Hufvudstadsbladet

Taggat PK-35 tog hem guldet

PK-35 är damligans guldmedalj­örer anno 2018. Med en 1–2 bortaseger över HJK tog klubben sin sjunde titel inom loppet av nio år.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Publiken prisar och tackar lagen för ett värdigt avslut på säsongen. Lagkaptene­n Sanna Saarinen tar emot mästerskap­spokalen och lyfter den ovanför huvudet med ett vrål som stöds av hela laget. PK-35 är mästare efter att ha besegrat HJK på bortaplan med 1–2.

– Detta är fantastisk­t. Vi hade ingenting att förlora då vi gick in i matchen och visade att vi ville ha guldet, säger kapten Saarinen mitt i guldjublet.

Guldmötet mellan HJK och PK35 blev en jämn kamp. För bortalaget PK-35 räckte enbart seger till mästerskap, medan för HJK skulle redan oavgjort ha betytt guld. HJK lyckades dock inte ta vara på sin fördel och blev överraskat i säsongens avgörande match.

Två nickmål säkrar guldet

Gästerna från Vanda visade omedelbart från avspark att man kom- mit till Helsingfor­s för att kämpa om guldet på allvar. HJK fastnade i startställ­ningarna och PK-35 nätade 0–1 redan i femte minuten. Målgörare var landslagss­pelaren Ashley Riefner som nickade in ett inlägg.

PK-35 utökade sin ledning i 30:e minuten med nickmål av Kaisa Collin, men HJK vägrade ge sig och ungefär fem minuter senare fick hemmalaget till stånd ett farligt anfall som resulterad­e i straff. Mittfältar­en Linda Ruutus tunga och säkra skott tände hoppet för värdlaget.

Andra halvleken blev en jämn batalj, men ju längre matchen framskred desto mer desperat var HJK:s situation. Bortalaget försvarade tätt, utan att glömma bort anfallet. Under de sista fem minuterna stormade hemmalaget mot mål och känslorna hettade tidvis till, men närmare än en nick i ribban kom HJK inte. Därmed stod 1–2 efter nittio minuter och Vandalaget kröntes till mästare.

– Vi gjorde det vi måste. Emellanåt var spelet inte så vackert, men vi har lärt oss att det inte alltid behöver vara det för att segra, säger Saarinen som är stolt över sitt lags prestation.

I HJK:s läger var det mycket dystra och ledsna miner efter att guldet slunkit ur händerna.

– Detta var en bra säsong av oss, den bästa under mina år i HJK. Man måste vara stolt över laget. Vi gav vårt allt men det räckte inte i dag, säger Linda Ruutu efter matchen.

Kommer vi se ett ännu mer hungrigt HJK nästa år? – Definitivt. Laget har vuxit enormt och jag tror vi kommer vara mer redo nästa säsong. Trenden är uppåtgåend­e för projektet ända sedan vår tränare Joonas Rantanen tog över.

PK-35 bekant mästare

HJK och PK-35 har bägge fått smaka på mästerskap flera gånger längs med åren. HJK har vunnit hela 22 gånger, men det senaste guldet kom för 13 år sedan. PK-35 har i sin tur varit en maktfaktor i damligan på 2010-talet och nu tagit sju guld sedan klubben grundades år 2009.

– Vi har en bra grund i PK-35 och bra tränare. Vi kör med vår egen spelstil och tror på vad vi gör. Dessutom samlas riktigt duktiga fotbollssp­elare i klubben, vilket är fint, förklarar Saarinen om varför PK-35 varit såpass dominerand­e.

Bronset gick i år till Åland United efter att laget besegrat FC Honka i säsongens sista match.

Resultat

■ DAMLIGAN, 20.10:

HJK-PK-35 1-2 Mål: 5 min 0-1 Ashley Riefner (PK-35), 30 min 0-2 Kaisa Collin (PK-35), 37 min 1-1 Linda Ruutu (HJK)

?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Guldfesten kommer att pågå i en god stund, berättar PK-35-kaptenen Sanna Saarinen.