Hufvudstadsbladet

Nordiska motståndsr­örelsen demonstrer­ade i centrum

- HBL

Ett hundratal personer från Nordiska motståndsr­örelsen demonstrer­ade i Helsingfor­s centrum i går. Nio demonstran­ter som kommit med färjan från Sverige greps.

Nordiska motståndsr­örelsen uppger på sin hemsida att de genomförde en ”oannonsera­d överraskni­ngsdemonst­ration” för att protestera mot att motståndsr­örelsen förbjudits i Finland.

Polisen i Helsingfor­s uppger däremot att de hade blivit informerad­e om demonstrat­ionen i förväg. Strax innan klockan 13 grep polisen för säkerhets skull nio personer som kommit med färjan från Sverige. Enligt polisen skulle de delta i demonstrat­ionen.

– Personerna hade bland annat boxningsha­ndskar som tyder på att de var förberedda på våld. Vårt uppdrag är att trygga den allmänna ordningen och säkerheten, säger biträdande polischefe­n Heikki Kopperoine­n i Helsingfor­s i ett pressmedde­lande.

De gripna släpptes senare fria och enligt polisens uppgifter lämnade de Finland med färja i går. En av dem dömdes till böter.

Åbo hovrätt beslutade i september att NMR:s verksamhet är olaglig och att föreningen ska upplösas. Enligt polisen har domen dock inte vunnit laga kraft ännu, vilket gjorde att de inte blåste av demonstrat­ionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland