sears forsknings­station samarbetar med den finska

stiftelsen Atmosmare för att ta reda på mer om blåvalen i nordöstra Atlanten. Han ska göra en expedition till den afrikanska västkusten 2020 med en båt han köper i Finland, en Targa.

Ett syfte med expedition­en är att försöka hitta ett område med så många unga blåvalar som möjligt, för att få veta var ungarna föds.

Inom ramen för internatio­nellt havsskydd finns ett initiativ om att freda ett område för blåvalen. En uppskattni­ng är att området borde omspänna 1–2 miljoner kvadratkil­ometer vilket motsvarar 3–6 gånger Finlands yta, men innan man vet vilket område som är värdefulla­st för blåvalen kan man inte föreslå någon konkret plats.

Förorenare och aktivister

Strax utanför Afrikas kust kan oljeborrni­ng och överfiske hota blåvalsbes­tåndet.

– Länderna i Västafrika är fattiga och säljer fiskerätte­r på sina vatten för en spottstyve­r till stora europeiska flottor som tömmer vattnen på fisk, säger Richard Sears.

Explosione­n som sänkte oljeriggen i Mexikanska golfen 2010 orsakade en långvarig läcka och stora skador på valbestånd­en. En liknande olycka utanför Afrikas kust vore ännu svårare att stoppa, och därför är oljan ett potentiell­t hot mot blåvalen. Sears är ändå inte pigg på miljörörel­sens förslag om ett större valreserva­t.

– Ibland känns det som att forskarna får slåss både mot storbolage­n som förorenar haven och mot miljöaktiv­isterna vars agenda inte alltid bygger på vetenskap. De kan göra nästan lika mycket skada som förorenarn­a, säger han.

Sears ger inte mycket för begränsade marina skyddsområ­den.

– Det kan kännas bra att inrätta reservat i världshave­n, men valarna vet inte om dem utan simmar över gränserna. När de befinner sig innanför är de skyddade, utanför kan de dödas. Miljöaktiv­ismen jublar över en vunnen strid men riskerar förlora hela kriget.

Sears skulle föredra att skydda hela det område där valarna rör sig, när man identifier­at det. Då skulle det gälla att förbjuda oljeutvinn­ing där, men tillåta fiske och sjöfart under hållbara former. För sjöfartens del skulle det gälla att sänka bullernivå­n.

– Om det går att tillverka knäpptysta ubåtar kan det inte vara omöjligt att minska på bullret från fraktfarty­g. Kontinuerl­igt buller stressar blåvalar precis som det stressar dig eller mig. Det stör deras kommunikat­ion och kan påverka deras möjlighete­r att hitta föda och fortplanta sig.

Om det går att tillverka knäpptysta ubåtar kan det inte vara omöjligt att minska på bullret från fraktfarty­g. Kontinuerl­igt buller stressar blåvalar precis som det stressar dig eller mig. Det stör deras kommunikat­ion och kan påverka deras möjlighete­r att hitta föda och fortplanta sig.

 ?? ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA ??
ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Plast är inte det primära hotet mot världshave­ns valar, även om en grindval dog i somras sedan den svalt 80 plastförem­ål på totalt 8 kilo. – Alla djur som lever i ett plastföror­enat hav får plast i sig, säger valforskar­en Richard Sears.
FOTO: CATA PORTIN Plast är inte det primära hotet mot världshave­ns valar, även om en grindval dog i somras sedan den svalt 80 plastförem­ål på totalt 8 kilo. – Alla djur som lever i ett plastföror­enat hav får plast i sig, säger valforskar­en Richard Sears.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland