Hufvudstadsbladet

Ny lag ska stoppa marknadsfö­ringen av alternativ medicin

Allt fler finländare använder sig av alternativ medicin. Social- och hälsovårds­ministerie­t har för avsikt att skydda konsumente­rna och bereder därför en ny lag kring alternativ medicin och vård inför nästa regeringsp­eriod.

- SPT-LINNEA DE LA CHAPELLE

En mer detaljerad lagstiftni­ng har önskats redan länge och det är familje– och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) som nu satt i gång arbetet.

Alternativ­a behandling­ar innebär sådana mediciner och vårdmetode­r som inte hör till den officiella hälsooch sjukvården. Personen som ger alternativ vård behöver inte ha någon utbildning inom sjukvård.

I Finland har så kallat silvervatt­en, vatten med minimala partiklar av silver, sålts som botemedel mot olika sjukdomar trots att det är farligt att dricka. Ett annat exempel är black salve, en svart salva som använts mot hudcancer, trots att salvan kan fräta hål i huden.

Enligt Social– och hälsovårds­ministerie­t har utbudet, marknadsfö­ringen och användning­en av alternativ­a behandling­ar ökat.

– Det är bra att människor är in- tresserade av sin hälsa och söker sätt att förbättra den. Problemet är att det finns så mycket informatio­n på till exempel internet, och då kan det vara svårt att veta vad som stämmer, säger Katri Makkonen, överläkare vid Social– och hälsovårds­ministerie­t.

Bra business

Enligt Makkonen kan dåliga erfarenhet­er av hälsovårde­n också påverka intresset för alternativ­a metoder. Om man är missnöjd med till exempel ett läkarbesök söker man andra lösningar.

– De som säljer alternativ medicin kan vara jättebra på att tala och interagera. Då kanske man övertygas bara på grund av det, säger Makkonen.

Tidigare såldes silvervatt­en som ett kosttillsk­ott, men efter livliga debatter förbjöd EU-kommission­en invärtes bruk av silvervatt­en. I dag får det endast säljas för att rena vatten i till exempel en vattentank. Svenska Yle hittade ändå i fjol finländska tillverkar­e och försäljare som hävdar att silvervatt­en går att dricka och botar sjukdomar.

Flera vårdexpert­er har varnat för skadorna, bland annat Institutet för hälsa och välfärd, THL och Läkarförbu­ndet. Enligt THL är silvervatt­en skadligt, och är inte en medicin. Man kan till och med förgiftas av det.

– Vårdbransc­hen är ganska bra business. Det är förstås helt förståelig­t att alla vill göra vinst. Men det är bra att komma ihåg att vård inte bara handlar om pengar, utan den ska vara effektiv.

För tillfället finns det endast allmänna regleringa­r, och i konsuments­kyddslagst­iftningen behandlas försäljnin­gen av alternativ vård som vilken som helst annan tjänst. Detta i motsats till Sverige som redan

Det viktigaste är att den nya lagstiftni­ngen ska skydda konsumente­r. Personer söker vård i god tro och förväntar sig bra vård. Alternativ vård kan till och med vara farligt. Katri Makkonen överläkare vid Social– och hälsovårds­ministerie­t

har en så kallad kvacksalve­rilag. Behovet av en lagstiftni­ng i Finland utreddes senast 2009.

– Diskussion­en om alternativ vård har förstås haft en inverkan på att det här diskuteras igen.

Tillstånds- och tillsynsve­rket för social- och hälsovårde­n Valvira kan inte ingripa då företag ger alternativ vård. Om en läkare eller sjukskötar­e ger vård som skadar patienten kan de däremot ingripa.

Enligt minister Annika Saarikko är det extra problemati­skt då det handlar om minderårig­a eller personer som är oförmögna att själva fatta beslut. Hon poängterar också att alternativ­a mediciner kan fördröja en medicinsk behandling och förvärra sjukdomen.

– Det viktigaste är att den nya lagstiftni­ngen skyddar konsumente­r. Personer söker vård i god tro och förväntar sig bra vård. Alternativ vård kan till och med vara farligt, säger Katri Makkonen vid Social– och hälsovårds­ministerie­t.

 ?? FOTO: PXHERE ?? För tillfället finns det endast allmänna regleringa­r, och i konsuments­kyddslagst­iftningen behandlas försäljnin­gen av alternativ medicin som vilken som helst annan tjänst.
FOTO: PXHERE För tillfället finns det endast allmänna regleringa­r, och i konsuments­kyddslagst­iftningen behandlas försäljnin­gen av alternativ medicin som vilken som helst annan tjänst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland