Hufvudstadsbladet

Air Leap får flyga mellan Mariehamn och Stockholm

Flygbolage­t Air Leap har nu godkänts som flygbolag och kan börja med avtalsenli­g trafik mellan Mariehamn och Arlanda. Trafiken med större plan börjar redan i morgon.

- SPT-NYA ÅLAND/EMMA HARALD

Svenska Transports­tyrelsen beslöt på fredag eftermidda­g att skriva under det europeiska AOC-certifikat­et för Air Leap. Certifikat­et är ett krav för att bli godkänd som flygbolag i Europa. Det betyder att Air Leap nu blir Ålands landskapsr­egerings avtalspart­ner för flygtrafik­en till Stockholm.

– På söndag flyger det in ett Saab 340-plan och på måndag klockan 06.40 börjar avtalsenli­g flygtrafik till Stockholm Arlanda, säger Per-Erik Cederqvist, Ålands landskapsr­egerings upphandlar­e för flygtrafik­en.

Saab 340 är ett plan med plats för 30 passagerar­e och uppfyller alltså avtalets krav på storlek. Hittills har planen varit 19-sitsiga.

– Det är positivt att vi nu har ett flyg som är rätt storlek, säger Mika Nordberg, infrastruk­turministe­r vid Ålands landskapsr­egering.

Inget svar om klagomål

Flera passagerar­e har tidigare klagat på säkerhetsg­enomgången ombord på flygen till och från Stockholm. Många har ansett att genom- gången har varit oseriös och ofullständ­ig och klagat på att de inte fått service på svenska.

Ålands landskapsr­egering har förmedlat klagomålen till sin avtalspart­ner Danish Air Transport, DAT. DAT har i sin tur bett Air Leap, som är den som marknadsfö­r flygtrafik­en att svara. Air Leap uppgav tidigare i veckan att de ska svara senast på fredag, men de har ännu inte gjort det.

 ?? FOTO: SPT-NYA ÅLAND/HEIDI HENDERSSON ?? Flygbolage­t Air Leaps gamla■ 19-sitsiga flygplan.
FOTO: SPT-NYA ÅLAND/HEIDI HENDERSSON Flygbolage­t Air Leaps gamla■ 19-sitsiga flygplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland