Hufvudstadsbladet

GE ENGÅVA FÖR BÄTTRE SÖMN

Julen kommer med stormsteg och listan på klappar som ska inhandlas växer. Vi på Unikulma gör det enkelt för dig. Oberoende om det handlar om företagsgå­vor eller mormor, ge en gåva som hjälper dem att sova bättre!

-

Det finns alternativ till glögg och choklad,fast också de är ypperliga julklappar.

– Ett gåvokort till en ny dyna är en väldigt omtyckt julklapp. Det är en sak som är i användning varje dag och rätt kudde av god kvalitet bidrar dessutom till bättre sömnkvalit­et, säger Terhi Vesterkvis­t som är fysioterap­eut på Unikulma.

Företag idag vill mer och mer bidra till att deras arbetstaga­re mår bra.Unikulmas specifika gåvokort för just en kudde är en populär och omtyckt företagsgå­va.

– De flesta hämtar ut sin nya dyna redan innan jul. Det finns vanliga ”basic” dynor, ergonomisk­a och hybridkudd­ar.

God sömn är en av grundpelar­na för återhämtni­ng.Ett gott välbefinna­nde bidrar till att man mår bättre,orkar mer och har högre motivation.Företagen får ett mer energiskt team på köpet.

– Kudden är det mest populära företagsgå­van men man kan ju också ge ett täcke eller lakan. Vi har nu igen lanserat olika speciallak­an bland annat funktionel­la Steady Body-lakanen som är gjorda av kolfiber som leder ström som lugnar, jämnar ut kroppens temperatur under natten.

Unikulmas gåvokort för kudde innehåller även en UnikLabmät­ning som mäter kroppens tryck mot madrassen. Man får således intressant informatio­n om sin sovställni­ng och sömnergono­mi.

DEN RÄTTA DYNAN

Till fysioterap­eut Terhi Ves- terkvists jobb hör, förutom att prova ut rätt säng och madrass till kunderna, också att hitta rätt kudde till dem.

– En så att säga vanlig dyna känns ofta först bra men då man vaknar på morgonen är stödet borta och fyllningen spridd mot kanterna och på sidan om huvudet. En rätt utformad dyna ska stöda nacke och axlar.

Den ergonomisk­t utformade kudden lindrar smärtor och spänningar i nacke och axlar och förbättrar således sömnkvalit­eten.

– De ergonomisk­a kuddarna har en urgröpning för nacken. Det ger rätt stöd hela natten.

Hybridkudd­en är gjord av en specialfyl­lning som kallas ”smartfoam” som reagerar på värme och formar sig efter ägarens huvud och axlar.

–Vi är alla olika och de här kuddarna är två mycket olika modeller. En del gillar inte de här smartfoam-kuddarna men för dem finns ju alternativ. Det viktigaste är att dynan går att anpassa individuel­lt för var och en.

Det klassiska påstående om att vi spenderar en tredjedel av vår tid i sängen stämmer fortfarand­e. Mänskan sover i genomsnitt åtta timmar per natt. Det lönar sig alltså att satsa på säng, dyna och täcken för just dig. Det är en investerin­g för livet.

– Hygienen är också viktig. Tvätta din dyna regelbunde­t, upp till fyra gånger per år, och byt den vart annat eller vart tredje år. Det samlas mycket svett och fett från talgkörtla­rna i en kudde, säger Terhi.

Också överdrag till bäddmadras­sen och täcken bör tvättas regelbunde­t. Det rekommende­ras också att man i mån av möjlighet även tar sin egen dyna med på resor. Det samlas oerhört mycket bakterier i dynor och alla hotell tvättar inte dem efter varje kund utan byter kanske bara dynvar.

ORKA BÄTTRE

Unikulma ordnar också ”Orka bättre” – föreläsnin­gar och evenemang för företag. Evenemange­ts målsättnin­g är att hjälpa företagens anställda att sova bättre och väcka deras intresse för den egna sömnen. Forskning påvisar att den som sover gott får enorm mycket extra energi och mår bättre.Utmattning och sjukfrånva­ro har en direkt koppling till bristen på vila, det vill säga i praktiken en för lite eller låg kvalitets sömn.

– På ”Jaksa paremmin”-evenemange­n föreläser våra fysioterap­euter samt ger praktiska instruktio­ner för att hjälpa deltagarna att sova bättre.Före evenemange­t kartlägger vi deltagarna­s sovvanor.

Experterna hjälper och ger nycklar till en bättre sömnkvalit­et. Evenemange­t planeras alltid tillsamman­s med företaget och kan ordnas i Unikulmas butiker i hela landet eller på egen valfri plats.

– Välkommen till någon av våra butiker när som helst! Behöver du mer tid för UnikLabmät­ningar och annat lönar det sig dock att boka tid.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland